Neutrino-stråler kan stoppe atomvåben

Om 50 år er det måske muligt at forhindre angreb med atomare våben ved at affyre stråler af neutrinoer. Et land, der føler sig truet, vil kunne affyre strålen durk gennem Jorden og lamme fjendens atomvåben med neutrino-våbenet.

Det oplyser et japansk forskerhold, ifølge New Scientist.

Neutrinoer er partikler uden elektrisk ladning og næsten ingen masse. De bliver dannet inde i stjerner som Solen og passerer gennem Jorden hver dag.

Forskerholdet fra Japans KEK High Energy Accelerator Research Organisation og University of Hawaii peger på, at en stråle kan hamre neutrinoer ind i plutonium eller uran - og få våbnet til at »smelte ned« uden at udløse en ødelæggende kernereaktion.

Imidlertid har sådan et våben lange udsigter. Det kræver nemlig en stråle-generator, der er 1.000 kilometer i diameter. Den skal bruge mindst 50 gigaWatt energi for at fungere. Det svarer ifølge New Scientist til enegiforbruget i hele Storbritannien. Prisen er også astronomisk: 646 milliarder kroner.

Desuden har brugen af neutrinostrålen den bivirkning, at den producerer alpha og neutronstråling, der slår alt levende ihjel på sin vej.
Andre forskere fra Oxford Universitet vurderer, at den første del af sådan en generator formentlig vil være mulig at bygge om 10 til 20 år, hvis viljen til de massive investeringer skulle være til stede.