Nerve-bypass-operation giver lammede bevægeligheden tilbage

23-årige Ian Burkhart fra Dublin, Ohio, i USA, er lam og det første menneske, der har fået en såkaldt neuro-bro, som bypasser elektriske impulser forbi hans rygmarvsskader, så han kan bevæge sin arm med tankens kraft.

Ohio State Universitys Wexner Medical Center og Battelle har givet den unge mand førligheden i armene delvist tilbage, skriver flere medier, herunder The Engineer.

Ved hjælp af en indopereret chip i Ians hjerne registreres hans tanker om at bevæge den lamme arm. En slags elektrisk bluseærme spændt rundt om armen sender impulser videre, så den kan bevæges, alt sammen på under en tiendedel af et sekund.

Det har taget forskerne næsten ti år at udvikle de algoritmer og den software, de bruger til at afkode impulserne i hjernen.

Forskningsleder Chad Bouton fra Battelle forklarer, at princippet minder meget om en hjerte-bypass-operation, men at i stedet for at bypasse blod, bypasses de elektriske signaler. Signalerne fører direkte til musklen - uden om det lammede stykke.

I løbet af tre timer fik Ian indopereret chippen i hjernens frontallap, hvor det motoriske cortex, der kontrollerer frivillige bevægelser, sidder. Chippen opfanger Ians signaler om, at han gerne vil bevæge sin hånd, og signalet sendes til computeren, som så sender signalet videre til et ærme, der stimulerer armen, så hånden kan bevæge sig.

Ærmet af nervestimulerende elektroder gør det muligt at aktivere små muskelsegmenter i armen for at styre hver enkel fingerbevægelse.

Læs også: Implanterede elektroder giver lamme bevægelsen i benene tilbage

Forskerne understreger dog, at det ikke er det samme, som at de nu kan give Ian og andre patienter mulighed for eksempelvis at knytte næven eller at gribe om ting.

Teknologien kan få afgørende betydning for alle med rygmarvs- og hjerneskader, forventer forskerne.

Ohio State Universitys video: