Newt Gingrich vil til Månen

Newt Gringrich, der er republikansk bejler til posten som amerikansk præsident, vil have en amerikansk koloni på Månen i 2020, hvis han bliver præsident.

Under en tale i Cocoa i Florida i denne uge præsenterede Newt Gingrich sin vision for, hvordan amerikansk rumfart skal udvikle sig. Hans vision er, at de lave kredsløb omkring Jorden vil blive fyldt med kommercielle flyvninger. Samtidig skal USA udvikle den næste generation af fremdriftssystemer, så USA kan sende astronauter til Månen hurtigere og mere økonomisk end i dag.

Brug for et spark bagi

Helt konkret påpegede Newt Gingrich, at det amerikanske rumprogram har brug for et spark bagi, på samme måde som John F. Kennedy gjorde i 1961, da han lovede at landsætte et menneske på Månen, inden årtiet var gået. Gingrich var helt uforbeholden i sine ambitioner på rumfartsområdet, som han forventer primært vil blive drevet af den voksende kommercielle rumfartsindustri.

En bemandet base på Månen i 2020 er den mulige republikanske præsident kandidat Newt Gingrichs ambition. Illustration: Nasa

Newt Gingrich lovede helt konkret et entusiastisk publikum:

»Ved afslutningen af min anden periode som præsident vil vi have den første permanente base på Månen, og den vil være amerikansk. Jeg er træt af hele tiden at skulle være beskeden og af at få at vide, at vi er begrænset af teknologier, som er over 50 år gamle.«

Siden de amerikanske rumfærger blev sendt på pension, har USA været afhængig af de russiske Soyuz-fartøjer til at sende astronauter til rumstationen indtil 2017, eller når de private, bemandede amerikanske rumkapsler er klar. Newt Gingrich mener, at hans ideer vil forbedre USA's status inden for bemandet rumfart, som han i dag betegner som helt uacceptabel.

Hans mål er et ambitiøst rumprogram, som kan bringe USA tilbage på sporet, samtidig med at det på langt sigt er med til at inspirere unge mennesker til at læse naturvidenskab.

En del af motivationen for den kommercielle rumsektor skal være et system af rumpriser i stil med de forskellige X-priser, der har været og er udlovet i dag. Newt Gingrich vil f.eks. udlove en pris på 60 milliarder kroner til det første private firma, som sender astronauter til Mars. Et sådant system skal være med til at tilskynde udviklingen af den kommercielle rumfart, på samme måde som det skete inden for flyindustrien i 20'erne og 30'erne.

Urealistisk

Den rumpolitiske ekspert John Logsdon fra George Washington University siger til space.com, at Newt Gingrichs ideer er urealistiske, da de første kommercielle bemandede rumfartøjer ikke kan være klar før omkring 2016-17. Han betegner ideen om en bemandet base på Månen i 2020 som ren fantasi.

I Newt Gingrichs vision vil det være private firmaer og ikke Nasa, som skal lede udviklingen af menneskehedens næste skridt mod Mars. Han antydede, at han vil skære i Nasas budget. Nasa skal være mindre og ikke nær så bureaukratisk som i dag. Ti procent af Nasas budget skal benyttes til disse nye rumpriser.

Dokumentation

Space.com-artikel

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der bliver jo ikke afsat ekstra penge til rumfart -- man flytter dem blot. Man kan argumentere for, at der i øjeblikket sker mere rumfartsinnovation i den private industri end i Nasa, men 60 mia er alt for lidt til en marsmission, og en permanent månebase giver ikke kommerciel mening (modsat rumturisme og satellitopsendelser), så der skal væsentlig offentlige støtte til.

Det var noget helt andet med Kennedys løfte i om at sætte en mand på månen inden årtiets udgang -- der blev der afsat enorme beløb, som ikke blot blev flyttet fra en rumfartskasse til en anden.

 • 0
 • 0

hvornår lære europa at man skal med i sådan et projekt!!!!!, for at komme på forkandt med udviklingen ,,,, det er byrt at være nærig ,, mvh jan

 • 0
 • 0

Naturligvis kan Newt ikke love flere penge - USA er trods alt i krise, så det ville være alt for provokerende i en valgkamp.

Og vi kan lige så godt lære det: Apollo var et projekt der umuliggjorde fremtidige Apollo'er. En særlig kombination af omstændigheder og forudsætninger gjorde det muligt, og sådan vil stjernerne nok aldrig stå igen.

Men det betyder da ikke at man skal opgive ævred: Mangel på penge kan da godt være et designkriterium. Og selv om Gingrich er let at blive uenig med, så har han da ret i at NASA som vi kender det, ikke kan fortsætte.

 • 0
 • 0
 • kan få tanketomme politikere til at sige hvad som helst.
 • Hvad vil han mon gøre ved USA´s kæmpe gældskrise der er forholdsvis værre end Grækenlands?
 • Og hvad vil han gøre hver gang der skal bevilges ekstra lån til udbetaling af de offentlige lønninger?
 • Men det kan de eventuelle kommende astronauter på Månen og Mars selvfølgelig være ligeglade med - så længe det varer.
 • 0
 • 0

En forslag der vil gøre os alle sammen dummere, når pengene forsvinder fra rumforskningen.

 • 0
 • 0

Nogle personer tror at det kun er staten der har patent på rumforskning. Men den eneste måde man får teknologi til at tage stormskridt er ved at demokratisere den på den måde, gøre det attraktivt. Grundforskning skal selvfølgelig gøres af stater, men rumteknologi er ubrugeligt hvis alle ikke har adgang til den. Det er ikke en fordummelse at "pøblen" får adgang til en teknologi, som ellers kun var forbeholdt en arrogant og aristokratisk elite. Og nu vil Gingrich gøre det meget attraktivt at private folk investere alt for at komme til månen - godt gjort.

Vindmølle industrien og andre nye teknologier bliver også kun til noget hvis man gør attraktivt for private investorer at smide penge efter noget for at få penge tilbage i det lange løb.

 • 0
 • 0

Newt går til valg i Florida. Vejen til sejren er at love en tur til månen. Andet er det ikke. Månerejser var engang noget der stimulerede fantasien og fremtidshåbet, nu er det bare en gimmick som kan bruges i valgkampe hvis det lugter af arbejdspladser og turisme til Cocoa Beach.

 • 0
 • 0

Naturligvis kan Newt ikke love flere penge - USA er trods alt i krise, så det ville være alt for provokerende i en valgkamp.

Men han kunne tage penge andre steder fra end anden rumforskning. F.eks fra militærbudgettet eller tilskuddene til oliebranchen. Hans forslag svarer til at fodre hunden med dens egen hale.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten