Bier er formentlig ikke de eneste, der tager skade, når landmanden bruger insekticid-typen neonikotinoider. En gennemgang af videnskabelige undersøgelser peger på, at neonikotinoiderne belaster fugle, mus og organismer i jorden i så høj grad, at flere bukker under.
Ifølge en britisk undersøgelse fra universitetet i Sussex trænger 90 procent af neonicotinoiderne ned i jorden og videre ned i grundvandet. Stofferne ophober sig i jorden og i vand i koncentrationer så høje, at de forlængst ville have slået bier ihjel.
»Når du vejer bevisbyrden, så ser det ud til, at stofferne skader bier, skader agerhøner, og formentlig ender i vandmiljøet, hvor de skader døgnfluer. Hvis det viser sig, at fordelene ved at bruge neonikotinoider er ubetydelige, hvad er så pointen i at bruge dem?« spørger professor Dave Goulson fra universitetet i Sussex ifølge BBC.
Neonikotinoider virker som nikotin ved at angribe centralnervesystemet og sætte sig på receptorer i kroppen. For bier betyder det, at de ikke kan finde hjem til deres bistade. I Europa, og især i Storbritannien, har giftstofferne vakt voldsom debat det seneste halve år og ført til et midlertidigt forbud i EU fra 1. december. Men forbuddet gælder kun for enkelte produkter og kun for brug på nogle af de planter, der tiltrækker bier.
Læs også: Kritik: Myndigheder ignorerer kartofler i forbud mod bidræber-pesticid
Neonikotinoiderne har i høj grad delt forskere i Europa, og selv om flere deler professor Dave Goulsons bekymring, advarer andre forskere mod at ride med på en bølge af frygt. De henviser blandt andet til, at alle insekticider er underlagt strenge kontroller, der har slået fast, at giftstofferne ikke skader organismer i naturen på længere sigt.
»Pesticider beskytter vores afgrøder og mad imod skadedyr. Ligesom det er meget vigtigt, at forskere udfører deres undersøgelser, er det også vigtigt, at vi fortolker resultaterne med forsigtighed og på en måde, der balancerer fordele og ulemper,« siger professor John Picket fra forskningscentret Rothamsted til BBC.
Bayer til EU: Tag dog fat i de virkelige trusler
En af producenterne af neonikotinoider, Bayer, er overbevist om, at det midlertidige, begrænsede forbud mod neonikotinoider vil gå hårdt ud over landmændenes høst. Bayer kritiserer også EU for, at forbuddet slet ikke tager fat i de største trusler mod biavlerne i Europa.
»EU-Kommissionen kunne have taget det modige skridt at fokusere på de virkelige trusler mod biernes helbred, som f.eks. varroamiden, bisygdomme, virus og behovet for flere nektar-rige områder,« skriver Bayer i en pressemeddelelse.
Her rammer Bayer et ømt punkt hos EU. Forskere, herunder flere danske, er nemlig enige i, at neonikotinoider langtfra er blandt de største trusler mod bierne, og spørger man blandt danske biavlere, handler al snak om én eneste trussel: Varroamiden.
Læs også: Nikotin-gift i landbruget skader Europas honningbier
Den skovflåt-lignende mide, der er kommet til Europa fra Indien findes i stort set alle danske bistader, og uden ugentlige indgreb fra biavlerne ville bierne stort set være udryddede i Danmark.
Varroamiden svækker bierne, og i den sammenhæng kan neonikotinoiderne være det sidste søm i ligkisten. Danmark var også blandt de 15 lande, der stemte for et forbud mod brugen af neonikotinoider i EU, der altså kun vare to år, da man ikke kunne mønstre stort nok et flertal.
Herhjemme bliver bliver størstedelen af vores raps sået med frø, der er behandlet med midlet Cruiser, der indeholder neonikotinoider. Landmænd indførte neonikotinoider med stor begejstring, blandt andet fordi de kunne erstatte de såkaldte pyrotider, der er meget giftige for vandmiljøet.
