Ni ud af ti slagtesvin smittet med resistent bakterie
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ni ud af ti slagtesvin smittet med resistent bakterie

Fødevarestyrelsen har fundet dobbelt så mange tilfælde af den antibiotikaresistente MRSA-bakterie i de svin, de har rutineundersøgt i 2012, som i 2011. Ud af 600 slagtesvin var 88 procent smittede, viser nye tal. I 2011 var 44 procent smittet.

Fødevarestyrelsen kan ikke konkludere, hvorfor antallet af tilfælde er eksploderet, men MRSA er en slimhindebakterie, svinene har i næsen, på huden og bag ørerne. Den kan også sidde i støvet i stalden, og de kan hurtigt få flyttet bakterien på transporten eller i ventestalden på slagteriet. Men de bliver sjældnere fundet i besætningerne.

»Vi ved godt, at der også sker smitte ude i besætningerne, men vi tror ikke, der er lige så mange hele besætninger, der har MRSA. Men hvis svin fra forskellige besætninger bliver transporteret sammen, kan de smitte hinanden,« forklarer Gitte Ortved Bjerager, Fødevarestyrelsen.

Kan ikke spise sig til smitte

Myndighederne overvåger allerede bakterierne nøje, og der er ikke noget, der tyder på, at MRSA smitter, når mennesker spiser svinekød.

MRSA kan imidlertid smitte fra dyr til mennesker ved jævnlig kontakt, det vil typisk sige ude i besætningerne. Derfor er det interessant at se, om antallet af smittede dyr også er steget i besætningerne, som man senest undersøgte i 2011, da antallet af smittetilfælde var 16 procent.

Så nu vil fødevareminister Mette Gjerskov have Fødevarestyrelsen til at undersøge svinebesætningerne for at se, om der også er sket en stigning i de danske svinestalde.

Antibiotikaresistent bakterie

Problemet med svinebakterien er, at den er resistent over for flere typer af antibiotika, og det kan derfor være vanskeligt at behandle den.

»Det er et problem, vi tager meget seriøst. Resistente bakterier er en trussel mod menneskers sundhed, og sundhedsministeren og jeg har derfor iværksat en lang række initiativer for at komme problemet til livs,« siger Mette Gjerskov.

Fødevareministeren har sammen med sundhedsministeren nedsat en aktionsgruppe, der skal komme med konkrete forslag til, hvordan spredningen af MRSA fra svin kan stoppes.

Desuden har et flertal i Folketinget i forbindelse med den nye politiske aftale om veterinærområdet for de næste fire år besluttet at sætte fokus på en ansvarlig anvendelse af antibiotika for at bekæmpe udviklingen af resistens. Det indebærer bl.a. en indsats mod uhensigtsmæssig flokmedicinering, hvor alle dyr i en besætning rutinemæssigt får antibiotika, selvom det ikke er dem alle, der er syge.

Herhjemme har vi stadig været forholdsvist forskånede for MRSA-smitte af mennesker i forhold til andre lande.

I 2011 blev 163 smittet mod 40 i 2009. Langt de fleste er blevet smittet på grund af kontakt med svin, men i 2010 blev 15 tilfælde af MRSA-CC398 fundet hos personer, som ikke havde haft kontakt til svin.

Kommentarer (13)

»Det er et problem, vi tager meget seriøst. Resistente bakterier er en trussel mod menneskers sundhed, og sundhedsministeren og jeg har derfor iværksat en lang række initiativer for at komme problemet til livs,« siger Mette Gjerskov

Ja de tager det seriøst, fordi kritikere har taget det op i medierne - indtil nu har de ellers holdt låg på sagen og hemmeligholdt hvor mange besætninger, der var smittet.

  • 0
  • 0

Er det kun SPF-grise eller også frilandsgrise, der er smittet?
Man må umiddelbart kunne se meget på mønstrene i smittespredningen og prøverne fra besætningerne og slagterierene?

Men det springer man helt over i pressen. Fødevaremisteren udtaler, at det er et seriøst problem osv. osv. - en fuldstændig tom kommentar.

  • 0
  • 0

Som læge undrer det lidt at dette er en nyhed. Landbruget bruger tonsvis af antibiotika, hvor man på sygehus "kun" bruger kilovis.
Den absolut bedste måde at fremdyrke resistente bakterier på er at eksponere bakterier for antibiotika hele tiden. På et tidspunkt vil der opstå en mutations som tåler bakterien.
Det undrer mig også hvorfor får grise overhovedet antibiotika? For det er vel næppe syge grise der behandles?
At antibiotika i landbruget kaldes vækstfremmer, leder tanken hen på newspeak og grov udnyttelse.
Burde det ikke være forbudt at bruge antibiotika på friske dyr?

  • 0
  • 0