Niras skal rydde op efter Cheminovas miljøsvineri

Opvarmning af jorden kan være løsningen, hvis det skal lykkes at oprense forureningen fra Cheminovas tidligere kemikaliedepot ved Høfde 42 på Harboøre Tange.

Rådgivingsfirmaet Niras og det amerikanske firma Terratherm Inc. har nemlig vundet et projekt, der skal undersøge nye metoder til at oprense forureningen.

Projektet bliver dog ikke betalt af Cheminova men af Miljøstyrelsen og Ringkjøbing Amt, skriver Niras i en pressemeddelelse.

»Vi skal undersøge de tekniske og økonomiske muligheder for at oprense kemikaliedepotet ved Høfde 42. Metoden vi undersøger er en såkaldt termisk assisteret oprensning. Teknikken udnytter, at opvarmningen af jord, grundvand og forurening giver mulighed for at opnå væsentligt højere oprensningsgrader, end det ellers ville være muligt med andre metoder. Lige på nær de tilfælde, hvor hele depotet bliver gravet væk,« forklarer afdelingsleder Tom Heron fra Niras.

Formålet med de nye undersøgelser er at give Miljøstyrelsen og Ringkjøbing Amt den nødvendige viden til at kunne vælge den bedste tekniske og økonomiske løsning til at fjerne forureningen i såvel jord som grundvand ved kemikaliedepotet.

Ifølge Tom Heron er amerikanske Therraterm specialister i forskellige termiske metoder - baseret på mere end 10 års erfaring.