Ni måder at ødelægge din lønforhandling på

Illustration: AntonioGuillem/Bigstock

Du må aldrig opfatte dine lønforhold som statiske og som noget, der blev cementeret, da du blev ansat, og som kun kan ændre sig, hvis du bliver forfremmet eller skifter job.

Det er faktisk o.k. en gang imellem at udfordre dine ordinære ansættelsesvilkår ved at bede om mere i løn. Ligesom det selvfølgelig er o.k. at forhandle det lønudspil, som en kommende arbejdsgiver kommer med ved et jobtilbud.

Mere i løn kan komme med et nyt job. Find det her

Men for at få succes er du nødt til at kunne forhandle på den rigtige måde. Og undgå de største bommerter.

Det amerikanske jobsite Glassdoor har talt med ni førende ledere om deres erfaringer med medarbejderes forfejlede lønforhandlinger. De erfaringer er opsummeret i ni punkter, som er gode at lære af, inden du selv begår en eller flere af fejlene, næste gang du vover lønpelsen.

Fejl 1: Bruge din privatøkonomi som forhandlingsredskab

Lori Bizzoco, medstifter af NV Media, Inc., fortæller, at en medarbejder bad om mere i løn, fordi hendes bryllup viste sig at blive dyrere end forventet. Men den konkrete årsag er egentlige ligegyldig, mener hun.

Savner du nye udfordringer? Gode jobmuligheder i drift- og tilsynsindustrien.

Uanset hvad man kæmper med på hjemmefronten af økonomiske problemer, er det alene dit arbejde, der bestemmer din løn. Derfor skal ethvert ønske om mere i løn ifølge Lori Bizzoco følges op af eksempler på ens gode resultater på jobbet.

Fejl 2: Du tror ikke selv på det

Jason Hill, stifter af Sound Advice, husker en medarbejder, der fra starten tvivlede på, at hendes lønønske ville blive mødt. Derfor havde hun ikke forberedt sig og havde ingen eksempler på, hvad der var hendes særlige bidrag til arbejdspladsen.

Læs også: De tre tidspunkter, du kan bede om lønforhøjelse

Du skal tro på dig selv og vide, hvad du er værd. Og så skal du kunne opliste, hvorfor du mener, at du er det værd, understreger han.

Fejl 3: Lyve om din aktuelle løn

Mary Grace Gardner, Career Strategist for The Young Professionista, husker, at hun igennem en lang ansættelsesproces havde fundet den rette kandidat til et bestemt job.

Han havde den rette erfaring, havde sagt de rette ting og virkede både interesseret og interessant.

Har du værdifuld viden, du vil dele ud af? Se de nyeste jobtilbud for rådgivere og konsulenter.

Men som lønforhandlingerne trak ud, begik han en afgørende fejl - han løj om sine aktuelle lønforhold. Han slyngede et tal ud, som var højere end det, han havde fortalt ved en tidligere lejlighed. Og hvis du kan lyve om din løn, hvad ellers lyver du så om?

Mary Grace Gardner måtte lade jobbet gå til en anden, for du kan jo ikke starte i dit nye job efter at fyre sådan en løgn af.

Fejl 4: Bede om lønforhøjelse uden at have ydet noget særligt

De største fejl ved lønforhandlinger, som Joanna Buickians, Vice President for Operations hos JBA har mødt, handler om at være urealistisk i forhold til sin egen indsats.

For eksempel sælgere, der beder om lønforhøjelse, når de ikke møder deres budgetter eller ikke kan få lukket deres aftaler. Eller andre, der f.eks. har et højt antal sygedage.

Den type har ofte et billede af, at lønforhøjelsen mere er deres ret end noget, de skal fortjene. Skal du have mere i løn, skal du først og fremmest passe dine arbejdstider og arbejde så godt, du kan, siger hun.

Fejl 5: Blive fornærmet

Karrierecoach Devay Campbell forhandlede på et tidspunkt løn med en kandidat til et job, og da han præsenterede det første lønudspil for kandidaten, blev vedkommende øjeblikkeligt fornærmet. Kandidaten kom med et højere modspil, og Devay Campbell spillede tilbage med et højere tilbud, der dog stadig ikke mødte kandidatens udspil.

Dygtige ledere kan være en mangelvare. Er du kaptajnen, der kan styre disse vigtige projekter sikkert i havn?

Det fik kandidaten til at skifte holdning fra fornærmet til direkte uforskammet. Han forklarede, at de ikke ville finde en på hans niveau, der på noget tidspunkt ville acceptere lønudspillet, og at det vurderingsværktøj, som organisationen brugte i sin ansætttelsesprocedure, var elendigt.

Måske var parterne aldrig mødtes. Fair nok. Men hvis du skal have chancer for at nå et resultat, må du aldrig lade dit temperament løbe af med dig. Vær høflig, og lad være med at tage en lønforhandling personlig, råder Devay Campbell

Fejl 6: Undgå at brænde dine broer

Mike Catania, Chief Technology Officer hos Promotion Code, har været med til ansættelsen af en direktør, hvor et af kravene var, at vedkommende havde gode forbindelser til andre virksomheder og kunne hjælpe med at skabe nye forbindelser.

Da de havde udvalgt en kandidat, som kendte de rette mennesker, men som ikke havde stor erfaring med mindre virksomheder som Promotion Code, gik det galt.

Han forlangte pludselig en væsentligt højere løn, end der oprindeligt havde været talt om, og selv om den slags kontante adfærd måske fungerer i større virksomheder, så var den ødelæggende i det konkrete tilfælde. Virksomhedens repræsentanter følte, at deres mulige nye direktør opførte sig pinligt, og kunne ikke længere se ham i spidsen for organisationen.

Fejl 7: Bede om lønforhøjelse uden at nå de aftalte mål

Lauren McAdams, karriererådgiver og personaleleder for Resume Companion, kan huske en medarbejder, der ikke var steget i løn et år, som mente, at han havde krav på en lønforhøjelse, selv om han ikke havde nået de mål, som var blevet aftalt.

Husk, at lederens job er at bestemme, hvem der skal have en eventuel lønforhøjelse. Det skal helst ske ud fra forhold, som hele teamet kan acceptere. Og hvis medarbejdere, der ikke performer, får umotiverede lønforhøjelser, så skaber det uro i teamet.

Friske topjob inden for it og softwareudvikling. Se, om der er et job for dig.

Og at man tror, at man kan få en leder til at give en ufortjent lønforhøjelse, er at antyde, at lederen ikke er god til sit job som leder. Og det gør lederen endnu mere lunken i forhold til at øge lønnen i fremtiden, selv hvis medarbejderen begynder at nå de aftalte mål.

Lauren McAdams råd er, at man skal stoppe med at fortælle lederen, hvad man fortjener, men i stedet bevise det gennem sine handlinger.

Fejl 8: True med at sige op

En anonym ansat ved Pennsylvania College of Health Sciences mindes en medarbejder, der gik efter en lønforhøjelse og forsøgte at trumfe sit krav med en højlydt trussel om at skride, hvis han ikke fik sin vilje.

Det er en stor risiko, for det kan jo være - som i det konkrete tilfælde - at man gerne vil have dig på holdet, men at dine kompetencer ikke er specielt sjældne eller efterspurgte. Og derfor kan du være let at undvære. Som det var tilfældet på Pennsylvania College of Health Sciences.

Det gode råd er aldrig at true med at gå - især ikke, hvis hundredvis af andre kan udføre det samme stykke arbejde som dig.

Fejl 9: Forhandle.Hver.Eneste.Detalje

Pas på med ikke at gå i petitesseafdelingen, råder Peter Keseric, ledelseskonsulent i headhunterkoncernen Korn Ferry. Han havde en kandidat, som ville forhandle detaljer omkring titlen og ansvar inden lønforhandlingen.

Det er helt o.k. at forhandle alle tre dele, men det er vanskeligt at forhandle alle tre, når man først har fået tilbudt jobbet og skal forhandle lønnen.

Masser af job i byggeri- og anlægsbranchen. Tjek Jobfinder.

Man kan ikke vinde alle sine krav i en forhandling, så hvis man gerne vil have noget på lønnen, skal man ikke risikere at hente alle sine sejre på de andre områder. Med andre ord: Du opnår det bedste lønresultat, hvis det er det eneste, du forhandler om.