Nets klar til at lade danskerne betale trådløst med mobilen inden nytår

Inden champagneproppen knalder, og kalenderen viser 2014, så har danskerne fået mulighed for at betale trådløst med mobilen, eller kontaktløst som den slags kaldes.

Nets, der driver Dankort-nettet, har indgået leverandøraftaler med franske Oberthur Technologies og danske Pertura om udviklingen af en mobil betalingsløsning, der benytter NFC - Near Field Communication - en trådløs kommunikationsteknologi, der fungerer over helt korte afstande, og som bliver indbygget i stadigt flere mobiltelefoner.

»Vi forventer at være klar med en løsning inden årets udgang. Hvornår lanceringen konkret finder sted afhænger af, hvornår der er en bank, der udsteder et kort, som anvender løsningen,« siger Susanne Brønnum, Group Executive Vice President i Nets.

Der findes flere eksisterende eller kommende løsninger i Danmark, der involverer en eller anden form for betalingsintegration via mobiltelefonen. Blandt andet fra teleoperatørerne og fra bankerne.

Læs også: Teleselskaber klar med mobilbank i løbet af efteråret

Det særlige ved Nets' system bliver, at det fungerer direkte med de NFC-kortterminaler, som er ved at blive opstillet over hele landet, fortæller Susanne Brønnum.

»Alle de terminaler, der er ude i landet, som kan håndtere kontaktløse betalinger - og dem er der ved at være mange af - kommer vi til at kunne benytte vores løsning,« siger hun. Det gælder f.eks. supermarkeder og andre steder, hvor man udskifter gamle dankortterminaler.

De kort, som kommer til at ligge i den mobile tegnebog fra Nets, skal udstedes digitalt af banken. Altså et digitalt Dankort, Visakort, Mastercard samt andre debitkort, kreditkort og forudbetalte kort. De digitale kort kommer til at ligge i en sikret del af telefonens hardware, enten på simkortet eller på anden hardware i den mobile enhed.

På samme måde, som der ikke behøver være strøm på et fysisk betalingskort, så behøver der heller ikke nødvendigvis være strøm på telefonen, for at en betaling kan gennemføres. Det afhænger af telefonerne, forklarer Susanne Brønnum.

Også til små betalinger

Et betalingsscenarie kan eksempelvis være, at en kunde låser et givent digitalt kort op ved at indtaste en kode på mobiltelefonen, hvorefter kortet kan aflæses ved at holde telefonen op til en NFC-terminal. Betalingen kan også foregå ved at indtaste en pin-kode på terminalen, som det sker nu med fysiske kort, forklarer Susanne Brønnum. Desuden vil det også være muligt at implementere små-betalinger, hvor der slet ikke kræves pinkode - eksempelvis ved beløb på under 200 kr.

»Det bliver op til den enkelte bank, hvilke muligheder de vil give kunden, også i forhold til småbetalinger,« forklarer Susanne Brønnum.

Nets planlægger at levere løsningen til eksempelvis banker, som vil kunne markedsføre softwaren med deres eget logo. Længere ude i fremtiden er det meningen, den digitale tegnebogsløsning fra Nets også skal kunne rumme andet digitalt indhold som billetter, rejsekort, elektroniske nøgler (eksempelvis hotel-nøglekort), sygeforsikringskort, kørekort og forskellige typer fordels- og medlemskort.

Den digitale tegnebog fra Nets kommer i første omgang til Android og senere til Windows-telefoner. IPhone-ejere må vendte lidt, da der endnu ikke findes iPhones med NFC-understøttelse, som Nets' løsning forudsætter.

Den danske løsning bliver i øvrigt kompatibel med den kontaktløse betalingsformer Visa payWave og Mastercard PayPass, som allerede bliver anvendt flere steder rundt om i verden, blandt andet i Storbritannien.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Du læste åbenbart ikke årsagen? Den kan ikke bruges.

IPhone-ejere må vendte lidt, da der endnu ikke findes iPhones med NFC-understøttelse

 • 13
 • 1

Jo, jeg mener at man bør basere betalingsløsningen på anden teknologi, ellers bliver det op ad bakke.

 • 0
 • 17

Det er fint med nye løsninger, men spørgsmålet er, om NFC i telefoner virkelig er fremtidens teknologi.

Var det ikke lige så let bare at klare det via en app? Hvis jeg kan handle på Amazon eller i iTunes uden at have kreditkortet op ad lommen (bortset fra første gang), hvorfor så ikke i Føtex eller Brugsen?

Jeg skal bare modtage en sms eller en notificering i en app, hvor jeg skal bekræfte beløbet.

Det er lidt en parallel til rejsekortet. I virkeligheden ville det også være nemmere bare at klare billeteringen via sms eller en rejsekort-app. Måske er pointen at NETS skal sikre sig at deres monopol også gælder de næste par år, selvom dagens teknologi byder på mange andre muligheder end deres fysiske kortterminaler.

 • 1
 • 6

Hvorfor en i hulen skulle man vælge en suboptimal betalingsløsning, fordi en enkelt mobilproducent laver en telefon der ikke kan?

Det må da alle dage være op til brugeren om de vil have en mobiltelefon der kan udnytte de muligheder de har, eller om de vil have en der ikke kan?

 • 15
 • 1

Jeg kan se de store fordele for brugerne i den beskrevne løsning.

Hvorfor ikke bare bruge fx et Visa betalingskort med Visa payWave (kontaktløs betaling med betalingskort). Så slipper man for koblingen til smartphonen, og det er lettere.

Det beskrevne scenarie, hvor kunden låser sit digitale kort op på smartphone med kode, holder smarthphonen hen til terminalen, indtaster pin-kode, er for besværlig. Det er for besværligt i forhold til bare at holde et kort hen og indtaste pin-kode.

 • 2
 • 2

Henrik: du kan da godt kalde det "en enkel" mobilproducent, men nu er det jo den mest brugte smartphone på nettet i Danmark. Tror du blot at brugerne smider deres iPhones i skraldespanden:-) for at kunne betale med digitale kort? Så skal der være flere fordele for brugeren i løsningen, tror jeg.

 • 0
 • 12

Ja apple og NFC, det er efterhånden en gammel traver. Det er lidt en hønen og ægget historie, Apple og også flere andre har ikke implementeret NFC i et større , sikkert fordi de ikke kan se at der er et behov. Og man vil ikke implementere nfc i "virkeligheden" før der er nok telefoner i hænderne på folk.

Men derudover tænker jeg om man ikke kunne lave en nfc "betalings" chip som er et klisternærke man selv kan klistre på sin telefon eller et "dankort" eller what ever? Det ville da være meget smartere.

 • 1
 • 0

Mon ikke Apple ikke bare laver en iPhone6NFCS Edition, med et slankere design, et dårligere kamera og en NFC løsning, så de også kommer med på vognen.

NFC betaling er bleven ret populært i USA blandt andet hos Starbucks, der dog også har en app for dem uden NFC (Host host iPhones host host).

Men for en gang skyld vil Windows Phone være foran her med deres Wallet intergration som vil gøre det let som en lej at skifte imellem betalings kort og bare køre derud ad, jeg kunne sagtens skifte over med glæde til at betale med min Lumia 620 på daglig basis.

 • 8
 • 2

Christian: Men der er jo netop ikke ret mange der bruger Windows telefoner i Danmark.

Ingen tvivl om at NFC bliver populært i smarthones. Jeg efterlyser fordelene for brugerne/kunderne ift. fx. Visa payWave på alm. plastkort. - For min skyld kunne chippen være i en gummistøvle.

 • 1
 • 2

NFC er udviklet til plastikkort, som er flade og ikke har nogen strømforsyning. Der er da ingen argumentation for at bruge den teknologi i en maskine, som har et helt kraftværk samt en regnecentral til rådighed (smart phone). Der findes myriader af trådløse teknologier i enhver smart phone - inkl. iPhone - som man kunne have valgt i stedet for NFC og på den måde undgå at udelukke 85% af alle potentielle brugere.

(de 85% er et skud fra hoften ud fra statistikken, som Bruno linkede til).

 • 3
 • 3

I halvfemserne fik vi i princippet 2 ting at holde øje med. Den traditionelle pung evt. med nøglerne i og nu mobiltelefonen. Før vi er tilbage ved én genstand er alt lidt besværligt. Dvs. den digitale løsningen skal indeholde kørekort, sygesikring, medlemskort og kreditkort OG alle forretninger må understøtte betalingsløsningen, før jeg egentlg ser et fremskridt.

 • 2
 • 0

Når Apple nu udgiver en ny telefon med NFC juni 2014 kommer de til at tjene godt på det, og de får det helt sikkert til at lyde som om det er deres idé.

Bruno, du kommer ikke rigtig med nogen alternativer. Har du andre statistikker end den du linkede?

Bruno: Det er også vigtigt at vide ikke alle sites bliver registeret på fdim.

 • 2
 • 1

Michael: ...slipper for at rende rundt med plastikkort... er det ikke smartere at slippe for at rende rundt med smartphone, den er jo noget tungere?

 • 3
 • 4

VisaPaywire er selvfølgelig en mulighed, men det kræver bankerne gider investere i det og mit bud er de venter til det sidste med sådan noget. Tværtimod hvad er alternativet at hver butik i Danmark udvikler en app så man kan betale med Rema 1000 appen, det er dybt godnat for du ved at Windows Phone brugere bliver forglemt her igen, om der er få af os eller ej, 85% er et absurd højt tal af iPhone brugere herhjemme, det realle bud er nok nærmere de 40%, hvor android æder den anden procent, og Blackberry, Symbia, Windows Phone osv æder de sidste 10-15%.

Jeg er i mod at vi ikke kan få ny teknologi bare fordi en platform ikke kan følge med, det er lidt som om at alt er i følge Apples smartphone for nylig, og at få lagt mere vægt på nogle af de andre (og i mine øjne) bedre platforme er langt mere hensigtsmæssigt, så må Apple bare tage sig sammen og følge med.

Det har de prøver før!

 • 6
 • 0

Vi som bor i landdistrikterne kan ikke bruge i-phone pga. dårlig antenne. Der er simpelthen intet signal på i-phones her hvor vi bor. Med de fleste android er der rimeligt signal. Derfor giver det mening at udvikle betalingssystemet til alt andet end i-phones.

 • 3
 • 3

Det er vel kun et led mere, hvis man går rundt med plastickort løst i lommen? Mine kort ligger i en pung med lynlås. Og så skal man lige finde det rigtige kort først... Der har jeg for længst min mobil oppe og har både låst op OG betalt ;-)

 • 0
 • 0

David: nej, jeg kan p.t. ikke se nogle rigtig smarte betalingsløsninger som erstatter plastik betalingskort, udover trådløse betalingskort, som lyder smarte (hvis de virker og er hurtige). Jeg tænker primært til betaling i supermarkeder, hvor performance er vigtigt for brugeren. Der kan være andre typer butikker, hvor fx apps, nfc og andre teknologier kan være smarte at bruge.

Ja, jeg er også lidt skeptisk over for statistikkerne på fdim, men jeg tror, at de fanger det mest relevante trafik.

 • 0
 • 0

Kurt: nu er det nok ikke styresystemet, der gør forskellen. Hvilke android dimser sammenligner du med hvilke iPhones? Jeg høre ofte at både iPhones og Samsung er dårlige i landlige omgivelser. Din konklusion er pudsig; derfor giver det ikke mening at udviklet il alt andet... Vil det sige, at du mener at alle større virksomheder i DK, som udvikler apps, tager fejl og bare kunne lade være med at udvikle til iPhones, eller er du bare religiøs:-)

 • 0
 • 1

Christian: jeg ved ikke hvor de 85% kommer fra. Spørg dog et hvert større mobilsite om hvor trafikken primært kommer fra. Jeg mener ikke at det er et mål i sig selv at noget skal køres på en smartphone, derfor stemmer jeg på plastikkortet. Jeg synes ikke at en nfc eller app løsning er interessant bare fordi det er nyt. Så skal der være mere i det for kunden/brugeren. Og den del savner jeg en beskrivelse af.

 • 0
 • 1

Så vil du hellere have et ekstra led i kæden, mobilselskabet? De skal så også have deres del af betalingen.

Hvem snakker om ekstra led, udover dig?

Gør det nogen forskel om det er NETS eller Telia der opkræver gebyret? Coop er endda så store at de kunne udvikle deres egen løsning uden mellemmand, hvis de havde lyst.

Mig bekendt er der ingen der har brokket sig over køb af togbiletter via sms eller app - tværtimod.

 • 0
 • 0

Martin: ja, det bliver interessant om både NETS og 4T (herunder Coop) kommer med løsninger. Det siger begge parter jo at de gør. Du kan have ret i, at det for brugeren kan fremstå som ligegyldigt hvem der hæver gebyret. Lad os se hvordan det for 4T at drive bankforretning. Jeg synes det er lidt sjovt at teleoperatørerne lige pludselig skal drive bankforretning, -selvom al konkurrence er tiltrængt.

Udover at det da kan være "sjovt" at betale med smartphone, hvad er så værdien for brugeren? Jeg har hørt: det er praktisk kun at skulle have sin mobil med, og hvis man har flere kort, kan man samle dem. Uha:-) Så har jeg hørt om loyalitetsprogrammer, guldmærker etc. Er det den store værdi for brugeren? Hvad bibringer smartphonen som betalingsmiddel for kunden, som et trådløst plastkort ikke kan tilbyde?

Ja, det er smart at man kan købe togbilletter på sin mobil - og have dem med på mobilen. Men det er et helt andet scenarie end at stå i en butikskø.

 • 0
 • 1

Så kan Iphone fanboys fandme lære det.

Det er på tide at verden kan få en synsvinkel hvor man kan se hvor dårlig og lukket IOS platformen er...

 • 2
 • 0

Det lyder alternativt at vælge en løsning, der ikke kan anvendes på iPhone, som er den mest brugte smartphone på nettet i Danmark.

Nu er det jo i denne sammenhæng ikke specielt interessant hvilket operativsystem der er mest brugt til at surfe på, men hvilken telefon der er mest udbredt. iPads kører også iOS og tæller nok godt med i surf-statistikkerne, men det er nok de færreste som ville medbringe en iPad til at betale med. Alle andre statistikker viser at der bliver solgt LANGT flere android telefoner end iOs telefoner, så mon ikke NETS trods alt har valgt den rigtige teknologi og ikke en proprietær Apple teknologi, hvor Apple, hvis jeg kender dem ret, vil have 30% i Apple-tax.

 • 2
 • 0

For ca 5 år siden hørte jeg at Iphone havde NFC-hardware indbygget selvom den ikke blev solgt med det. Det var dengang bare et spøgsmål om en software opdatering.

I øvrigt kan man lave et powerless NFC "klistermærke" som f.eks. kan klistres fast bag på en iphone. Disse kan så kun programmerres/lastfuses af NETS. Ellers vil de let kunne forfalskes.

 • 0
 • 1

Na na na na... la lala laaaaaaaaaaaaaaa Skraldespand HE HE Downhill ups forkert forum...

 • 0
 • 0

iPhones problem er at de er lavet i metal (indtil videre), den nye iPhone 5C (plastik) vil have NFC muligheder (hvis Apple altså implementere NFC). Det er ikke muligt at smide en NFC coil i en telefon med metalbagplade, ligesom trådløs opladning heller ikke er mulig af denne grund.

NFC teknologien er allerede bygget ind i flere Android og Windows smartphones og derfor er denne i mine øjne den bedste teknologi til contact-less payment. Hvis man vælger andre teknologier, vil disse ikke fordre at telefonen fysisk bliver holdt tæt på dankort terminalen, hvilket er et sikkerhedsaspekt. Hvis NFC også kan bruges selvom telefonen er slukket, så giver dette endnu en fordel ift. en app på telefonen eller sms betaling mm. Desuden kan NFC/RFID teknologien indbygges i Dankort.

iPhone fanboys/girls må altså vente lidt på at Apple finder en løsning på NFC eller fortsat vil stå udenfor og evt. lave deres egne betalingsløsninger der sikkert ikke kommer til DK lige med det samme.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten