Niras om ukrainske ansatte: »Dem, vi kunne, har vi fået ud«

Illustration: Palinchak/Bigstock

Opdateret d. 1/3 klokken 14.50

Mens tragedien i Ukraine udspiller sig for verdens øjne, forsøger de danske virksomheder, der har ansatte i landet at håndtere situationen, som den udvikler sig.

Men da Ukraines regering i fredags indførte et udrejseforbud for alle mænd i alderen 18-60 år, blev håbet om at få de ukrainske kolleger ud af landet meget spinkelt.

Det har blandt andet Niras erfaret, som fortæller, at omkring 30 af deres medarbejdere har evakueret Ukraine de sidste uger, men at langt fra alle ansatte er kommet ud af landet:

»Vi har stadig ca. 60 lokale konsulenter i Ukraine, der ikke kan forlade landet,« fortæller Susanne Kynne Frandsen, underdirektør for HR og kommunikation i Niras.

»Dem, vi kunne, har vi fået ud, men de lokale mænd, vi har ansat, kan ikke forlade landet. Vi forsøger at holde kontakten, men det er svært,« siger hun.

Hun vil ikke oplyse, hvilke konkrete projekter medarbejderne er ansat til, men på Niras hjemmeside skriver de, at virksomheden blandt andet arbejder med infrastruktur, energioptimering, landbrug og med vandforvaltning i Ukraine.

Danfoss relokerer ansatte

Også Danfoss har medarbejdere i Ukraine. De oplyste i torsdags til Ingeniøren, at de har tilbudt medarbejderne hjælp.

»Vi følger konflikten med stor bekymring, og vores medarbejderes sikkerhed er altid vores højeste prioritet. Vi er i tæt kontakt med vores 91 medarbejdere i Ukraine, og tilbyder alle berørte medarbejdere økonomisk hjælp og anden støtte, der sikrer, at deres umiddelbare behov bliver opfyldt. Vi overholder altid international lov og ret, og vil studere de nye sanktioner nøje for at overholde dem,« oplyste Adam Jedrzejczak, leder af Danfoss i Østeuropa, til Ingeniøren i torsdags.

Det har ikke været muligt at få en opdatering fra Danfoss, men Adam Jedrzejczak oplyste i går på LinkedIn, at Danfoss blandt andet har iværksat tilbud om relokering til deres ukrainske ansatte, som »nogle familier« ønskede at gøre brug af, samt at der er blevet arrangeret overnatningssteder for op til 100 kvinder og børn i Polen samt 15 i Rumænien.

Opdatering d. 1/3 kl. 14.50: Niras har efter artiklens udgivelse sendt følgende opdatering på deres ansattes situation: Vi har kontakt med samtlige eksperter og indtil nu er det gået fint ift. at holde kontakten. Der er korrekt at de søger beskyttelse på forskellig måde.