NGO'er kæmper indædt mod lukrativ minedrift på sjældne metaller

2. maj 2022 kl. 19:402
NGO'er kæmper indædt mod lukrativ minedrift på sjældne metaller
Mineselskaber vil udvinde blandt andet kobolt og lithium på havets bund. Ifølge miljøorganisationer, vil det smadre økosystemet i dybhavet. Illustration: NOAA Office of Ocean Exploration and Research, Deep-Sea Symphony: Exploring the Musicians Seamounts | Wikimedia Commons.
En række mineselskaber vil grave efter sjældne metaller på bunden af havet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Internationale mineselskaber står klar til nye eventyr under havets bund bakket op af bankerne.

4.000 meter under havets overflade i havet mellem Hawaii og Mexico blev der allerede i 1875 fundet kartoffel-store klumper af sjældne metaller, såsom lithium og kobolt, der er en mangelvare, og som bruges i eksempelvis batterier til elbiler.

Nu muliggør ny undervandsrobotteknologi udvinding af dem.

En række mineselskaber håber at få tilladelse til at bedrive minedrift under havets bund, skriver The Guardian.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ifølge flere miljøorganisationer, eksempelvis WWF og Greenpeace, kan det have uoverskuelige konsekvenser for dybhavsøkosystemet. Blandt kritikerne er Louisa Casson, der er talsperson for Greenpeace.

»Den nye, destruktive industri vil rive op i et økosystem, som vi først lige er begyndt at kunne forstå,« siger hun til The Guardian.

»De sigter mod en hurtig profit, mens vores have og de milliarder af mennesker, der er afhængige af dem, kommer til at stå med regningen,«

Indtil videre har FN’s dybhavsorgan, International Seabed Authority (ISA), givet tilladelse til, at mineselskaber må undersøge havbunden ud for stillehavsøen Nauru, hvor fundet af de sjældne metaller er gjort. Men øens regering har udløst en såkaldt ‘toårsregel’, der giver ISA to år til at implementere regler for dybhavsminedrift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Katherine Reece Thomas, der er juraprofessor ved University of London, så skal mineselskaberne gøre mere for at vinde offentligheden over på deres side, før de påbegynder minedriften. På en konference for interessenter i dybhavsminedrift i sidste uge i London sagde hun, at »der er en umulig konflikt mellem dem, der siger, at vi ikke under nogen omstændigheder kan gøre det her og dem, der siger, at vi er nødt til at finde det her (lithium og kobolt, red.) for at kunne håndtere klimaforandringerne på Jorden.«

Ifølge The Guardian håber mineselskaberne at få tilladelse fra ISA til at begynde minedriften allerede i juli 2023.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
3. maj 2022 kl. 12:14

Havde Elon Musk da bare brugt sit gode hoved til at skabe en miljø aksetabel havmineselskab frem for at købe Twitter.

Med Space X og Tesla har Musk vist at sine evne til at disrupte forskellige sektorer.

1
3. maj 2022 kl. 10:29

På samme tid vil selv samme organisationer gerne have at vi baserer vores energisystem 100% på energikilder mm. Der kræver store mængder af disse materialer hvor forsyningskæder allerede er under stort pres.