Ni ud af ti ingeniør-jobopslag: Nyuddannede? Ellers tak

Der er stor efterspørgsel på ingeniører i disse tider. Men desværre ikke på de nyuddannede uden erfaring - der derfor netop har svært ved at få erfaring.

En gennemgang, som ingeniørforeningen IDA for nylig foretog af 200 ingeniørjobopslag viste nemlig, at kun hver tiende var målrettet nyuddannede ingeniører, skriver IDA.

Her fremgik det af 173 stillingsannoncer, svarende til 87 procent, at erfaring var et specifikt krav for at komme i betragtning til jobbet. 27 af stillingerne forholdt sig ikke direkte til erfaring, mens blot 12 stillinger specifikt ønskede en nyuddannet kandidat. Undersøgelsen er lavet på baggrund af en simpel gennemgang af 200 tilfældigt valgte ingeniørjobopslag på nettet.

Tid til nye udfordringer? Tjek Jobfinder

Tendensen ærgrer Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA. Han mener, at jobmarkedet bør smede, mens jernet er varmt - frem for på forhånd at gå uden om de ikke-erfarne dimittender.

»I en tid med mangel på højtuddannede med teknisk og naturfaglig indsigt virker det paradoksalt. For selv om vi udklækker flere og flere ingeniører år for år, så siger prognoserne også, at vi stadig ikke kan følge med efterspørgslen. Vi har ganske enkelt ikke råd til at lade en stor gruppe videnarbejdere stå uden for arbejdsmarkedet med fare for, at de bliver så desillusionerede, at de måske helt forlader faget,« lyder det fra Morten Thiessen, der dog samtidig glæder sig over, at de fleste nyuddannede ingeniører hurtigt finder et job.

Han mener, at ingeniørvirksomhederne bør tage ansvar for at klæde de studerende på til arbejdsmarkedet, og at de samtidig må forvente, at det kan tage tid, før gevinsten af en nyuddannets færdigheder viser sig.

»Fordelen er, at de får en sulten medarbejder med den nyeste viden. Det kræver noget tid at lære dem op, men det kan også tage tid at få rutinerede medarbejdere til at droppe dårlige vaner,« siger han.

Læs også: Dilemma: Hvordan skriver jeg et cv, når jeg mangler erhvervserfaring?

Han peger på, at dimittenderne også selv kan gøre noget for at lette deres indgang til arbejdsmarkedet. Især hvis de er geografisk fleksible og holder mulighederne åbne.

»Mobilitet er afgørende. Og du finder gode læringsmiljøer i små- og mellemstore virksomheder. Her får du ofte mulighed for at prøve kræfter med mange forskellige typer opgaver. Det giver en ballast, der er guld værd senere i ens karriere,« siger Morten Thiessen.