Netscape opsnapper søgninger

Mediegiganten AOL TIme Warners Netscape-browser sørger for at registrere brugerens søgeadfærd og sende søgeord, brugerens ip-nummer og et unikt installationsnummer tilbage til Netscape. Det har det amerikanske magasin Newsbytes afsløret ved at analysere nettrafikken fra installerede Netscape 6-browsere.

Når en bruger laver en søgning via Netscape Navigator ved at indtaste søgestreng i browserens URL-bar og klikker på den tilhørende søgeknap, bliver søgeinformationerne sendt til webadressen info.netscape.com.

Dermed er det muligt for Netscape at sammenstykke en meta-database med søgeinformation.

Ifølge en talsmand fra Netscape er faciliteten lavet for at gøre det muligt at sende regninger til søgetjenester for den trafik, som brugernes søgelyst genererer:

»Vi holder blot øje med antallet af søgninger og overvåger ikke søgeord eller andet. Vi har blot brug for at vide hvor mange brugere, der søger via vores browser til vores søgepartnere og det er kun den slags informationer, vi modtager,« siger talsmanden til Newsbytes.

Den skjulte overvågning af søgninger blev først opdaget af Sim Ijskes, en hollandsk softwareingeniør. Han bemærkede at Navigator installerer adskillige scripts, som bliver aktiverede under søgninger, og som sørger for at at videresende søgestrenge gennem Netscapes server til den valgte søgemaskine.

Netscape-brugere kan undgå at få søgninger registreret ved at indtaste den direkte webadresse til den foretrukne søgemaskine frem for at anvende Navigators indbyggede søgefaciliteter.