Neurale netværk i hardware

Som så mange andre firmaer forsker IBM også i neurale netværk med det formål at kunne modellere og efterligne en menneskelig hjerne, omend dette mål ligger mange år ude i fremtiden.

Indtil videre er det lykkedes IBM at fremstille et neuralt netværk, der består af 164.865 synapser. Til at modellere hver synapse har IBM anvendt to faseskiftende enheder, som man har trænet til at lære at læse håndskrevne cifre, hvilket er sket med en nøjagtighed på knap 83 procent. Ved at anvende hardware kan IBM producere små neurale netværk, som er meget hurtigere end de modeller, der er udviklet i software.

»Vi er dog gået et skridt videre i vores forskning. Vi ser lige nu på materialer, der samtidig kan fungere som hukommelseselementer og logiske enheder,« siger Geoff Burr fra IBM’s forskerteam.

Dermed vil det i fremtiden være muligt at fremstille hardware, hvor de elementer, der flyttes rundt, ikke alene har en hukommelsesdel, men også en logisk del, så de selv kan finde rundt i netværkene. IBM er dog ikke nået så langt i denne forskning, men ifølge Geoff Burr ser den meget lovende ud.