Nettet strammes om bio-terrorist
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nettet strammes om bio-terrorist

I forbindelse med efterforskningen af spredningen af miltbrand via post har de amerikanske myndigheder været nødt til at endevende en gammel sag om rod i laboratoriet i Ford Detrick i Maryland, USA.

Det viser sig, at FBI har modtaget et anonymt brev i slutningen af september 2001, der angiver en tidligere ansat af egyptisk hærkomst som potentiel bio-terrorist. Ayaad Assaad var ansat på Ford Detrick fra 1988 til 1998, hvorefter han anlagde sag mod laboratoriets administration for diskrimination. Hans tidligere kolleger havde blandt andet udført en række kamel-relaterede practical jokes.

Den tidligere ansatte Ayaad Assaad mener, at nogen har peget på ham i forbindelse med miltbrandsagen for at forplumre opklaringen.

Under diskriminationssagen blev en række uregelmæssigheder tilbage i 1991 og 1992 afdækket, foruden et hårdt psykologisk arbejdsmiljø præget af misundelse, racisme og konkurrence.

Ved en gennemgang af laboratoriets beholdninger af biologiske prøver i 1992 nåede man frem til, at der muligvis manglede 27 forskellige prøver. Det var blandt andet miltbrand, ebola, hanta virus, en variant af abe-AIDS og to prøver af såkaldt »ukendt oprindelse«.

Der er divergerende opfattelser af, hvorvidt prøverne bestod af døde præparater af de omtalte skadevoldende organismer eller farlige levende beholdninger. Visse af de ansatte fra dengang mener, at de manglende 27 prøver enten var uskadelige eller blot ikke blevet korrekt journaliseret.

Laboratoriet i Ford Detrick fik ny ledelse i 1992, da myndighederne blev opmærksom på, at der var noget galt på stedet. Gennemgangen af laboratoriets prøver skete på foranledning af den nye ledelse. Selvom det aldrig blev opklaret, hvem der stod bag, blev det også opdaget, at nogen brugte laboratoriet udenfor almindelig arbejdstid.

Laboratoriet i Ford Detric er under mistanke for at have produceret miltbrandbakterierne, der blev brugt mod USA, fordi laboratoriet blandt andet var i besiddelse af bakterier af Ames-stammen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten