Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Niels Bohr Bygningen bliver mindst 160 mio. kr. dyrere end planlagt

Den cirka 52.000 kvadratmeter store Niels Bohr Bygning skal rumme både undervisningslokaler, kontorer og laboratorier til Københavns Universitets Natur- og Biovidenskabelige Fakultet. Men problemer med samarbejdet med den spanskejede entreprenør Inabensa, der skulle udføre VVS, køl, varme, CTS, kloak, konstruktioner, sprinkler og gas betyder, at byggeriet nu er mere end et år forsinket og forventes at blive mindst 160 mio. kr. dyrere end planlagt. Illustration: Dragør Luftfoto/Bygningsstyrelsen

Studerende, forskere og administrationspersonale fra Københavns Universitets Natur- og Biovidenskabelige Fakultet skulle være rykket ind i den 1,6 mia. kr. dyre Niels Bohr-bygning ved årskiftet 2016/2017. Men byggeriet er mindst et år forsinket, og Bygningsstyrelsen – der har ansvaret for kæmpebyggeriet, der spænder hen over Jagtvej i København – forventer nu, at der skal lægges mindst 10 procent oven i det 1,6 mia. kr. store budget.

Det erkender styrelsen i en e-mail til Ingeniøren.

17. marts sendte transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) en orientering om byggeriets skæve gang til Folketingets finansudvalg.

I orienteringen oplyste ministeren, at han forventede at sende et såkaldt ‘søgende aktstykke’ til finansudvalget inden sommeren 2017. Et sådant aktstykke er nødvendigt, hvis et byggeprojekt er ved at gå 10 procent over budgettet. Ingeniøren har derfor spurgt Bygningsstyrelsen, om styrelsen forventer, at budgettet vil blive overskredet med mere end ti procent. Det har styrelsen altså nu bekræftet i en e-mail til Ingeniøren.

Der er to årsager til skredet: Københavns Universitet har undervejs i projektet ønsket nogle projektændringer, og styrelsen har haft store problemer med entreprenøren Instalaciones Inabensa, der vandt den 202 mio. kr. dyre opgave med at installere vvs- og ventilationssystemer i bygningerne.

Ifølge vicedirektør Anders Boe Hauggaard-Nielsen fra Københavns Universitet betød ændringer i forskningsmæssige behov, at universitetet for halvandet år siden sendte nogle ønsker til Bygningsstyrelsen om ændringer i laboratorierne.

»Vi havde brug for mere luft, mere strøm og flere stinkskabe i et begrænset område og nogle lokale ændringer i de tekniske installationer,« forklarer han.

Ændringerne blev den gang estimeret til at koste omkring 30 mio. kr.

Men hovedårsagen til den mindst 160 mio. kr. store budgetoverskridelse er samarbejdet med Inabensa.

Spansk moderselskab i krise

Københavns Universitet har undervejs i byggeriet fået gennemfør nogle ændringer, der blev estimeret til at koste omkring 30 mio. kr. Det betyder, at størstedelen af den budgetoverskridelse på minimun 160 mio. kr, som Bygningsstyrelsen har varslet om, skyldes problemer med vvs- og ventilationsentreprisen. Illustration: Bygningsstyrelsen

Inabensas spanske moderselskab, Abengoa, havde i 2015 så store økonomiske problemer, at koncernen måtte forhandle med sine kreditorer om refinansiering.

Læs også: Betalingsstandsning hos spansk energigigant kan ramme store danske byggeprojekter

Ifølge ministerens orientering havde Bygningsstyrelsen ‘i de seneste måneder konstateret manglende leverancer, store forsinkelser og svigt i kvaliteten af de arbejder, som Inabensa har ansvaret for'. Bygningsstyrelsen har ikke ønsket at give eksempler på svigtene, men 10. februar ophævede styrelsen kontrakten med entreprenøren.

»Bygningsstyrelsen har gennem nogen tid haft en dialog med Inabensa Danmark om den kritisable fremdrift og svigt i kvaliteten af arbejderne, uden at dette har ført til ændringer, eller at Inabensa Danmark har rettet for sig. Bygningsstyrelsen har som følge deraf mistet tilliden til Inabensa Danmark og til at arbejdet kan blive færdiggjort inden for kontraktens rammer i forhold til såvel tid som kvalitet,« har styrelsen forklaret i en e-mail til Københavns Universitets uafhængige medie, Uniavisen.

I avisen Licitationen har Instalaciones Inabensa protesteret over beslutningen, som de mener, er uberettiget. De har derfor sat deres advokater på sagen.

Læs også: KU, dronning Margrethe og Stein Bagger får ny udlejer

Efter ophævelsen af kontrakten er der iværksat en staderegistrering af vvs- og ventilationsentreprenørens udførte arbejder via Voldgiftsnævnets syn- og skønsmænd. Styrelsen vil ikke oplyse, hvordan de resterende dele af Inabensas arbejder skal klares, men skriver i en e-mail til Ingeniøren, man arbejder på at få det ‘udført på den mest tabsbegrænsende måde for det samlede byggeprojekt'.

Styrelsen har desuden varslet krav mod entreprenøren.

Regning rammer universitetet

Styrelsen kan endnu ikke oplyse, hvad den samlede budgetoverskridelse vil løbe op i, eller hvornår byggeriet står færdigt. Til gengæld er det helt sikkert, at Københavns Universitet kommer til at betale.

Niels Bohr Bygningen bliver en del af Københavns Universitets Nørre Campus. Illustration: Københavns Universitet

Læs også: Rigsrevisionen kaster kritisk blik på universiteternes enorme pengetanke

»For det første står vi med et tidsproblem, for folk skal jo være i nogle andre lokaler, mens der bliver bygget, og der mangler plads. Men vi får også et økonomisk problem, for byggerierne kommer til at koste mere end budgetteret, hvilket resulterer i en højere husleje. Bruger vi pengene på husleje, kan vi ikke anvende dem til andre ting, vi gerne ville,« har direktør for Københavns Universitet Jesper Olesen forklaret til Uniavisen.

Men det største problem for KU er egentlig, at forsinkelsen underminerer universitetets evne til at tiltrække de bedste forskere og stiller KU svagere i den internationale konkurrence, forklarer vicedirektør Anders Boe Hauggard-Nielsen:

»Vi kan ikke gå ud og have samtaler med forskere om, at der kan tilvejebringes faciliteter til at tiltrække eller udvide forskningsgrupper med nye faciliteter, når byggesagen konstant bliver forsinket. Desuden gør det det meget sværere at tiltrække de midler fra private og eksterne samarbejdspartnere, som udgør en stadigt større del af vores finansiering.«

Bygningsstyrelsens bedste bud på, hvornår byggeriet kan stå færdigt, er lige nu 2018.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvorfor lægges denne bygning på en af københavns mest traffikerede veje og langt fra S tog og Metro.

Man investerer 1,2 - milliarder eller mere i en bygning der er placeret virkelig dårligt i en by der tynges af meget myldretidstrafik

BLOTTET FOR VISIONER !!!

Der er så mange placeringer lidt ude af byen hvor Københavns Universitet kunne få langt bedre fremtidsmuligheder

  • 5
  • 3

Hej Jacob

Der er ca. 10 minutters gang til den kommende Metro-station ved Skjolds Plads, der åbner i juli 2019 (medmindre de nuværende problemer mellem Metroselskabet og metroentreprenøren CMT forsinker metroprojektet yderligere). Stationen ved Vibenshus Runddel er heller ikke så langt væk.

VH

Ulrik Andersen Journalist Ingeniøren

  • 6
  • 2

8A stopper nærmest lige ud foran og 6A stopper i krydset ved Tagensvej/Jagtvej - jeg vil ikke påstå at placeringen er dårlig ift. offentlig transport. 8A kører praktisk talte hele tiden fra Nordhavn. st. til Friheden st.

  • 1
  • 0

Jeg spekulerer på om det er tilsvarende i private byggeprojekter.

Som regel sker det fordi der er en "politisk pris" (d.v.s. det belöb som man tilfäldigvis kan få flertal for), og en "faktisk pris" som er det bedste skön over hvad projektet i virkeligheden koster.

De private starter som regel med den "faktiske pris", politikerne med den "politiske pris". Efterhånden som projektet skrider frem, så indhenter den fysiske virkelighed den politiske og så har "vi en ny situation" som politikerne siger når de bevilliger det resterende belöb.

Når de private opererer med "politiske priser", så hörer man som regel slet ikke noget om den sag, med mindre projektet laver et ordentligt krater på bundlinjen og man er nödt til at skrive det i regnskabet og/eller fyre nogen. ERP-projekter eller opköb af fallerede konkurrenter og den slags.

  • 3
  • 0

Jeg erindrer en historie fra DtH’s første år på Lundtoftesletten, hvor termostattilslutningen til to nabo-auditorier var blevet forbyttet.

Når der blev for koldt i det ene auditorium, blev set-punktet for termostaten hævet, hvorved temperaturen steg i det andet auditorium - som så skruede ned for deres termostat, så temperaturen i det første auditorium faldt - som så yderligere hævede set-punktet på deres termostat …

En typisk ustabil regulering, der går i begrænsning, og som det kun krævede omtanke at afkoble !

  • 2
  • 0

Der ingen pietet længere. DtU’s første selvstændige læreanstalt i Sølvgde (fraregnet lokalerne i Studiestræde + Skt. Peders Stræde), oprettet af selveste Ørsted, omdannes nu til et zoologisk museum!

Niels Bohr studerede fysik på Polyteknisk Læreanstalt i Sølvgade, og arbejdede der i perioden 1912-20, og var fra 1916 professor i teoretiske fysik. I 1921 flyttede han til det nyopførte Institut for Teoretisk Fysik på Blegdamsvej.

Forsteninger og udstoppede kadavrer hører ikke hjemme i Sølvgades lokaler. De hører naturligt hjemme på bunden af Faxe Kalkbrud blandt samtidige forsteninger.

I stedet burde den gamle Læreanstalt i Sølvgade omdannes til et ”museum for fysik og teknologi” i lighed med ”Science Museum” i London.

Kun takket være ingeniørernes tekniske frembringelse, behøver de zoologiske amøber ikke at spekulere på Maxwell’s ligninger, når de tænder lyset til deres fund eller for støvsugeren, som formodes at blotlægge ditto :-)

PS. Det glæder mig, at der er fundet plads til Niels Bohr Bygningen på Nørre Campus. Det havde været en katastrofe, hvis den var anlagt i sumpen på Amager.

  • 2
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten