Njals Tårn: Over 300 søjler skal styrketestes for at dokumentere sikkerhed

Plus25. februar 2021 kl. 03:0119
Njals Tårn: Over 300 søjler skal styrketestes for at dokumentere sikkerhed
Illustration: Morten Andersen.
Hundredvis af betonprøver skal vise, at sikkerheden i Njals Tårn er på plads, selvom søjlerne er langt svagere end projekteret.
Artiklen er ældre end 30 dage

Indledende undersøgelser har vist, at betonen er for svag i det 23 etager høje Njals Tårn, der er under opførsel på Amager, og nu skal et omfattende testprogram afdække omfanget. Ikke bare i søjlerne, men også i dæk og vægge op gennem den 86 meter høje bygning.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
19 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
5. marts 2021 kl. 12:03

På nordkraft var den eksisterende stålkonstruktion der bar elektrofiltrene helt utrolig stiv og med umiddelbart fine store søjler, men da søjlerne ikke skulle bære særlig meget vægt, var der ikke nær den sammen mængde armering i som man måtte forvente. Så da man satte armeringssøgerens magnetfelt igang var der ikke så meget som forventet, og slet ikke nok ift. gældende krav.

Stålet er ikke forstærket, for der var bæreevne nok til den ekstra last og ikke de samme krav til stivhed. Elektrofiltre er på trods af deres størrelse mere skrøbelige end gymnastiksale, men de vejer trods alt ikke det samme som et 3 etagers hus med gymnastik sale, som blev hængt op i loftet.

Funderingen var også fin, fordi kedler til et kraftværk er voldsomt tunge og kræver tungt grej at flytte rundt på, hvorimod gymnaster ikke vejer så meget eller kræver det helt tunge grej.

18
26. februar 2021 kl. 10:46

Det er en lille borekerne (cylinder) på 10-15 cm. Det betyder ikke noget i en massiv betonkonstruktion

11
25. februar 2021 kl. 13:13

Da man ville ændre Nordkraft i Aalborg, stod man med en betonkonstruktion, der kunne klare ekstreme belastninger, også dynamiske. Men da man ikke kunne finde designbeskrivelserne, besluttede man at lave en helt ny bærende konstruktion til at bære den gamle (der jo kunne klare opgaven selv). Med denne viden, hvordan kan man så egentligt drømme om at benytte en konstruktion, som man nok har tegninger og beskrivelser på, men for hvilken man ved, at beskrivelserne ikke holder stik?

9
25. februar 2021 kl. 13:08

Røntgenanalyse af hele konstruktionsele,enter var en del af undervisningen i Advanced Concrete Technology i London i 1979.

8
25. februar 2021 kl. 12:45

Man kan nemt identificere armeringens størrelse og placering ved brug af armeringssøgere. Mon ikke de kontroller det i samme ombæring.

7
25. februar 2021 kl. 11:25

Hvem i Kommunen tør sætte sin underskrift på at den bygning er sikker?

6
25. februar 2021 kl. 10:53

Måske røngten? ... bare et gæt

5
25. februar 2021 kl. 10:49

Nu er der tvivl om hvem der er skyld i misæren, men hvis det ikke blot er på betonværket men også på byggepladsen at nogen har forsøgt at slippe omkring hvor gærdet er lavest, så kunne man forestille sig at armeringsjern heller ikke var som de skulle være.

Og så er spørgsmålet: Hvordan tjekker man at der er de armeringsjern der skal være på en ikke-destruktiv måde? Ultralyd?

4
25. februar 2021 kl. 10:24

Søjlen bliver svækket i det øjeblik kernen bores ud, og der går noget tid inden den nye beton hærder - i den periode er konstruktionen yderligere svækket. Om der er behov for midlertidig understøtning, er der sikkert nogen der regner på. En anden bekymring er, om de kommer til at kappe armering ved udtagelse af betonkerner, som er noget besværligere at udbedre.

3
25. februar 2021 kl. 09:03

Ja, nu er jeg maskin mand, så derfor spørger jeg lidt dumt: Kan man ikke bare fylde noget nyt "kvalitets" beton i hullet igen?

2
25. februar 2021 kl. 08:47

Det bliver interessant at se hvem der melder sig som lejere hvis byggeriet en dag bliver færdigmeldt.

1
25. februar 2021 kl. 08:31

Hvorledes udtager man borekerner i søjler, som er under mistanke for at være for svage, uden at svække dem yderligere?