NKT i historisk opkøb for at levere Europas grønne højspændingsnet

ABB's egen illustration af kabelskibet, som det vil se ud, når det stævner ud fra Norge næste år. Illustration: ABB

Danske NKT splitter forretningen op og sender datterselskaberne Nilfisk og Cables direkte på børsen hver for sig.

Det sker med et historisk opkøb af svensk-schweiziske ABB HV (high-voltage) Cables til 5,3 milliarder kroner. Det skal ruste NKT Cables til at levere kablerne, som kan sende den grønne strøm i land fra havmølleparker og fordele den rundt i først og fremmest Europa.

Spritnyt kabelskib til 900 mio. kr.

NKT overtager med ABB's kabelvirksomhed 900 medarbejdere, der producerer jævnstrømskabler i svenske Karlskrona. Desuden følger et kabelskib med i handlen. Det betaler NKT yderligere 900 millioner kroner for, når det er færdigt på det norske Kleven-skibsværft i begyndelsen af det nye år.

Kabelskibet, der er 140 meter langt og 30 meter bredt, er særligt beregnet til at lægge de jævnstrømskabler, som er ABB HV Cables' spidskompetence.

ABB har leveret en lang række højspændingsledninger både til lands og til vands også herhjemme. NKT nævner i sin præsentation af handlen specifikt havmøller som et af de områder, hvor det kombinerede selskab kommer til at stå stærkt.

ABB HV Cables' lillebror i det nye selskab. NKT Cables havde sidste år 3.200 medarbejdere og en omsætning på 11 milliarder kroner mod ABB HV Cables' 3,5 milliarder kroner. Den relativt høje købspris skal ses i sammenhæng med, at ABB-divisionen ifølge præsentationen har 2,4 års omsætning i ordrebogen.

NKT Cables gør det inden for vekselstrøm og får først nu kompetencen til at slås med de helt store kabler, som bliver rullet ud, samtidig med at elforsyningen skifter til vedvarende energi.

Direktør: Nu kan vi bygge Europas nye højspændingsnet

Direktør Michael Hedegaard Lyng fra NKT Cables kalder opkøbet en milepæl, som bringer virksomheden op mellem de førende i Europa inden for højspændingstransmission.

»Med adgang til ABB's jævnstrømsteknologi står vi stærkt i forhold til at tage aktiv del i den udbygning af det europæiske elnet, som er planlagt de næste 10-15 år,« siger han i den officielle pressemeddelelse om handlen.

Ud over selve kablerne leverer ABB's højspændingsdivision også færdige projekter - et marked, som NKT hidtil ikke har været til stede på.

NKT Cables har sin hovedproduktion i Køln.

NKT Cables kommer også til at omfatte selskabet Photonics, når det bliver børsnoteret uden om sit nuværende moderselskab, NKT Holding.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg troede at vekselstrøm var jævnstrøm overlegen, ikke mindst når strøm skulle transporteres. Men der er åbenbart flere detaljer i det spørgsmål. Kunne nogen oplyse noget om det ?

 • 0
 • 3

Jeg troede at vekselstrøm var jævnstrøm overlegen, ikke mindst når strøm skulle transporteres. Men der er åbenbart flere detaljer i det spørgsmål. Kunne nogen oplyse noget om det ?

Jævnstrøm er billigst når store energimængder skal transporteres over lange afstande. Vekselstrøm har sin store fordel i at det kun kræver en transformer at ændre spændingen fra et spændingsniveau til et andet og i at afbrydermateriel kan være meget mindre, da det er muligt at afbryde i strømmens nulgennemgang... En lysbue på et jævnstrømssystem kan blive meget lang, hvor imod lysbuen i et vekselstrømssystem vil slukke ved strømmens nulgennemgang og kun kan genstartes hvis luften er ironiseret og afstanden er tilpas lille.

Ulempen ved vekselstrøm er at der dannes reaktiv effekt i et kabel, når det får påtrykt en spænding. For 400 kV kabler har det den betydning at kablet ikke kan være længere end 60-80 km uden at den reaktive effekt fjernes, ellers er det ikke muligt at overføre nogen effekt i kablet (lavere spænding giver en længere afstand, men også et større tab i kablet (150 kV kan være 100-150 km)) uden at strømmen overstiger den strøm som kablet kan holde til.

 • 6
 • 0

Jeg har hørt om ohmsk modstand, men ikke om reaktive effekter. Var det så en dårlig beslutning, da man i sin tid indførte vekselstrøm istedet for jævnstrøm ?

 • 0
 • 4

Var det så en dårlig beslutning, da man i sin tid indførte vekselstrøm istedet for jævnstrøm ?

Nej, på ingen måde. Der er fordele og ulemper ved begge typer... Selv om stort set alle apparater i dag bruger DC i en eller anden form, så ville vores forsyningsnet ikke være så udbredt hvis ikke man havde skiftet til AC... Hvis man en dag går tilbage til DC, så vil det være fordi hver eneste bolig har sit eget private net...

 • 1
 • 0

Var det så en dårlig beslutning, da man i sin tid indførte vekselstrøm istedet for jævnstrøm ?

Da kampen mellem jævnstrøm og vekselstrøm foregik var problemet at man ikke nemt kunne transformere jævnstrøm. Det kan vekselstrøm som bekendt med ret simple transformatorer. Det var derfor man endte med at bruge vekselstrøm.

Det tæller også med at de problemerne der er med at sende HV vekselstrøm over meget lange afstande overhoved ikke var aktuelle dengang.

I dag er situationen anderledes. Vi har brug for at sende større og større effekt længere og længere. Og vi er blevet meget meget bedre til at håndtere jævnstrøm.

Så det er ikke et spørgsmål om dårlige beslutninger, det er fordi distributions krav og teknologi har ændret sig radikalt siden dengang.

 • 8
 • 0

Hvis NKT ejes af pensionskasser og de også ejer Vestas kan man vel langsomt se ligheder mellem det ualmindeligt ulækre amerikanske militært-industri kompleks som Eisenhover advarede imod og de tilsvarende VEndustrielle komplekser i EU. De er umulige at drosle ned og gavner ikke alverden. Verden bliver stadig varmere alligevel. Kablerne minder lidt om The Railway Mania i England omkring 1850 hvor der blev bygget dobbeltsporede jernbaner overalt.

 • 0
 • 8
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten