Niels Bohr Bygningen: 2,5 km rør skal udskiftes - kan koste op mod én milliard ekstra
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Niels Bohr Bygningen: 2,5 km rør skal udskiftes - kan koste op mod én milliard ekstra

Illustration: Dragør Luftfoto/Bygningsstyrelsen

Det efterhånden skandaleramte byggeri, Niels Bohr Bygningen, står til yderligere udskydelser og prisstigninger. Det sker, efter det er kommet frem, at der er installeret ventilationssystemer og VVS-rør af et forkert materiale i et omfang, som dækker over 2,5 kilometer rørinstallationer.

Ifølge Politiken, som henover weekenden har dækket sagen, kan de yderligere forsinkelser, der kræves for at rette op på de mange fejl, komme til at betyde en stigning i den endelige regning på omkring 1 milliard kroner.

Ifølge instituttets anvisninger, så skulle de ventilationskanaler, som ledtes gennem bygningen være af pvc for at tåle syre. Men de kanaler, som endte i bygningen er af aluminium, og de skal nu udskiftes. Dertil kommer, at der stik imod bygningstegningerne blev ført varmerør gennem lokaler med servere, hvor en regulering af temperaturen er essentiel.

Læs også: Niels Bohr Bygningen bliver mindst 160 mio. kr. dyrere end planlagt

Derudover fortæller en kilde til Uniavisen, at »kommunikationen med Inabensas folk var vanskelig, fordi de ikke talte dansk eller engelsk, og at de trak rør, som det passede dem.«

Spansk entreprenør fyret

Den 10. februar i år blev den spanske entreprenør, Inabensa, som havde ansvaret for ventilation og vvs i byggeriet, fyret.

Det skete med en officiel udmelding om, at Bygningsstyrelsen, som er bygherre på projektet, måtte konstatere »manglende leverancer, store forsinkelser og svigt i de arbejder, som Inabensa har ansvaret for,« som transport- byggeri- og boligminister Ole Birk Olesen kunne orientere Folketinget om i marts.

Meget tyder dog på, at Bygningnsstyrelsen kendte til de kritiske forhold omkring byggeriet, som foruden det tidligere nævnte, også dækker over ansættelsen af ufaglærte polske arbejdere til teknisk komplicerede opgaver. Eksempelvis skrev Uniavisen, at arbejdsmiljøreglerne blev brudt af entreprenørfirmaet, og folk blandt andet trak ledninger gennem vand, anvendte vinkelslibere uden afdækning og eftermonterede dele til ventilationsrør i mange meters højde uden sikkehredsforholdsregler.

Strid om regningen

Selv melder Bygningsstyrelsen ud, at de fejl, som den seneste tid er kommet frem, ikke var nogen, som ville komme frem ved ‘normalt tilsyn. Uniavisen har dog ikke kunnet få svar på, hvad ‘normalt tilsyn’ dækker over.

Nu er der så opstået en strid om regningen mellem Transport- Bygnings og Boligministeriet og Københavns Universitet. For nogen skal jo betale for den ekstra milliard, som byggesjusket ifølge Politiken kan koste. Ministeriet henviser til, at pengene skal findes i en forhøjet husleje ved Københavns Universitet, mens KU benægter, at de skal stå til ansvar for den yderligere prisstigning.

KU truer nu med at springe fra aftalen om indflytning, hvis prisen for forsinkelserne ender i deres husleje:

»Vi er nødt til at overveje, om vi overhovedet har råd til at flytte ind i en bygning, der bliver så meget dyrere – uden at vi endnu ved præcis hvor meget dyrere,« siger vicedirektør for Campus Service på KU, Anders Boe Haugaard til Politiken.

Vigtig forskning i risikozonen

Et andet problem, som Politiken belyste i weekendens dækning, er, hvad der skal blive af de lejere, som venter på at rykke ind i Niels Bohr Bygningen.

For ifølge lektor og forskernes tillidsmand ved Niels Bohr Instituttet, Bjarne B. Andresen, er det meget kompliceret at vente på, at man får grønt lys for at rykke ind i de nye lokaler. Det kan nemlig tage mellem et halvt til et helt år at gøre store dele af forskningsudstyret klar til at flytte.

»Det kan være kryostater, der går helt ned til flydende heliumtemperatur for at måle kvantetransistorers opførsel. Og så er der vores iskerneforskeres isotopmåleudstyr og ikke mindst deres lager af kilometervis af iskerner fra Grønland,« siger Bjarne B. Andresen til Politiken.

Samtidig skal Rockefeller-komplekset, hvor iskernerne på nuværende tidspunkt opbevares, rives ned til sommer. Så der skal findes et nyt sted at opbevare de kritiske prøver:

»Det er to gange et halvt til et helt år, der kan blive revet ud af kalenderen. Vi risikerer at fremstå som en utroværdig partner på grund af forhold, vi ikke er herre over«, siger Bjarne B. Andresen til Politiken.

Han frygter for instituttets renommé blandt internationale samarbejdspartnere og fonde.

Det må siges at være utroligt hvis ikke en eller anden med ansvar for det tekniske tilsyn ikke har lagt mærke til at ventillationskanalerne blev klippet og bukket on-site og hængt op og at de blev udført i metal/aluminium og ikke PVC.

  • 31
  • 0

Tja. Og jeg som troede at det var almen viden at rørføring i serverrum er bandlyst.
Mon nogle af alle disse problemer ville have været undgået, havde man brugt danske håndværkere. I min branche er de fleste ihvertfald oplært til at stille spørgsmålstegn ved de tegninger vi får udleveret.

Måske skulle man ved offentligt udbud begynde at regne ekstraomkostninger ved elendig udenlandsk arbejdskraft med ind i det samlede budget...

  • 40
  • 1