Måske var det for besværligt at logge ind med NemID for at afgive sin stemme, måske var det bare for ligegyldigt eller for svært at gennemskue, hvem og hvad man stemte på. I al fald landede stemmeprocent på 10,8 procent, da Ingeniørforeningen i 2016 skulle vælge nyt repræsentantskab. Dermed tog den et voldsomt dyk i forhold til de foregående fem repræsentansskabsvalg, hvor rundt regnet en fjerdedel af medlemmerne, havde stemt.
Sådan skulle det nødigt gå denne gang, understreger Søren Vang Fischer, formand for IDAs valgudvalg, og listefører for Yngrelisten:
»Det er vigtigt at få stemmeprocenten op, fordi vi gerne vil højne legitimiteten af valget. Jo flere, der stemmer, jo mere sikre er vi på, at vi repræsenterer medlemmerne, og det er jo rart.«
Cay Holst havde tjansen som valgudvalgsformand i 2013, og er listefører for Private Ingeniører – pi. Han deler Søren Vang Fischers bekymring:
»Det er bestemt et problem, at så få medlemmer interesserer sig for at afgiver deres stemme, for er vi så legitime nok. Naturligvis er det fair nok, at nogle ikke ønsker at stemme, men det er et problem.«
IDA-valg 2019
Et sundhedstegn
Helt så bekymret er Ellen Fænøe, Senioringeniørlistens formand, dog ikke.
»Det er rigtig nok, at vi havde en højere stemmeprocent i gamle dage, men sammenlignet med andre organisationer ligger vi godt til. Vi er meget tilfredse medlemmer, så det er en form for sundhedstegn. Havde vi haft et markant synspunkt, vi skulle tage stilling til for eller imod, skulle vi nok få flere til at stemme,« påpeger hun.
Ellen Fænøe sad som formand for valgudvalget i 2016, da stemmeprocenten faldt fra 23 i 2013 og til de nævnte 10,8 procent.
Faldet var ikke helt uventet. Det var nemlig det første 100 procent elektroniske valg, og valgudvalget var blevet advaret om, at det nok ville give et fald på 10 procentpoints i stemmedeltagelse.
Den faktor vil dog ikke påvirke stemmeprocenten i samme grad ved dette valg, forventer Søren Vang Fischer:
»Meldingen fra vores udbyder Aion lyder, at folk har vænnet sig mere til at skulle stemme elektronisk end for tre år siden, ligesom det bliver mindre besværligt at stemme, fordi man kan komme til stemmeboksen på flere forskellige måder.«
Manglende kendskab til valget er efter hans mening en af de største forhindringer for at få stemmeprocenten skubbet i vejret:
»Vi forsøger at reklamere massivt for valget, men selvom vi gør det, er det en meget stor opgave for medlemmerne at sætte sig ind i, hvad de 13 lister og deres 452 kandidater står for. Det er der ingen, der hurtigt kan gøre,« forklarer han.
Blandt markedsføringsmaterialet er tre korte videoer, der med et humoristisk glimt i øjet sætter spot på den demokratiske ret til at stemme, der følger med medlemskabet af IDA. De kan inspirere flere til at stemme, vurderer Søren Vang Fischer.
»Langt de fleste IDA-medlemmer, der bliver interviewet i videoerne, får jo lidt dårlige samvittighed over, at de ikke stemmer. Og så kommer vi med budskabet: Undgå dårlig samvittighed – husk at stemme.«
Uenighed om spærregrænse
IDAs politiske struktur med mange forskellige lister (partier) er ofte blevet kritiseret for at gøre det uoverskueligt for medlemmer at finde den rette kandidat. Denne gang stiller 13 lister op. Skyldes den manglende interesse, at de simpelthen er for mange lister og det derfor er for vanskelig at gennemskue, hvem man skal stemme på.
Det er der måske noget om, mener Ellen Fænøe:
»Vi har diskuteret, om vi er for ens, og om der er for mange lister. En måde at reducere antallet af lister er at lave en spærregrænse. Hvis der kun var seks lister, ville de enkelte lister få større gennemslagskraft, og den enkelte liste ville stå stærkere, så det var en mulighed.«
Cay Holst kan godt se pointen, men mener ikke, at listerne ligner hinanden for meget:
»Når man ser på, hvad de står for, er der stor forskellighed. Samtidig mener jeg, vi skal passe på med en spærregrænse. Det vil dels gå ud over de små liste, dels ud over fornyelsen, som vi også har brug for,« siger han.
- Ingeniørens valgdækning er sponseret af IDA
- Denne artikel
- emailE-mail
- linkKopier link

- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Del 4 . og der mangler stadig noget Der sidder en AI robot og stopper at jeg gør det færdigt. Se linket i de tidligere indlæg. Jeg opgiver nu at færdiggøre det.Så nej det er ikke fordi jeg er totalt uinteresseret, der er bare folk som er meget mere inde i tingene end mig, og så er det generelt min holdning at når vi har nedsat et Ansattes råd til netop at håndtere de ting, så skal hovedbestyrelsen ikke blande sig medmindre der er et eller andet som er helt galt.
Subject: Officiel henvendelse til IDA-venligst kontakt mig. ref Opfordring til AR's medlemmer om at forholde sig til formandens ageren overfor Steen Palvig - et ganske almindeligt medlem. Date: Fri, 6 Jul 2018 11:16:29 +0200 ..... her mangler noget ...
Del 3. Grundet fejl ved længere indslagSå nej det er ikke fordi jeg er totalt uinteresseret( i arbejdsmarkedspolitik), der er bare folk som er meget mere inde i tingene end mig, og så er det generelt min holdning at når vi har nedsat et Ansattes råd til netop at håndtere de ting, så skal hovedbestyrelsen ikke blande sig medmindre der er et eller andet som er helt galt.
Rykker til IDAs formand om at behandle ulovligheder ved IDA privats generalforsamling. Første henvendelse var 14.maj 2018
Del2. grundet fejl ved længere indslag Ligeså slemt eller værre er IDA privat og AR's overtrædelse af vedtægter ved generalforsamling foråret 2018. Klip nedenfor og fuld tekst her : https://drive.google.com/file/d/10GxoFPcwtMs7ipsFpBgCTGJmIhVDuhGE/view?usp=sharing LÆS DET ! DET ER HELT HORRIBELT.Så nej det er ikke fordi jeg er totalt uinteresseret(i arbejdsmarkedspolitik), der er bare folk som er meget mere inde i tingene end mig, og så er det generelt min holdning at når vi har nedsat et Ansattes råd til netop at håndtere de ting, så skal hovedbestyrelsen ikke blande sig medmindre der er et eller andet som er helt galt.
Jeg er spændt på om det afføder reaktion. Hvis ikke må vi rettens vej. Vi kunne forvente injuriesag, hvis det var usandt, hvad jeg dokumenterer. Mere sandsynligt er det nok, at ledelsen fra IDA og/eller ingeniøren fjerner indlægget under et eller andet påskud.
Mvh Steen Palvig 2991 2056
Del 1. Fejlmeddelelse ved længere indslag. Søren-også ros herfra for at debattere. Du er den eneste blandt listeførere og hele den politiske ledelse som er kommet i nærheden af aktuelt at besvare nogle af vores spørgsmål. Ingeniøren fra fredag fortsætter desværre stort set med envejskommunikation. Hele bagsiden er optaget af udskamning af os, der ikke stemmer. "Slip for dårlig samvittighed - deltag i demokratiet" .Du skriver "...så skal hovedbestyrelsen ikke blande sig medmindre der er et eller andet helt galt". Jo - det skal hovedbestyrelsen. "AR Indstiller til Hovedbestyrelsen forslag til politik vedrørende løn-, ansættelses-, pensions-, arbejdsmarkeds-, beskæftigelses- og arbejdsmiljøforhold" . Heri ligger hele den vigtige fagforeningspolitiske søjle. Så man må da håbe, at dette område også behandles i hovedbestyrelsen. Behovet for "at blande sig", som du udtrykker det, er naturligvis helt indlysende når "der er et eller andet helt galt"Men det er der faktisk. Jeg havde håbet, at man ved dette valg havde fået listerne og den politiske ledelse ind i kampen og svare på spørgsmål. Det er desværre ikke sket. For dem, som stemmer, vil jeg anbefale at stemme personligt på en af dem, som IKKE i dag sidder i den politiske ledelse. Årsagen er, at den politiske ledelse med formanden i spidsen i snart 2 år har undladt at reagere på overgreb og dokumenterede overtrædelser af IDA's vedtægter. Nedenfor et lille klip fra endnu en ignoreret mail til ledelsen. Rykket flere gange uden resultat. Den fulde tekst kan ses på https://drive.google.com/file/d/1i-3xUCWz-D9-hbiuODyA2hPOmO0QAj0y/view?usp=sharingSå nej det er ikke fordi jeg er totalt uinteresseret (i arbejdsmarkedspolitik) , der er bare folk som er meget mere inde i tingene end mig, og så er det generelt min holdning at når vi har nedsat et Ansattes råd til netop at håndtere de ting, så skal hovedbestyrelsen ikke blande sig medmindre der er et eller andet som er helt galt.
*Kære hovedbestyrelse, Jeg må desværre konstatere, at ikke alene er IDA's ledelse dysfunktionel. Den er korrupt. Andre udtryk dækker ikke, når hele den politiske ledelse inklusive formanden gentagne gange ignorerer henvendelser med veldokumenterede overtrædelser af foreningens vedtægter. Det eneste svar jeg har fået er fra senioringeniørlistens listefører Ellen Fænøe, som har svaret, at de vil se på sagen. Listen har 2 pladser i hovedbestyrelsen, 1 plads i forretningsudvalget, 2 pladser i Ansattes Råd og en af de kritiske revisorer. Ingen andre har reageret. Dette har nu stået på i over et år. Hvor er det sørgeligt Dette er absolut sidste chance for at komme ud af busken. Ellers ser jeg ingen anden udvej end at kontakte pressen og anlægge søgsmål mod min forening. I skulle skamme jer. Trine Bjerregaard - chefredaktør for Ingeniøren- du skulle også skamme dig over ikke at ville dække disse problemstillinger. Jeres såkaldte 'frihedsbrev' kunne netop give anledning til journalistisk behandling, når IDA overtræder vores vedtægter.
Hov, og så glemmer jeg fuldstændig at deltage i debatten lige som man bliver rost :)
@Anders Det ville godt nok også blive utrolig kedeligt hvis vi alle sammen bare var enige fra start af. En anden betragtning kunne være at når en virksomhed overvejer hvor den skal placere en ny afdeling, som er relevant i forhold til det emne, så kigger de på hvor man kan få kvalificeret arbejdskraft, og hvis man ved det er en mangel i Danmark, så finder man nok et andet sted. Og så lige for at få nogle tal på, så arbejder IDA på en politik inden for netop dette område, og her kan vi se følgende:"Beregninger foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd for IDA viser, at ca. 23.000 udlændinge arbejder i Danmark indenfor det tekniske- og naturvidenskabelige område. Det svarer til, at ca. 12% af den erhvervsaktive arbejdsstyrke indenfor området er udlændinge."Så hvis udlændinge skulle resultere i et lønpres burde det nok allerede være kommet.
@Gert Vi er helt enige om at det vi ikke er enige om at vi ikke skal hen mod noget der hedder en arbejdsuge på +60 timer uden nogen former for kompensation. Og her det jo netop vigtigt at IDA går ind og tager en aktiv rolle i at forhindre det. Det er egentlig ikke min opfattelse at der er færre som uddanner sig inden for IT, snarere tvært imod. Efterspørgslen stiger bare væsentlig hurtigere, og ja så vil der altid være nogen som kigger på om det vil være billigere at ansætte nogen i et andet land i stedet. Det er så bare ikke altid at kvaliteten bliver den samme.
@Steen Kan ærlig talt slet ikke se hvad hvad formandsskabet for valgudvalget, eller listeførerposten for den sags skyld har noget som helst at gøre med hvor vidt jeg skal være interesseret i arbejdsmarkedspolitik. Det er begge poster nogle mere administrative poster som handler om noget helt andet. Så nej det er ikke fordi jeg er totalt uinteresseret, der er bare folk som er meget mere inde i tingene end mig, og så er det generelt min holdning at når vi har nedsat et Ansattes råd til netop at håndtere de ting, så skal hovedbestyrelsen ikke blande sig medmindre der er et eller andet som er helt galt. Og så kan jeg stadigvæk ikke se hvordan IDA bliver til en arbejdsgiverforening fordi at vi siger vi gerne vil have flere ingeniør og naturvidenskabeligt uddannede, både danske og udenlandske.
Det sidste spørgsmål må jeg blive dig svar skyldig på. Det er Ansattes råd der håndterer alt omkring arbejdsmarkedspolitik, og kan faktisk ikke huske hvad de har været ude og sige omkring det, hvis de har været ude og sige noget.
Det er virkelig alarmerende, at du som formand for valgudvalget og listefører kan være så uvidende - og uinteresseret i - vores arbejdsmarkedspolitik. Vi er virkelig mange, som det fremgår af diverse indlæg, som lægger afgørende vægt på fagforeningsrollen som væsentligste kerneydelse. Og ikke ønsker politisering, som det fremgår både af Ingeniørens dækning og endnu mere af formandens liste. Se hans formandsblog, hvor han roser enhedslisten og hans facebook gruppe "fagforeningslisten i IDA" https://www.facebook.com/groups/188951050558/Selvom jeg er modstander af den politiske bias er jeg stærk tilhænger af at IDA ikke optræder som arbejdsgiverforening. jvnf. Anders og andres indvendinger.
Søren - du læser helt øjensynligt ikke det, som vedrører ansattes råds rolle. Jeg tillader mig derfor at repetere 2 tidligere indlæg (selvom Ingeniørens censur potentielt kan fjerne det i.h.t debatregler)
mvh
Steen Palvig
Det sidste spørgsmål må jeg blive dig svar skyldig på. Det er Ansattes råd der håndterer alt omkring arbejdsmarkedspolitik, og kan faktisk ikke huske hvad de har været ude og sige omkring det, hvis de har været ude og sige noget.
"Juliane får her ekstra reklame i ingeniøren. Juliane er den ene af de 2 medlemmer, som har været ansat i IDA. (Den anden er formanden). Hun har i flg. vedtægterne et centralt ansvar for varetagelse af IDA's politik og rammer for fagforeningsarbejdet. Jeg har selv 2 alvorlige sager, hvor AR (Ansattes Råd) har svigtet med assistance i ulovlige fyringer. Med Julianes stiftelse af den nye liste forstår jeg nu bedre, at hun i mine øjne ikke har varetaget den rolle hun har fået løn for i IDA. Et klip fra den henvendelse jeg har sendt til hende og den politiske ledelse nedenfor. Som vanligt ingen reaktion. Se også https://drive.google.com/file/d/1Nng-LopSX...
"Det starter i Ingeniøren 15.juni, hvor hun fører sig frem i et interview på vegne af lederlisten. I sig selv bemærkelsesværdigt at AR's af IDA ansatte formand føler sig kaldet til at optræde som lederrepræsentant. Endnu mere besynderligt er det, at hun i tilknytning til sit job i AR fremhæver, at "som politiker i IDA er hendes 3 vigtigste mærkesager trivsel, mangfoldighed og ligestilling". Ikke et ord om den kernerolle som fagforeningspolitiker, som hun er ansat til. Det bliver værre ugen efter, hvor der er en helsides artikel med overskriften "Massiv mangel på rådgivende ingeniører bremser væksten". AR's formand udtaler frejdigt, at "du kan jo nærmest ikke stampe en arbejdsløs ingeniør op af jorden nu ...". Og det til trods for at der er 20% ledighed blandt de nyuddannede ingeniører. Helt galt går det for hende - og vores stakkels forening - da hun interviewes i P1 morgen 3.juli. Her agiterer hun for import af ingeniører fra udlandet: "Vi har simpelthen ikke nok kvalificeret arbejdskraft i Danmark.... Vores ledighed for dem med mere end 5 års erfaring ligger på under 1% ....og der er ikke nok selvom vi får alle dimitenderne i job." o.s.v o.s.v." mvh Steen Palvig"
og den rolle, som AR har: Re: Juliane får her ekstra Det er ikke AR's opgave at drive generel politik og slet ikke at fremstå i medierne med synspunkter, som normalt fremføres af DI og andre arbejdsgiverorganisationer. AR formanden skal via partsindlæg kæmpe operationelt for at både de unge og de gamle (selv en af dem) kommer i arbejde og får ordenlige lønninger og vilkår. Rollen er som en traditionel 'fagforeningsbisse' . Se udklip af vedtægter nedenfor. mvh Steen Palvig
Stk. 4. Ansattes Råd har ansvar for følgende opgaver: • Indstiller til Hovedbestyrelsen rammer og budget inden for Ansattes Råds område samt bidrag til Dispositionsfonden. • Indstiller til Hovedbestyrelsen forslag til politik vedrørende løn-, ansættelses-, pensions-, arbejdsmarkeds-, beskæftigelses- og arbejdsmiljøforhold. • Fastlægger retningslinjer for udbetalinger fra Dispositionsfonden. • Fastlægger rammerne for IDA Offentlig og IDA Privat. • Fastlægger rammerne for tillidsrepræsentantuddannelsen. • Fastlægger rammerne for løn-, ansættelses-, pensions-, arbejdsmarkeds-, beskæftigelses- og arbejdsmiljøområdet. • Fastlægger minimallønnen. • Fastlægger overenskomstkrav og godkender overenskomstresultater samt beslutter eventuel konflikt. Stk. 5. Beslutning om iværksættelse af konflikt kræver kvalificeret flertal, hvor mindst 5 af mødets stemmeberettigede medlemmer stemmer for. Stk. 6. Ansattes Råd har forhandlingsretten for løn- og ansættelsesmæssige vilkår. Ansattes Råd kan indgå aftaler om hel eller delvis overdragelse af forhandlingsretten til en hovedorganisation (forhandlingsaftaler). Sådanne aftaler er ikke omfattet af bestemmelsen i vedtægternes § 22, stk. 6.
Først vil jeg også rose Søren for at deltage i debatten. Tak for det.
Når IT Branchen stiller den påstand op, at lønkravet er en barriere for at hente tekniske eksperter til landet, så har vi et udtalt ønske om løntrykkeri. Det er åbenlyst at folk gerne søger mod høj løn, og ikke lav. Vi har jo også erfaringen, da "forsker-ordningen" blev indført, hvor den lave løn gjorde at nogle af disse "forskere" beskæftigede sig med rengøring og budkørsel. IDAs reaktion på påstanden kan beskrives som larmende tavshed, og det stiller altså spørgsmålstegn ved foreningens rolle.Jeg ser ikke lige den konflikt du forsøger at opstille. Arbejdsgiverne efterspørger flere ingeniører og naturvidenskabeligt uddannede, dem vil vi også gerne have flere af i IDA, og derfor arbejder vi sammen om at der bliver uddannet flere.
Iøvrigt, så er der huller i argumentationen. Når man arbejder med IT, ved man at der konstant regnes på om man kan spare penge ved at sende arbejdet til udlandet, eller få billigere arbejdskraft udefra - specielt nogen, som arbejder 60+ timer uden kompensation. Så når det kniber med at få unge til at uddanne sig i den branche, så er det fordi de unge ikke er dumme. Branchen har simpelthen gjort sig uattraktiv. Jeg kan ikke se vi kan have interesse i at andre teknologibrancher går samme vej.
Hej Søren,
Respekt for at du engagerer dig helhjertet i debatten her op til og under valget. Respekt for det! Der kunne dine politiker-kollegaer lære noget.
Jeg er som du nok har gættet uenig med dig:
- Den mekanisme har jeg ikke hørt om før. Med god grund tænker jeg. Skulle en hel masse virksomheder lige pludseligt samtidigt flytte alle deres tekniske abejdspladser ud af landet? og der skulle pludseligt være for få tekniske arbejdspladser? Mon ikke der indfinder sig en ligevægt? Jeg har ikke før hørt frygt for mangel på tekniske arbejdspladser i Danmark. Kun det modsatte. 2). Konstrueret argument. Skulle virksomhederne betale mere for en udlænding end en tilsvarende danskere med samme kvalifikationer? Forstår ikke din argumentation. Selvfølgelig gælder loven om udbud og efterspørgsel. Øg udbuddet af billig arbejdskraft og lønningerne falder. Indlysende!
- Den vestlige verdens tyveri af den tredje verdens menneskelige kapital er umoralsk og skadelig for milliarder af mennesker. Vi bør som fagforening ikke bidrage hertil.
- Selvfølgeligt kan vi samarbejde når der er sammenfaldende interesser. Det mener du så der er i det her tilfælde jvf. 1+2. Ok. Franske tilstande er vi meget, meget, meget langt fra. Det må du ikke gå og frygte at vi kommer til. Mødte forleden en kollega fra den franske del af organisationen som blev fyret for 3 år siden. Han er der stadig.
Venlig hilsen og god dag :-) Anders
Hej Anders
Jeg skal prøve at svare efter bedste evne :)
- Vi vil gerne beholde de teknologiske arbejdspladser i Danmark af den grund at hvis de først flytter til et andet land er de meget svære at få tilbage igen, hvilket er et problem da det er viden vi lever af i Danmark, så hvis der sker et skred hvor flere og flere virksomheder flytter ud af landet er der lige pludselig meget få teknologiske arbejdspladser tilbage, og så mangler der job her hjemme.
- Præmissen kan vi godt være enig om, men når efterspørgslen er så meget større end udbudet vil dem der kommer hertil faktisk få en højere løn end dem der allerede er ansat, hvilket faktisk skaber den modsatte effekt. Årsagen til dette er at når du først har et job får du jo ikke nogen voldsom lønstigning medmindre du skifter job. Da rigtig mange ikke er interesseret i at skifte job beholder de derfor deres nuværende løn.
- Der er mange ting der ville være anderledes i den ideelle verden, den befinder vi os bare ikke i. Så jo måske ville det være bedre, men al forskning viser også udveksling af viden/kulturer gavner os alle sammen, så hvis nu der f.eks. kommer nogen til Danmark, arbejder her i ti år, og får ny viden, så kan de måske være mere til gavn i deres hjemland hvis de rejser hjem igen. I mellemtiden er der blevet betalt skat i Danmark og nogen har forhåbentlig fået et bredere udsyn på verden. Globalisering har helt overordnet set gjort hele verden rigere, så vil der selvfølgelig altid være nogen som dette ikke er sandt for, men at lukke sig sammen om sig selv og blive protektionistisk gavner i sidste ende ingen.
- Jeg ser ikke lige den konflikt du forsøger at opstille. Arbejdsgiverne efterspørger flere ingeniører og naturvidenskabeligt uddannede, dem vil vi også gerne have flere af i IDA, og derfor arbejder vi sammen om at der bliver uddannet flere. Det er bl.a. derfor at IDA, DI, ATV og dansk metal gik sammen om at anbefale en teknologipagt om at få flere til at uddanne sig inden for STEM fagene. Den pagt er blevet til virkelig. Det gør vi fordi at alle grupper kunne se at det ville være til gavn for os alle sammen. At fagforening og arbejdsgiver aldrig må være enige om noget synes jeg er en utrolig gammeldags tankegang. I Frankrig har de langt hen af vejen den tankegang, og det er ikke ligefrem fordi jeg misunder dem deres arbejdsmarked.
- Det sidste spørgsmål må jeg blive dig svar skyldig på. Det er Ansattes råd der håndterer alt omkring arbejdsmarkedspolitik, og kan faktisk ikke huske hvad de har været ude og sige omkring det, hvis de har været ude og sige noget.
Og så lige til dit helt overordnede spørgsmål. Din fagforening er ikke ude aktivt og hente arbejdskraft i udlandet. Det vi gør er udelukkende at fortælle politikerne at det i et større perskektiv ikke er gavnligt at udelukke folk fra at komme til Danmark når det er folk vi står og mangler.
Fordi der også er noget der hedder en kritisk masse. Det ender i en ond cirkel.</p>
<ul><li>Hvorfor er det så vigtigt at holde på teknologiske arbejdspladser når vi ikke kan finde ingeniører til de arbejdspladser der er?
Der er ikke nok ingeniører, vi flytter arbejdet ud. Der er ikke så mange arbejdspladser, hvorfor skal man så blive ingeniør. Der endnu færre ingeniører, vi må flytte endu mere ud.
Færre arbejdspladser er også løntrykkende.</p>
<ul><li>Hvordan kan importeret arbejdskraft ikke være løntrykkende? (jeg formoder vi er enige om teorien om udbud og efterspørgsel)
Hej Søren,
Jeg syntes ikke du svarer på mit grundlæggende spørgsmål - er det min fagforening som skal arbejde for at importere konkurerende arbejdskraft? Derudover afføder dit indlæg flere spørgsmål end det besvarer:
- Hvorfor er det så vigtigt at holde på teknologiske arbejdspladser når vi ikke kan finde ingeniører til de arbejdspladser der er?
- Hvordan kan importeret arbejdskraft ikke være løntrykkende? (jeg formoder vi er enige om teorien om udbud og efterspørgsel)
- Hvordan kan flere lister, herunder utroligt nok den faglige liste, ikke gå ind for at beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft hæves?
- For alles bedste, burde de ingenører vi importere ikke blive i deres hjemlande og hjælpe til med at opbygge deres egne samfund? Er det ikke netop ingeniører der mangler i de fleste 3die verdens lande? Gør de ikke meget mere nytte i deres hjemlande end at blive tredierangsingeniører i DK?
- Du vil gerne hjælpe arbejdsgiveren skriver du! - Hvad? Er vi en fagforening eller en arbejdsgiverforening?
- Du skriver at vi naturligvis er enige om lønstigninger. Selvfølgelig. Men hvad har IDA gjort for at italesætte tendensen til at lønstigninger havner på chefgangen? (jeg antager at du er enig i den observation?) Vil vi have en fagforening eller et interessefælleskab/forsikringsklub? Jeg vil gerne have en fagforening der kæmper for mig og mine interesser. Arbejdsgivernes interesser må nogle andre kæmpe for.
Venlig hilsen og god dag :-) Anders
Hej Anders
Jeg tror ikke du kan finde nogen i IDA der kæmper for at trække billig arbejdskraft til landet. Det vi er interesserede i at der ikke flytter teknologiske arbejdspladser ud af landet. Derfor vil vi gerne have højtuddannede ingeniører fra andre lande til at komme til Danmark og bosætte sig og arbejde da det samlet set bliver en gevinst for os alle i den sidste ende. Der er ingen der siger dem der kommer til landet skal have (eller får) lavere løn end danskerne. Arbejdsgiverne efterspørger flere ingeniører, og det vil vi gerne hjælpe dem med, og ja, så ved jeg godt at der også findes arbejdsløse ingeniører i Danmark, heldigvis ikke så mange, men dem der er skal vi stadig tage os af og sikre de kommer i arbejde.
Til din kommentar omkring lønstigninger, så er det jo primært igennem de offentlige overenskomster at IDA kæmper for højere løn. At listerne ikke skriver mere om det skyldes nok mest at det er noget alle bare tager for givet, for hvilken liste vil sige de kæmper for dårligere løn? Det private arbejdsmarked er lidt noget andet da vi jo ikke har nogen forhandlingsret der. Det vi forsøger at hjælpe vores medlemmer med er den årlige lønstatistik, anbefalet mindsteløn til nyansatte, kontraktgennemlæsning, karrierådgivningssamtaler, samt kurser i lønforhandling. Så jeg synes da der er en del tilbud til medlemmerne omkring at hjælpe dem med at sikre sig en ordentlig løn.
En opgave for IDA kunne også være at påvirke de store anlægsprojekter,
Den så jeg ikke komme, men god ide. Hvad der mangler er at IDA's mange fraktioner rydder op i deres ligegyldige og avlepillende sub-ideologier, så ingeniørerne i Danmark kan begynde at tale med en fælles stemme. Rationalitet og teknisk overblik er ved Gud en ting der er brug for i den almene debat, som modvægt til spin og skampiskning af ideologiske kæpheste.
Er det ? Så vidt jeg kan læse, mangler der ikke klager over manglende arbejdskraft fra diverse arbejdsgiverorganisationer. Nogle reelle, andre pga. løntrykkeri. En opgave for IDA i denne sammenhæng, kunne være at pille løntrykkernes klager fra hinanden. Det jeg har set indtil videre, er en blåstempling af alle klager, og jeg må give Anders bach ret. Det er ikke en opgave for IDA. En opgave for IDA kunne også være at påvirke de store anlægsprojekter, så de lægges hensigtsmæssigt i forhold til konjunkturerne, istedet for som nu, hvor de forstærker konjunkturudsvingene.Det er lidt et tveægget sværd.
helt enig. Følg dette link : https://ing.dk/artikel/ida-profil-stifter-ny-liste-jeg-maa-goere-jeg-braender-224835#comment-902024Det er en tråd, hvor Ingeniøren dækker/promoverer den nye liste, som er stiftet af den nuværende lønnede forman for Ansattes Råd. Hun har i flere medier stået i spidsen for reklame for udenlandske ingeniører i stedet for at passe det arbejde som fagforeningsbisse, som hun er ansat til mvh Steen Palvig
Det er lidt et tveægget sværd. På den ene side er konkurrence skidt for din løn. Men hvis der ikke er ingeniører nok, så bliver det ikke etableret flere arbejdspladser, hvilket også er skidt for din løn.Er det min fagforenings opgave at kæmpe for at få billig konkurrende arbejdskraft til landet? Jeg kan forstå at det kan give mening for samfundet at få flere ingeniører til landet, men ikke at det kan være en mærkesag for IDA.
Hvem skal jeg stemme på? Jeg er træt af at lønstigningerne går til chefgangen og vi andre må nøjes med resterne. Her burde min fagforening kæmpe for bedre løn, men det hører jeg ikke meget om i listebeskrivelserne. Samtidigt går samtlige lister ind for, at min fagforening skal kæmpe for at få flere udenlandsk ingeniører til landet. Er det min fagforenings opgave at kæmpe for at få billig konkurrende arbejdskraft til landet? Jeg kan forstå at det kan give mening for samfundet at få flere ingeniører til landet, men ikke at det kan være en mærkesag for IDA. Jeg tilslutter mig kommentaren ovenfor - betragt min ikke-stemme som en proteststemme.
Jeg stemmer ikke, men betragt min ikke-stemme som en proteststemme.
For det første er der for mange lister hvilket mudrer budskabet. Hvad er det egentlig folk vil - og hvad er bare stemme-bait?
For det andet føler jeg at IDA har været igennem en djøfficering der har fremmedgjort mig fuldkommen. Se på billederne i artiklen ovenfor: Det ligner ikke teknikere - det ligner karrierepolitikere der har fundet et ben at gnave på (undskyld)
For det tredie er den vigtigste kilde til sammenhængskraft, nemlig fagbladet ingeniøren blevet reduceret til et kommercielt populærvidenskabeligt ugeblad der prøver at please de mange istedet for at gavne de få.
Mit bud på at gøre IDA relevant igen:
1/ Tag maglen over ing.dk og få ansat nogle ingeniører der kan skrive fagligt relevante artikler. (Apropos djøfficering: hvor mange ingeniører vs. journalister er det lige der er i "vores" fagblad - nej vel......) 2/ Brug ing.dk som samlingspunkt for folk med en ingeniørmæssig baggrund (a.k.a. IDA medlemmer) og accepter at ing.dk ikke skal løbe rundt økonomisk. ing.dk er ikke en forretning, det er IDA's primære talerør 3/ Fokuser på uddannelse, teknisk dannelse, kurser osv der har interesse for den tekniske kerne.
Det er egentlig ikke så svært......
Hej Jens Arne Hansen
Til din fortrøstning kan jeg oplyse dig om at Pi faktisk har været repræsentert i repræsentantskabet siden 2008. Og vi her stadigvæk. Listen hedder i dag Private Ingeniører - pi. Og selvfølgelig var vi glade og taknemlig for din stemme dengang. Du kan se listens program her: https://v7.valgservice.dk/ida_representant...
Vi står neders på din stemmeseddel
Hej Jens Arne Hansen
Til din fortrøstning kan jeg oplyse dig om at Pi faktisk har været repræsentert i repræsentantskabet siden 2008. Og vi her stadigvæk. Listen hedder i dag Private Ingeniører - pi. Og selvfølgelig var vi glade og taknemlig for din stemme dengang. Du kan se listens program her: https://v7.valgservice.dk/ida_representantskabsvalg_2019/districts/all/parties/72
Vi står neders på din stemmeseddel
Jens Arne Hansen
Jeg hentede ugens “Ingeniøren” i postkassen og var spændt på valgdækningen. Formanden og hans liste fyldte en hel side, da jeg åbnede avisen, men der var ingen journalistisk valgdækning. På side 12 en lille faktaboks, udlovning af gavekort og henvisning til Ing.dk. På side 29 endnu nogle banale fakta om valgforløbet og henvisning til idavalg.dk, hvor man kan se lister og kandidater.
Absolut intet om muligheder for debat med lister, som lovet af valgudvalget.
Kære IDA. Hvis ikke ingeniøren håndterer opgaven, så tag selv fat: Sæt links til alle debattrådene ind i de mails I sender ud (har jeg foreslået valgudvalget). Suppler med opfordring til at deltage I debat. Nævn at medlemmer allerede har mange kommentarer og spørgsmål. Ryk en artikel eller annonce ind i Ingeniøren, hvor I støtter debatten og opfordrer listerne til faktisk at deltage og svare på spørgsmål. Det er udemokratisk og skræmmende, at ingen af listerne har svaret på de spørgsmål, som medlemmer har rejst i debattrådene. Den første åbnede 4. februar* “Hjælp os -hvad skal der ske i IDA”.* Super initiativ, men total radiodødt fra listerne. De øvrige tråde åbnede 18-21. marts. Heller ingen svar på væsentlige spørgsmål her. I tråden “Spørg IDA politikerne: Hvordan vil de bruge dine kontingentkroner” stilles et par meget relevante spørgsmål. Ingen pollitiker eller listemedlem giver noget svar. De deltager simpelthen ikke i debatten.
På den baggrund er det ikke svært at forstå, at vi kun er 15-20 medlemmer, som debatterer og at stemmeprocenten er så lav.
Kom nu IDA ! Eneste vej til øget legitmitet og højere stemmeprocent er, at I kaster jer ind i kampen og deltager i debatten og advokerer deltagelse massivt. Husk også, at de fleste læser ingeniøren, så det er væsentligt også at sætte ind der.
Mvh
Steen Palvig
Det var nu ikke privatansatte liste jeg tænkte på, dem har jeg sikkert stemt på for længere tid siden. Så vidt jeg husker hed listen PI, det er vist et par valg siden, og de kom slet ikke ind. Så jeg har droppet at stemme siden, og nu er jeg ikke ansat længere, så det er ikke så relevant for mig længere.Alleførst vil jeg gerne sige tak for din stemme til Privatansattes Liste
(At jeg så har en fornemmelse af at IDA er blevet kapret af nogen jeg slet ikke deler holdning med, gør så at jeg kaster håndklædet i ringen og melder mig ud efter 47 år).
Så du synes formanden fortjener en halv stemme!Jeg stemmer ikke denne gang. Man skal være blind for ikke at se formandens politiske orientering, som han også bruger formandsbloggen til at promovere.
Lige en hurtig tilføjelse. I forbindelse med min - og sikkert mange andres - frustration over, at ingen i ledelsen eller hos listerne svarer på noget som helst skrev jeg for en uges tid siden til valgudvalget: *"Kære valgudvalg, Oplægget til valgforløbet er både formelt og operationelt envejskommunikation. I en forening er der normalt udstrakt debat og kommunikation mellem medlemmer og ledelse/bestyrelse og medlemmer indbyrdes. Medlemsinvolvering er også understreget i både vedtægter og øvrig dokumentation. Ved valg til folketinget er der på trods af flere millioner ‘medlemmer’ flittig debat og borgerne kan også selv deltage"
Jeg fik følgende svar:
*"Den 19. marts åbner en valgzone på ing.dk, hvorfra det bliver muligt at følge valget og debattere med lister."
Vi er nu på den valgzone og vi må appellere til at valgudvalget faktisk gennemtvinger muligheden for at "debattere med lister" . Indtil videre er der med en enkelt undtagelse absolut ingen lister, som har svaret på spørgsmål. Radiodødt som sædvanligt. mvh Steen Palvig
Jeg stemmer ikke denne gang. Man skal være blind for ikke at se formandens politiske orientering, som han også bruger formandsbloggen til at promovere. Ligeledes er det tydeligt hvilken orientering Ingeniørens chefredaktion har. Jeg troede indtil for nyligt, at bladet var vores medlemsblad, men nej. De har 'frihedsbrev'. Jeg udfordrede chefredaktøren på, hvad så missionen var, men det havde hun ikke svar på bortset fra et hurtigt "skrive artikler som folk vil læse"
Ovenstående kan jeg leve med, men det kastastrofale er den lukkethed, som kendetegner både IDA's politiske ledelse - inkl. formanden - samt desværre også alle listerne, som vi nu skal vælge imellem. De svarer simpelthen ikke på henvendelser. Det er ren envejskommunikation. Karakteristisk er starten på denne tråd, hvor valgudvalg m.fl. alene væver om hvordan vi stemmer og ingen fornemmelse har for at vores manglende interesse skyldes, at IDA og de ansatte fuldkommen har lukket sig om sig selv. Vedtægternes gode paragraffer om medlemsinvolvering og -demokrati bliver simpelthen ignoreret.
Se eksempelvis de spørgsmål, som jeg og andre har stillet til listerne på den første tråd der kom i Ingeniøren. De er alle gået radiodøde.
https://ing.dk/artikel/hjaelp-os-hvad-skal-ske-ida-223767#comment-899613Det drejer sig om veldokumenterede overtrædelser af vores - i øvrigt sunde vedtægter- som ignoreres af den politiske ledelse inklusive vores formand
øv !
mvh Steen Palvig
Og det mener du altså er argument nok til, med åbne øjne, at tabe mere end halvdelen af vælgerskaren ? Se overskriften. Iøvrigt: Pkt. 1 er et reelt argument. Pkt. 2 derimod, er det snobberi jeg opponerer imod. Man skal digitalisere, fordi man opnår en reel forbedring - ikke fordi man tror at det står bedre til Pringle-logo'et på skjorten.</p>
<ol><li>Det er utroligt dyrt at udsende breve til alle foreningens medlemmer. I 2016 var priserne for et brev 19 kr, hvilket med 100.000 medlemmer bliver til 1,9 mio kr alene i porto. Det er ikke en fornuftig udnyttelse af foreningens penge.</li>
<li>Vi har rundet årtusindeskiftet, og på et tidspunkt bliver man nød til at følge med tiden. Det kan godt være vi måske var 3 år foran, men sådan er det.
Kære Jens Arne
Alleførst vil jeg gerne sige tak for din stemme til Privatansattes Liste Vi har deltaget i alle valg til repræsentantskabet til Ingeniørforeningen. Nu er det sådan at der er mange forskellige interesser præsenteret og vi skal mødes i et flertal for at kunne gennemføre vores mærkesager. Det er ikke altid muligt.
Privatansattes Liste går denne gang til valg på følgende mærkesager:
- 10 % lavere kontingent i 2020
- du får din egen karriererådgiver i IDA
- fokus på personlig og faglig udvikling
- job til unge ingeniører
- fuld indflydelse ved fuldt kontingent
Vi uddyber disse på IDAs valgside hvor du findes os her Privatansattes Liste
Jeg håber at se dig som aktiv vælger igen
Hej Per
Kan jeg høre nærmere om hvad du mener omkring levebrødspolitikere? Da den eneste ting der ændrede sig omkring aflønning af politikere i forbindelse med sidste valg var at næstformanden også blev betalt kunne jeg gerne høre hvornår man er levebrødspolitiker. Min primære indtægt kommer fra min ansættelse hos Novo Nordisk A/S, så vil da ikke umiddelbart betegne mig selv som levebrødspolitiker.
mvh Søren, Næstformand
Hej Gert
Nu sad jeg også med i valgudvalget op mod valget i 2016, og hvis jeg skal svare på hvorfor man gik over til kun digital udsendelse er der flere årsager.
- Det er utroligt dyrt at udsende breve til alle foreningens medlemmer. I 2016 var priserne for et brev 19 kr, hvilket med 100.000 medlemmer bliver til 1,9 mio kr alene i porto. Det er ikke en fornuftig udnyttelse af foreningens penge.
- Vi har rundet årtusindeskiftet, og på et tidspunkt bliver man nød til at følge med tiden. Det kan godt være vi måske var 3 år foran, men sådan er det.
Det skal bemærkes at valget i 2013 hvor der blev udsendt breve også var digitalt, så selve afstemningsproceduren er der ikke ændret ved, udelukkende hvordan medlemmerne bliver gjort opmærksom på valget.
Derudover var der nok den faktor i 2016 at den primære indgangsvinkel til at stemme var nemID, hvilket har skræmt nogen væk. I år modtager alle en mail med et personligt link når valget åbner. Så kan man klikke på det og hurtigt komme til at stemme. Det hjælper forhåbentligt. Fordelen er at det er nemt at stemme frem for at skulle sende et brev retur.
Omkring om vi skal rulle tilbage, så er svaret klart nej. Prisen er steget, antallet af medlemmer af blevet større, men vigtigst af alt har vores valgleverandør sidste år kørt nogle valg hvor der i nogle kommuner blev udsendt brev, mens der i andre ikke blev. Der var ingen forskel på valgdeltagelsen. Der er derfor intet som indikerer en større valgdeltagelse ved postal udsendelse.
Det skal også lige nævnes at vi ligger bedre i valgdeltagelse end organisationer som DM og DJØF, selvom jeg selvfølgelig gerne vil have den meget længere op.
mvh Søren Fischer
Kære Claus Bruun. IDA lægger stor vægt på en sikker og anonym afstemning. Derfor håndteres afstemningen til IDA-valget af firmaet Assembly Voting, der bl.a. afholder valg for ministerier, kommuner, foreninger, partier, lokalråd, energiselskaber, pensionsselskaber, boligselskaber, m.fl. Du kan læse mere om deres løsning her. Vh Henrik Lilholt, IDA.
Kære Niels-Jørgen Jørgensen. IDA har som ambition at gøre en positiv forskel i medlemmernes liv. IDA er et fagligt fællesskab, en fagforening og en rigtig god forretning for 118.000 medlemmer, der brænder for teknik og naturvidenskab. Som medlem af IDA har du f.eks adgang til over 40 faglige netværk, karriererådgivning, juridisk hjælp, og over 3000 årlige arrangementer. IDA gør også en stor indsats for at give teknologi og naturvidenskab en markant stemme i samfundsdebatten. Vi har samlet en række fordele her. Vh Henrik Lilholt, IDA.
Jeg vil aldrig deltage i et valg, hvor jeg ikke let kan verificere, at jeg er anonym.
Med den valgdeltagelse, får vi den ledelse vi fortjener.
Mine største kvaler kom da man ved sidste valg, valgte at det skulle være en levebrødpolitiker der skulle stå i spidsen for IDA.
Når det så er sagt så så bliver jeg bekymret og irriteret når jeg hører udsagn som disse ... hvad kan JEG få ... hvad får JEG ud af det ... Mig mig mig ...
Og så skal der nok også være nogle der straks ryger i forsvarsposition og højlydt ytre sig at; Jeg betaler så og så meget om året til fagforeningen så JEG behøver ikke at gøre - JEG har betalt så mig skal de ikke komme og bede om noget ...
Hvor er det lige at fællesskabet blev af ?
Dem som virkelig ikke mener at de får noget ud af at være medlem af fagforeningen skulle melde sig ud nu i stedet for bare at brokke sig - sæt handling bag ved jeres ord !
I øvrigt giver jeg Ramskov ret i hans konklusion af listernes diversitet.
God dag til alle.
Nu tog jeg testen. Og min enighedsprocent med listerne lå mellem 61 og 75 pct. Så forskellene mellem listerne er ikke særligt store.
Så højt kom jeg slet ikke op, for jeg valgte konsekvent de synspunkter der gik på at IDA IKKE skal blande sig i politiske emner, men holde sig til det som en fagforening skal foretage sig - og det er der så ikke nogen der støtter.
Så mit medlemsskab af IDA lever på lånt tid - faktisk er jeg kun medlem, så jeg kan få leveret Ingeniøren til min gamle far, som gerne vil have den i papir form - og det kan de så heller ikke finde ud af mere, da jeg max får den en gang om måneden og efterhånden har opgivet at klage over det :-(
Nu tog jeg testen. Og min enighedsprocent med listerne lå mellem 61 og 75 pct. Så forskellene mellem listerne er ikke særligt store.
Min konklusion: Der er alt for mange lister med næsten identiske synspunkter. Det er med til forvirre vælgerne (medlemmerne) og med til sænke deltagelsen i valget. Men jeg skal nok stemme alligevel, og det synes jeg også, I andre bør gøre.
Kære Karl Vogt-Nielsen Mange tak for din opfordring. Vi har faktisk allerede en test klar i form af IDA- Kompasset, hvor du ved at svare på ni spørgsmål kan få en idé om, hvilken liste der harmonerer bedst med dine synspunkter. Den ligger på IDA-valg-zonen på forsiden af ing.dk, men du får lige et direkte link her: https://v7.valgservice.dk/ida_representantskabsvalg_2019/find_partiesVenlig hilsen Lene Wessel Journalist, Ingeniøren
Lav kandidattest
Det vil sikkert skærpe interessen og synliggørelsen af forskelle mellem listerne, hvis IDA lavede en form for kandidattest - eller måske blot en test på listeniveau. Altså udvælg 10-15 sprøgsmål som listerne skal forholde sig til og så kan man hver især teste hvem man er mest enig med....
En fagforenings eksistensberetigelse er grundlæggende: Beskytte medlemmerne fagretsligt Arbejdsmiljø Lønforhold Ansættelsesforhold Hjælpe ledige medlemmer i job
"Reality has a well-known liberal bias" (Stephen Colbert)
Kan vi så heraf konkludere, at Herr Krogager mener, at venstrefløjens politik er faktabaseret mens højrefløjens ikke er?</p>
<p>Det overrasker mig lidt, jeg har aldrig set Herr Krogager som specielt venstreorienteret?
Begge fløje er ganske faktaresistente så længe fakta ikke lige passer med deres ideologi.
Uden at have læst hvilke fakta IDA vil støtte op omkring vil jeg vove at påstå at alle ingeniører burde kunne støtte op om at lade fakta styre.
"valgudvalget var blevet advaret om, at det nok ville give et fald på 10 procentpoints i stemmedeltagelse." Hvordan kan man påstå sig ansvarlig, og så undlade at reagere på denne information ? Det ligner vore folketingspolitikere, som også digitaliserer, tilsyneladende uden anden grund, end at de tror, de virker smarte. Er der ingen voksen tilstede, som kan sikre at man har et ordentligt beslutningsgrundlag inden man foretager nye tiltag ?
- Hvorfor vil man digitalisere ?
- Hvilke fordele giver det for medlemmerne ? Og efterfølgende:
- Opnåede vi det vi ville ?
- Var det en fejl, og skal vi rulle tilbage ?
Vi taler om mere end en halvering af valgdeltagelsen !
Nej, det kan ”I” naturligvis ikke konkludere. Venstrefløjens politik er demagogibaseret.Kan vi så heraf konkludere, at Herr Krogager mener, at venstrefløjens politik er faktabaseret mens højrefløjens ikke er?
Ernst Krogager:
Kan vi så heraf konkludere, at Herr Krogager mener, at venstrefløjens politik er faktabaseret mens højrefløjens ikke er?Derfor lancerer IDA kampagnen Lad fakta tale, når du sætter dit kryds.”</p>
<p>Formålet er at støtte venstrefløjens valgkamp.
Det overrasker mig lidt, jeg har aldrig set Herr Krogager som specielt venstreorienteret?
Og dette bliver i øvrigt nok mit sidste år som medlem, jeg finder foreningens politiske engagement er helt modsat mine holdninger, og konkret bruger jeg ikke længere foreningen til noget.
Helt enig - en fagforening skal - i mine øjne - ikke engagere sig politisk. Og IDA repræsentere heller ikke mig og kan/skal derfor ikke udtale sig på mine vegne, så overvejer også seriøst at melde mig ud.
Enig. I går udsendte IDA en mail med følgende indledning: ”Vi nærmer os et folketingsvalg med hastige skridt.Og dette bliver i øvrigt nok mit sidste år som medlem, jeg finder foreningens politiske engagement er helt modsat mine holdninger, og konkret bruger jeg ikke længere foreningen til noget.
Og det er et valg, som IDA gerne vil være med til at præge.
Ikke fordi vi vil pege på en rød eller en blå regering. Men fordi vi vil bidrage til en konstruktiv debat.
Derfor lancerer IDA kampagnen Lad fakta tale, når du sætter dit kryds.”
De efterfølgende nævnte mærkesager efterlader ingen tvivl: Formålet er at støtte venstrefløjens valgkamp.
Handler det mon om at der stadig er et stort antal privatansatte medlemmer af IDA og foreningen forekommer dem mindre og mindre relevant? Jeg husker da fra min tid som privatansat at jeg for mange år siden stemte på en liste som forekom relevant for mig, den kom ikke engang ind, selvom jeg da vil tror at der var mange i samme jobsituation som jeg! Siden har jeg ikke stemt.
Og dette bliver i øvrigt nok mit sidste år som medlem, jeg finder foreningens politiske engagement er helt modsat mine holdninger, og konkret bruger jeg ikke længere foreningen til noget.
- IDA er vist dem der tager imod nogle penge fra mig med fast intervaller, hvad er det lige jeg får for de penge?
- Har jeg brug for IDA?
- Vil det have en makant betydning for mig hvis det var den ene eller anden der sad for bordendende af IDA?
- Hvor er det lige at jeg i min hverdag møder IDA?
- Hvad er det lige IDA gør helt konkret for mig i min hverdag?