Netværk: Cowi har fokus på de unge
Som ung, nyansat medarbejder i en stor virksomhed, kan man let komme til at drukne. Rundt omkring en sidder der en masse ældre, erfarne mennesker, som kender alle spillets regler og alle kroge og mennesker i huset, og man kan hurtigt føle sig overset, overflødig og uendelig lille.
Sådan er det ikke i Cowi. Her har alle medarbejdere under 36 mulighed for at mødes med andre unge fra samme division til faglige og sociale arrangementer. Det sikrer sammenhold, kendskab til divisionen og kollegerne, ligesom en mentor-ordning skaber kontakt mellem en nyansat og en erfaren Cowi-medarbejder.
Tid til nye udfordringer? Tjek Jobfinder
30-årige Pia Kvorning blev ansat i Cowi i januar 2013, et halvt år efter hun blev færdiguddannet civilingeniør i energiplanlægning fra Aalborg Universitet. Det var overvældende at starte i en så stor virksomhed som Cowi, men ungenetværket hjalp hende til at falde hurtigt til.
»Jeg opdagede, at der er en masse andre unge, som brænder for det samme som mig selv. Det var meget motiverende, og gav mig samtidig en forsikring om, at jeg var kommet til et godt sted,« fortæller hun.
Internt netværk
Netop opbyggelse af det interne netværk er en vigtig del af ungenetværkets mission. Gennem de fælles arrangementer samles unge fra alle afdelinger i divisionen, og derigennem får man indsigt i, hvad der sker i andre afkroge af Cowi, end det man har kendskab til fra sin egen pind.
Det kendskab gør det lettere for de unge at vide, hvor de skal søge hen efter hjælp.
»Hvis jeg har en opgave, hvor jeg skal bruge hjælp fra en anden afdeling, er det nemmere at vide, hvem jeg kan kontakte, fordi jeg måske har snakket med en fra afdelingen gennem netværket. Det er rigtig godt og effektivt,« siger Pia Kvorning, som er projektkoordinator inden for energiplanlægning og fjernvarme.
Læs også: Alectia har unge ingeniører øverst på ønskesedlen
Det interne netværk var også en af intentionerne bag opstarten af ungenetværkene. Det fortæller Jakob Nymann Rud, som sidder i styregruppen for ungenetværket i industri- og energidivisionen.
Da han blev ansat i Cowi i 2009 var ungenetværkene forholdsvis nyopstartede, og han nåede kun at deltage i et enkelt møde, inden tovholderne satte det på lavt blus. Det syntes Jakob Nymann Rud var ærgerligt, og derfor tog han sammen med nogle andre stafetten op igen, og de seneste 4-5 år har netværkene fungeret aktivt.
Ingen topstyring
Hver division har deres eget ungenetværk, som de selv styrer. At det ikke er topstyret, er en stor fordel, mener Jakob Nymann Rud.
»I og med, vi er så mange medarbejdere i Cowi, fungerer det godt, at ungenetværket ikke er centralt styret, og at hver division selv vælger, hvordan de bedst kører det,« siger han.
F.eks. gør strukturen i industri- og energidivisionen, hvor der er fire afdelinger spredt ud i fire byer, at det giver bedst mening at holde et stort, årligt møde, hvorimod det i andre divisioner giver bedre mening at holde flere mindre netværksmøder. Det er ligeledes op til den enkelte divisionsdirektør at beslutte, hvordan den økonomiske bevilling foregår.
»Sådan ville det ikke kunne køre, hvis det var topstyret,« siger Jakob Nymann Rud.
Faglighed og grin
Når ungenetværket i industri- og energidivisionen mødes en gang årligt, er en halv til en hel dag sat af. De fire afdelinger mødes et sted, og har først et fagligt arrangement, hvorefter fagligheden bliver lagt til side til fordel for noget aktivt, udfordrende og underholdende.
Der har været oplæg om, hvordan man sikrer videndeling mellem seniormedarbejdere og unge i Cowi, ligesom et par kaospiloter ved sidste årsmøde holdt et oplæg om udvikling. Af sociale arrangementer nævner Pia Kvorning både rappelling, sumobrydning og paintball.
»De gange jeg har været med, har det været noget aktivt, hvor man griner og hygger, men der er samtidig noget teambuilding over det. Det er fedt at opleve en anden side af ens kolleger på den måde,« siger hun.
Læs også: Arbejdsgivere på jagt efter nye talenter
Efterfølgende står den på en god middag og et par øl, inden man siger tak for denne gang, og kører hver til sit igen. En god kollegial oplevelse og måske nogle nye kontakter rigere.
De unge bliver hørt
Ungenetværkene er med til at sikre, at de unge har en stemme på den store arbejdsplads, Cowi er, og der er bred opbakning fra direktionsgangene. Jakob Nymann Rud fortæller, at direktøren for industri- og energidivisionen er yderst engageret i ungenetværket, og at det typisk er ham, der lægger op til at snakke om netværkets arbejde.
»Han ser det som en gevinst for alle parter,« siger Jakob Nymann Rud.
De unge kommer nemlig med nogle nye øjne, og kan være med til at foreslå ændringer, som de høje herrer på direktionsgangen måske ikke har mulighed for at se fra deres position.
Læs også: Arbejdsgivere på jagt efter nye talenter
F.eks. har netværket været med til at få bredt et tiltag ud i hele divisionen, som går ud på, at man som ung kan vælge at tage en mentor med til medarbejderudviklingssamtale. Det kan f.eks. være en projektleder, man har arbejdet meget under, som kan byde mere konkret ind i forhold til den unges faglige udvikling.
»Det kan være svært som ung at vurdere, hvordan man lige skal udvikle sig inden for et bestemt område. Der kan en mentor komme med råd, så det også omsættes til det daglige arbejde,« siger Jakob Nymann Rud.
Pia Kvorning er enig i at der bliver lyttet til de unge. Ikke bare fra ledelsens side, men også de erfarne medarbejdere, som gennem en såkaldt mentor-ordning tager imod de unge med åbne arme.
Hun føler ikke, der findes det mindste spor af hierarkisk inddeling, og det er betryggende som ung at vide, at de erfarne kolleger er villige til at hjælpe med deres viden og erfaringer.
»Det gør, at jeg ikke er bange for at gå til en erfaren kollega med et potentielt dumt spørgsmål,« siger hun.
Jobfinder sætter fokus på netværking. Dette er den femte artikel i en temaserie.
Læs også: Netværksekspert: »Danmark har sovet i timen«
Læs også: Netværk: Sådan må du aldrig gøre
Læs også: Netværk: Sådan får du succes
Læs også: International networker: »When in Rome, do as the Romans do«
