Ni år efter uheld: Nu er kinesiske rover på vej mod Mars

I 2012 skulle Kina være ankommet til Mars og begyndt sine egne udforskninger af den røde planet med en sonde i kredsløb. Men sådan gik det ikke.

Da opsendelsen af den kinesiske sonde Yinghou-1 fandt sted i 2011 skete det nemlig ombord på det russiske rumfartøj Fobos-Grunt. Men fartøjets hovedmotor lykkedes ikke med at skyde fartøjet ud af sit kredsløb om jorden. I stedet for at ankomme til Mars i 2012, brændte den kinesiske mars-drøm op i jordens atmosfære.

Ombord på Tianwen-1 missionen er en 230 kilogram rover, der skal bruge 90 marsdage på at lede efter liv Illustration: CNSA

Siden tog kineserne sagen i egen hånd og opbyggede deres egen marsmission. I går blev en del af den til virkelighed, da en sonde og en rover blev sendt afsted mod den røde planet med en kinesisk Long March 5 raket, skriver space.com.
Sonden og roveren går under det fælles navn Tianwen-1, og planen er, at de begge ankommer til Mars i februar for at gå i kredsløb. Efter to til tre måneder vil den 230 kilogram tunge rover forsøge at lande på planeten. Landingen vil ske med faldskærme, bremseraketter og en airbag. Landingen er planlagt til at foregå på planetens nordlige halvkugle i et område kaldet Utopia Planitia, hvor også Nasas Viking 2 landede tilbage i 1976. Her skal roveren lede efter tegn på liv og indsamle prøver.

Læs også: Arabisk rumsonde på vej mod Mars: Skal inspirere unge verden over

Den soldrevne rover vil tilbringe omkring 90 marsdage med at undersøge overfladen med sine seks forskellige instrumenter. Imens vil sonden i kredsløb kigge med og teste sine kameraer, der kan detektere mindre objekter fra en afstand af 400 kilometer, skriver Nasaspaceflight.com.

Missionen tjener nemlig også som en forløber til en ny mission i 2030, hvor planen er at flyve prøver fra Mars hjem til jorden igen. Samme planer har Nasa og ESA.

Læs også: Fuld fart på: Tre rumsonder sendes mod Mars de næste uger

Den kinesiske opsendelse er den anden store marsopsendelse her til sommer.

For få dage siden fik De Forenede Arabiske Emirater opsendt deres marssonde Al Amal ombord på en japanske raket, og om en uge ventes det, at Nasa opsender sin marsrover Perseverance.