New Zealand erklærer klimanødsituation

Illustration: bigstock/Anton_Medvedev

Alle øjne var rettet mod Premierministeren i New Zealand, Jacinda Ardern, da parlamentet var samlet onsdag. Og der var ingen slinger i mælet på dagens første punkt, der rettede sig mod alvoren af klimaforandringerne.

»This is a declaration regarding a climate change emergency« sagde Jacinda Ardern som det første ud i salen - fremgår det af Thegaurdian.

Erklæringen af en klimanødsituation blev hurtigt fulgt op med, at den er baseret på videnskab - med katastrofale følger.

»Stigningen vil skade menneskers helbred, skabe mere tørke, flere sygdomme, tab af land og jord, flere brænde, tropiske storme og en afmatning af globale ressourcer« sagde jacinda Ardern.

I forlængelse af udtalelsen committede New Zealands regering sig til at være kulstof-neutral i 2025, samt flere andre tiltag - blandt andet at udfase alle 200 kulfyrede kedler, der i dag anvendes i den offentlige sektor.

Mens der var opbakning at hente fra the Green Party og Maori Party, så anså flere af oppositionspartierne det for at være et mediestunt. Blandt andre var lederen af the National Party, Judith Collins, ude og kalde det »virtue signalling«, der henviser til, at man gerne vil vise sin dydighed frem i lyset.

»Vi synes alle sammen, det er meget fint at erklære en nødsituation, men der er ingen planer for, hvordan problemerne skal løses,« sagde hun til Radio New Zealand

New Zealands udledning af drivhusgasser er steget med 60 pct. de sidste to årtier, hvor transport er den største CO2-synder, mens landbruget står for den største udledning af de samlede drivhusgasser.

New Zealand udgør i dag 0,17 pct. af verdens samlede emissioner, hvilket placerer dem ca. lige i midten af de 32 OECD-lande.