»Nikolaj kan lave systemer og skemaer på computeren«

Udviklingen er gået stærk hos entreprenørvirksomheden JRC i de sidste tre måneder. Der er indført systematisk kalkulering af projekterne, der er kommet bedre overblik over opgaverne og der er ansat et sjak mere, så virksomheden kan have gang i flere opgaver på én gang. Alt sammen takket være virksomhedens nye ingeniør, Nikolaj Ruby, der er ansat med tilskud.

Entreprenør og direktør John Ravn Christensen havde længe gået og drømt om en ingeniør til sin 22 mand store virksomhed. Opgaverne med at rense forurenede grunde var der masser af, og han havde egentlig både biler og grej til at byde ind på flere af dem. Problemet var blot, at der manglede folk til at styre projekterne.

»Der var kun min konduktør og mig til at styre forureningssagerne, og vi kunne ikke have mere mellem hænderne. Samtidig ville jeg gerne have én, der havde styr på nye beregningsmetoder og edb-løsninger. Der haltede vi noget,« fortæller John Ravn Christensen, der også savnede tid til det mere udadvendte salgsarbejde med kunderne.

Stensikker succes. Der forsvinder mere grus fra entreprenør John Ravn Christensens grusgrav i Holbæk lige for tiden, end der har gjort længe. Efter bygningsingeniør Nikolaj Ruby for tre måneder siden blev ansat med løntilskud, har entreprenørvirksomheden nemlig kunnet løse flere opgaver med oprensning og genopretning af forurenede grunde, som er virksomhedens hovedaktivitet. [foto: Lizette Kabré Illustration: Lizette Kabré

]

Tanken om lønudgiften til en uddannet ingeniør var dog ikke videre tiltalende for John Ravn Christensen. For ikke alene ville det tage tid, før en nyansat ingeniør ville være lært op og kunne tjene sin egen løn hjem.

Oplæringen ville også stjæle tid fra John Ravn Christensen selv, og han var i det hele taget i tvivl om, hvorvidt det kunne betale sig i kroner og øre.

Derfor var det først, da han i Ingeniøren læste om muligheden for at få en ingeniør med løntilskud i forbindelse med regeringens såkaldte akademikerkampagne, han turde gøre drøm til virkelighed og ansætte bygningsingeniør Nikolaj Ruby.

»Med løntilskuddet turde jeg gøre det, fordi jeg vidste, at det ikke ville være det helt store spild, hvis oplæringen trak ud eller satsningen var forkert, og jeg skulle ud og finde en anden,« siger John Ravn Christensen.

Men satsningen viste sig at være helt rigtig. Og der er ikke skyggen af tvivl i John Ravn Christensens stemme, når han erklærer, at Nikolaj Ruby skal blive i virksomheden, efter de seks måneders løntilskud er opbrugt.

»Nikolaj har virkelig givet et løft til hele virksomheden. Han har nogle metoder og værktøjer, som vi ikke har. Han kan blandt andet lave systemer og skemaer på computeren, hvor vi roder med gule sedler og tegner kasser ind på et A4-ark. Før havde vi svært ved at leve op til alt papirarbejdet, men vi har fået meget mere orden på sagerne med Nikolaj.«

En ingeniør bliver til ...

Udviklingen er gået stærk hos entreprenørvirksomheden JRC i de sidste tre måneder. Der er indført systematisk kalkulering af projekterne, der er kommet bedre overblik over opgaverne og der er ansat et sjak mere, så virksomheden kan have gang i flere opgaver på én gang. Alt sammen takket være virksomhedens nye ingeniør, Nikolaj Ruby, der er ansat med tilskud.

John Ravn Christensen, der overtog entreprenørvirksomheden fra sin far for 27 år siden med dengang fire medarbejdere, er ikke i tvivl om sandhedsværdien af de analyser fra blandt andet ingeniørforeningen og Dansk Industri, der viser, at en akademiker i en lille virksomhed gennemsnitligt trækker fem faglærte og ufaglærte job med sig. Faktisk tror han så meget på det, at han ansatte et ekstra sjak så snart Nikolaj Ruby var begyndt i virksomheden.

»Jeg er sikker på, at vi kan holde det. Nikolaj kan effektivisere utrolig meget,« siger direktøren.

Den nye ingeniør har allerede kastet en helt konkret besparelse af sig. Før i tiden hyrede JRC et andet firma til at stå for de fotoregistreringer, der skal laves, før man går i gang med arbejdet på en byggeplads, så man kan bevise, at eksempelvis revner i murværket også var der, før arbejdet gik i gang. I dag er det en opgave, JRC selv klarer.

»Jeg lavede selv registreringen på min første byggesag, og da John så det, sagde han med det samme, at det var mindst lige så godt som det, de fik lavet udefra. Siden har jeg stået for fotoregistreringen på alle vores byggesager. Så er vi også fri for at skulle vente på et andet firma, inden vi kan gå i gang med arbejdet på en byggeplads,« siger Nikolaj Ruby.
Et andet af hans tiltag, som kan skabe effektiviseringer i JRC, er en kalkuleringsmodel, der viser, hvor meget de enkelte projekter koster og tjener ind. Før i tiden nåede John Ravn Christensen og konduktøren kun at efterkalkulere omkring hver 10. opgave, men med det nye edb-baserede system bliver hver eneste opgave efterkalkuleret, og det bliver tilmed muligt at følge udviklingen, mens projektet er i gang.

Småt er godt

Udviklingen er gået stærk hos entreprenørvirksomheden JRC i de sidste tre måneder. Der er indført systematisk kalkulering af projekterne, der er kommet bedre overblik over opgaverne og der er ansat et sjak mere, så virksomheden kan have gang i flere opgaver på én gang. Alt sammen takket være virksomhedens nye ingeniør, Nikolaj Ruby, der er ansat med tilskud.

Selv om arbejdet i en lille entreprenørvirksomhed sydvest for Holbæk ikke er noget, der står øverst på listen over prestigefyldte ingeniørjob, er Nikolaj Ruby utrolig glad for, at jobtilskudsordningen førte ham til JRC. Her får han nemlig lov til at prøve alle sine teorier i praksis, og der bliver sat pris på den værdi, han bringer virksomheden.

»I forhold til mine venner fra studiet får jeg virkelig lov til at prøve meget. Allerede til mit første byggemøde meldte John ud, at «I næste uge kommer Nikolaj selv». Og jeg har allerede fået ansvaret for en stor sag i København med fem legepladser, der skal renses,« siger han, og det store smil, der pryder hans ansigt, må overbevise alle i hans nærhed om, at han mener det, når han siger, at han glæder sig til at komme på arbejde hver eneste dag.

»I en lille virksomhed som denne, hvor jeg er den eneste ingeniør, er jeg nødt til at tage stilling til hver eneste opgave. Den ene dag kan det være en villagrund, der skal renses, og næste dag er det måske en stor olietank, der er sprunget læk. I en større virksomhed ville jeg nok i højere grad sidde med den samme type opgave,« siger Nikolaj Ruby, der blev færdig som bygningsingeniør på Vitus Bering i Horsens i januar 2004.

Han er ikke ked af, at hans karriere er startet med et jobtilskud, for uden det havde han næppe fået chancen i en lille virksomhed som JRC. Derfor er han også godt tilfreds med, at regeringen nu introducerer videnpilotordningen, der lige som akademikerkampagnen kan føre akademikere og små virksomheder sammen.

Det er hans chef også. Ikke mindst synes John Ravn Christensen godt om, at de nye videnpiloter skal ansættes til et konkret udviklingsprojekt og får 20.000 kroner med sig til samarbejde med en videninstitution:

»Jeg kunne sagtens finde på at benytte mig af sådan et tilbud. Jeg har faktisk et patent på indkapsling af betonslam, men jeg har ikke færdigudviklet det endnu. Der er noget med pH-værdien, som jeg ikke selv kan løse, og det kunne jeg godt bruge en med forstand på kemi til,« fortæller han, og tilføjer, at færdigudviklingen af indkapslingssystemet ville betyde udvidelse af virksomheden med flere arbejdspladser til følge. u