Neuralink tilbageviser beskyldningerne om dyremishandling

En af Neuralinks forsøgsaber: Buzz der sidder i en legetøjsvogn, imens han forsøger at få snacks ud af godbid-skålen. Illustration: Neuralink

Elon Musks firma Neuralink, der er blevet beskyldt for dyremishandling, svarer nu på kritikken og fastholder, at arbejdede med forsøgsdyr er godkendt af myndighederne, og at universitetet - hvor forsøgene bliver udført - følger al gældende lovgivning inden for området.

Dyrerettighedsgruppen Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) har nemlig også anklaget universitet i Californien UC Davis, for at have overtrådt dyrevelfærdsloven, da universitetet husede forsøgsaber, der blev brugt til Neuralinks forsøg.

UC Davis anklages for ikke at have sørget ordentligt for aberne, som var i universitetets varetægt, mens forskere fra Neuralink havde ansvaret for forsøgene med dem.

Ifølge PCRM skulle der under forsøgene være brugt et ikke-godkendt produkt, BioGlue, der skulle have ødelagt abernes hjerner og dræbt dem.

PCRM siger desuden, at nogle af aberne skulle være blevet aflivet inden de planlagte eksperimenter, fordi de skrantede.

Læs også: Elon Musks hjerne-projekt beskyldes for mishandling af aber

Neuralink brugt den typisk fremgangmåde

Neuralink forklarer, at de procedurer, der er brugt med forsøgsdyrene, følger den typiske fremgangsmåde. I første omgang anvendte man døde dyr, der var blevet aflivet af andre grunde. Efterfølgende blev der anvendt døende dyr umiddelbart inden aflivning.

Den fremgangsmåde gør det muligt at udvikle en mere sikker proces, inden man begynder at anvende raske dyr i forsøgene, skriver Neuralink.

Læs også: Musk gav status på Starship-raketten: Spændingsgaranti og motorproblemer

Omfattende planlægning med dyreforsøg

Neuralink forklarer videre, at to af de aber, som PCRM nævner, blev aflivet på planlagte datoer for at indsamle vigtige data.

Seks aber blev aflivet efter vejledning fra de dyrlæger på UC Davis, der har ansvaret for forsøgsdyrene.

Den ene abe blevet ganske rigtigt aflivet efter kirurgiske komplikationer, der involverede brugen af BioGlue, som dog ifølge Neuralink er FDA-godkendt til formålet og derfor ikke anvendt ulovligt. En anden abe blev aflivet på grund af fejl på udstyr, og yderligere fire aber blev aflivet, fordi de udviklede infektioner efter operationerne, som man antager skyldes implantaterne.

Ifølge Neuralink er der blevet reageret på disse resultater og udviklet nye kirurgiske protokoller.

Der skulle ifølge PCRM også være blevet rapporteret om en abe der manglede nogle fingre og tæer, hvilket man mente var selvlemlæstelse på grund af et traume. Neuralink tager afstand til, at det skulle være sket under deres projekt. De peger på, at aberne fra naturen er meget aggressive i deres adfærd over for hinanden, hvilket kan medføre til skader af den karakter.