

Det burde på papiret være en forholdsvis let opgave. To identiske og helt nye smartphones fra Apple får byttet om på deres kameraer. I første omgang går udskiftningen let, blandt andet fordi de enkelte komponenter er monteret med skruer og ikke limet sammen.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Der er altid nogen som bruger den tid og fortæller sin viden videre.Det argument holder kun hvis folk kan gennemskue markedet og bruger tiden på at gøre det. Men det er ikke tilfældet.
Jeg er i hvertfald sikker på at markedet = folket, er bedre til at gennemskue markedet end politikerne.
Sålænge folk er villige til at købe varen, så bliver der ikke lavet noget om. Og at vi er en lille gruppe nørder der er enige med os selv om at alle burde kunne reparere, udgør ikke markedet.
Måske kan vi flytte noget på et lille bitte område, ved at få politikerne til at lovgive, men det nytter ikke ret meget. Det der skal til er en "Sofie Linde" som skælder ud på Apples miljøprofil. Det vil flytte fokus hos køberne og tvinge producenterne til at tænke i reparation.
Strengt taget kunne man lade være med at købe Apple.
Det argument holder kun hvis folk kan gennemskue markedet og bruger tiden på at gøre det. Men det er ikke tilfældet. Hvis du ikke er så god til IT og allerede har investeret en masse kræfter i at lære Apple at kende, er det en kæmpe investering i tid og energi at skifte. Men formegentlig tænker du bare på at få en telefon du kan finde ud af.
Måske kender man til problematikken men ønsker nogle bestemte funktioner.
Faktum er at i dag er der ingen der sælger smartphones med det argument at de er til at reparere. Men for miljøet og vores pengepungs skyld bør myndighederne i stedet stille krav til det. Som at ting skal leve op til et minimum af sikkerhed, kunne holde reklamationsretten ud osv.
Når man har købt og betalt noget, bør producenten ikke have lov til at blokere for reparationer. Færdig.
Strengt taget kunne man lade være med at købe Apple.En fin opgave for kommissionen
For mange er Apple et præstige mærke, fint så betal ved kasse et for din præstige.
Desværre har bilproducenterne for år tilbage lært samme trick. Vi skulle betale 7.500 kroner for at få skiftet en standard bilradio. En bekendt måtte skrotte en elbil, da inverteren skulle skiftes...
En fin opgave for kommissionen
Hvis "sikkerheden" ligger i sensoren, er det selvføkgelig rigtigt. Men der er ikke nogen grund til, at det skal være sådan.Det giver god mening at specielt denne er låst til kun at kunne skiftes af autoriseret reparatør, da dette er en sikkerhedskomponent.</p>
<p>Det kræver tillid til værkstedet at lade dem pille i sikkerheden.
De fleste sikkerhedssystemer er opbygget således, at selve sensoren kun sender et meget simpelt signal, som fortæller hvad den har detekteret. Selve den følsomme sikkerhedsdel ligger normalt i software, eller i en chip på mainboardet eller i CPU'en. Hvis udskiftning af fingeraftryksensor eller kamera kan kompromittere telefonens sikkerhed, tyder det på dårligt design hvis du spørger mig. Der er i hvert fald måder at gøre det på, som opnår samme resultat, men bevarer modulariteten.
Gør det?Det giver god mening at specielt denne er låst til kun at kunne skiftes af autoriseret reparatør, da dette er en sikkerhedskomponent.
Min tidligere chef sagde altid at sikkerhed, det kan man altid få folk til at betale ekstra for, selvom de reelt ikke får noget for pengene.
Hvorfor ikke bare købe en fairphone, så er man dejligt fri for Apples urimelige betingelser :-)
Smartphone kameraer har som oftest indbygget linse korrektion og anti-shake funktion, og da hver telefon er forskellig er der sandsynligvis behov for individuelle kalibrerings værdier. Jo bedre kamera, jo mere behov for at kalibrere for optimal billedskvalitet. Så, der er et godt argument for at hver kamera modul har et serie-nummer.
Hvorfor det så ikke kan flyttes, må jo være op til ledelsen at forklare...... Telefonen skal godkendes online for at starte op, ja selv big-sur software skal 'godkendes' online - så når data kan gå én vej (og pengene - telefonen er vel betalt og ikke lejet), kan det også gå den anden vej.
Det giver god mening at specielt denne er låst til kun at kunne skiftes af autoriseret reparatør, da dette er en sikkerhedskomponent.
12 har ikke en fingeraftrykslæser. Kameraet på fronten genkender dit ansigt via lidar.
Men det burde være uproblematisk at skifte kameraet, referencen til lidar billedet ligger i hukommelsen, ikke i kameraet.
Men når jeg har købt og betalt telefonen, skal jeg så ikke have lov til at bestille komponenten hos Samsung og skifte den selv? Det er jo med øget risiko for at ødelægge den i processen, men det er min telefon.
Vælger jeg at gå ind til en af de mere eller mindre luskede reparationssteder, som er skudt op mange steder, er det min risiko. Det er ikke anderledes end jeg kan tage min bil til en uautoriseret mekaniker og få skiftet bremser.
Bare fordi man kan finde et argument for at gøre noget, betyder det ikke at argumentet er det bedste. Samtidig skaber argumentet et glidebane, som Apple lyder til at være godt på vej ud af.
Det giver god mening at specielt denne er låst til kun at kunne skiftes af autoriseret reparatør, da dette er en sikkerhedskomponent.
Det kræver tillid til værkstedet at lade dem pille i sikkerheden.
Det det må efterhånden være på tide at EU indfører forbud imod salg af produkter med disse spæringer, det er næsten lige så slemt som produkter med en programeret levetidsstop.