Netværket er dit vigtigste redskab i jagten på et job

11. april 2013 kl. 08:00
At netværke er et fuldtidsarbejde, lyder erfaringen fra civilingeniør Henrik Enegaard Skaanderup, der selv måtte gennem 230 netværkssamtaler, før han kom i nyt job efter en fyring i 2008.
Artiklen er ældre end 30 dage

Da Henrik Enegaard Skaanderup blev fyret som topchef i ejendomsbranchen i 2008, var det første, han gjorde, at kopiere alle sine Outlook-kontakter over i et Word-dokument. Over 12 tætskrevne sider med navne på mennesker, han havde professionel og privat forbindelse til.

Krisen havde netop ramt branchen med et brag, og Henrik Enegaard Skaanderup vidste, at netværket ville være hans absolut vigtigste redskab i kampen for et nyt job.

»Jeg var en meget systematisk netværker lige fra begyndelsen af min ledighedsperiode, og netværksarbejdet udviklede sig faktisk til et fuldtidsjob,« forklarer manden, der i dag kalder sig professionel netværker, og som netop har skrevet bogen ’ Tag stikket hjem, få dit næste job via netværk’ med gode råd til netværksbaseret jobsøgning.

Ifølge Henrik Enegaard Skaanderup kræver det både mod og tålmodighed at arbejde professionelt med sit netværk. Drop genertheden og på med arbejdshandskerne. Selv måtte han vente mere end et år og igennem 230 netværkssamtaler, før der var hul igennem til en ny arbejdsgiver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han blev dermed en del af den voksende gruppe af danskere, der får job via netværk. Ifølge Danmarks Statistik har hver tredje, der begynder i nyt arbejde i dag, fået deres job via netværk, mens det for fem år siden kun var 25 procent.

Jobmarkedet er en stoleleg

»Hvis du vil med på jobkarrusellen, skal du dyrke dit netværk. Som jobmarkedet ser ud i dag, er der ingen vej udenom,« siger Henrik Enegaard Skaanderup, hvis bog både henvender sig til ledige og dem, som er i job, men ønsker at komme videre i karrieren.

Men hvordan arbejder man så professionelt med sit netværk? Det gælder først og fremmest om gøre sine kontakter til en slags lytteposter, der kan spotte jobåbningerne på arbejdsmarkedet, lyder det fra Henrik Enegaard Skaanderup, der i dag er markeds- og kundedirektør i NCC Construction.

»Jobmarkedet er som en stoleleg, hvor den ledige plads sjældent bliver synlig for dem, der er uden for arbejdstagers netværk. Man skal derfor få folk til at være øjne og ører de steder, man ikke selv har adgang til,« forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Hvordan kan jeg bruge mit netværk til at få et job?

Det kræver imidlertid, at netværkskontakterne ved præcis, hvad man leder efter, og hvilke kompetencer man har. Og det gør de sjældent i faglige netværk, hvor der oftere bliver diskuteret branchespecifikke emner end talt om personlige kvalifikationer og ambitioner.

Vil man bruge sine faglige netværkskontakter til jobsøgning, skal man derfor sørge for at ‘klæde kontakterne på’ med mere personlige informationer, så de ved, hvilke jobåbninger de skal lytte efter, forklarer Henrik Enegaard Skaanderup.

»Dine kontakter skal kende både dine kompetencer og drømme, ellers ved de ikke, hvad de skal holde øje med, « siger han.

En psykologisk kontrakt

Den professionelle netværker bør desuden løbende afholde det, Henrik Enegaard Skaanderup betegner som netværkssamtaler – eller såkaldte kaffemøder – med interessante mennesker inden for branchen. Den type samtaler er gavnlige både for dem, der er ledige, og dem, som er i job. Selv har han cirka to netværkssamtaler om ugen. Ikke fordi han er på jagt efter nyt job, men fordi det styrker ham fagligt at udveksle erfaringer, og fordi han skylder sit netværk sin opmærksomhed.

»Det er ‘payback time’. I dag mødes jeg med folk, som hjalp mig videre dengang, jeg var ledig. Nu har de måske selv mistet jobbet og har brug for min hjælp. Sådan fungerer netværk. Det er en slags psykologisk kontrakt, man indgår,« fastslår Henrik Enegaard Skaanderup.

Det betyder imidlertid ikke, at han mødes med alle, der ønsker at mødes med ham. Prioritering er afgørende, hvis netværksarbejdet ikke skal ende med at blive en tidsrøver.

Læs også: Sådan får du udbytte af dit netværk

Han afser derfor kun tid til at mødes med mennesker, der er blevet henvist gennem kontakter i hans eget netværk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er nemmest at få et netværksmøde i stand, hvis du er blevet henvist af en fælles kontakt. Personer i dit netværk bygger bro for dig ind i deres netværk, så du kan lære endnu flere at kende,« siger han.

Det er ikke nok at sende en e-mail eller lægge en besked på telefonsvareren, når der skal tages kontakt til en person i netværket. Bliv ved, indtil vedkommende er i røret, lyder opfordringen fra Henrik Enegaard Skaanderup.

»Er det svært at komme igennem pr. telefon, så send et fysisk brev. Det husker folk,« foreslår den erfarne netværker.

En ligeværdig dialog

Forud for samtalen er det vigtigt at have sin baggrundsviden om virksomheden på plads. Lav for eksempel en Google-søgning eller skaf de seneste regnskabstal. Desuden bør man øve sig i at kunne præsentere sig selv og sit ærinde på få minutter.

»Under selve mødet bør du kun tale kortvarigt om dig selv. Drej hurtigt samtalen ind på modparten. De fleste nyder at fortælle om sig selv og deres virksomhed. Brug det til at få en masse nyttig information,« opfordrer Henrik Enegaard Skaanderup.

Hans erfaring er, at de bedste samtaler opstår, når man opfatter mødet som en ligeværdig dialog frem for en egentlig ansættelsessamtale.

»Ned med skuldrene og betragt samtalen som et møde mellem to ligemænd. Hvem ved, måske er rollerne byttet om næste gang, I mødes?« siger Henrik Enegaard Skaanderup.

Gode råd til netværksarbejde:

  • Gør dig klart, hvad du kan og vil, så det er tydeligt for dine netværkskontakter. Kun derved kan de spotte jobmuligheder for dig.
  • Anerkend at netværksarbejdet er et arbejde, der kræver en mental og fysisk indsats.
  • Sørg for at komme ud i dit netværks netværk. Det kan virke grænseoverskridende at kontakte mennesker, man ikke kender, men er du blevet henvist, vil dørene ofte blive åbnet

Læs mere på jobvianetværk.dk

Kommenter artiklen her.

Læs også: Kvinder netværker bedre uden mænd

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger