Nintendo vil beklæde skærmen med nanorør

En halvledende film, der er mere hårdfør end stål, ekstrem let og oven i købet gennemsigtig. Det amerikanske firma Unidym har udviklet en overflade med kulstof-nanorør, som blandt andet Nintendo er interesseret i at bruge på trykfølsomme skærme i deres håndholdte produkter.

Filmen kan erstatte det eksotiske indium-tinoxid, der også fungerer som en gennemsigtig elektrode, men er langt mindre holdbart, og markedet vurderes til at være i milliard-dollarklassen. Nanorørene kan bruges i fladskærme, trykfølsomme skærme, solceller og OLED-belysning.

Masseproduktion starter i 2008

Unidym fremstiller selv nanorørene på deres fabrik i Houston og forventer at nå op på egentlig masseproduktion i løbet af 2008. Det sorte nanorør-pulver består af en blanding af halvledende og metalliske nanorør, og pulveret blandes herefter med vand og sprayes på et substrat.

»Vi kan lægge en nanofilm på næsten hvad som helst, men typisk bruger vi glas eller plastic,« siger forretningsudviklingschef Jon Miller fra Unidym til EE Times.

På vej mod transistor af nanorør

Firmaet arbejder på at kunne udskille det metalliske fra de halvledende nanorør i fremstillingsprocessen, mens man i dag justerer pulverets egenskaber ved at pille ved tætheden af nanorørene.

»For eksempel har vi brug for en meget ledende film til lcd-displays og solceller, men til trykfølsomme skærme skal filmen ikke være helt så ledende,« siger Jon Miller.

Endelig arbejder Unidym også på at udvikle en ny nanorør-baseret transistor, der kan erstatte de traditionelle siliciumbaserede. Den vil gøre det muligt at producere billig elektronik, der kan sprayes på stort set hvad som helst.

Emner : Nanoteknologi