Nemmere betjening af robotcelle sender programmøren ud på bænken

I udviklingen af det nye brugerinterface har Per Lachenmeier (th) og EasyRobotics trukket på Teknologisk Institut og 40 gratis konsulenttimer via projektet Robott-Net. Illustration: Teknologisk Institut

Robotprogrammering. Ikke et af de mest sexede ord i det danske sprog – og samtidig kendt som en af de store barrierer for at få flere robotter ud på fabriksgulvet.

For selvom industrirobotterne bliver mere og mere tilgængelige og brugervenlige, kan programmeringen af dem stadig være både tung og ressourcekrævende – især i mindre virksomheder, hvor man måske ikke lige har en maskin- eller softwareingeniør med flair for robotprogrammering ansat.

Alt for mange ubrugte robotter

Den nød forsøger virksomheden EasyRobotics nu at knække. Den sønderjyske virksomhed udvikler og producerer robotceller til indfødning af emner i eksempelvis CNC-maskiner, og til netop disse robotceller – kaldet ProFeeder – har EasyRobotics i samarbejde med Teknologisk Institut udviklet et nyt brugerinterface, der skal gøre det betydeligt lettere at omstille robotten mellem forskellige serier. Derved kan man reducere den tunge programmering, der kan forplumre businesscasen, forklarer administrerende direktør i EasyRobotics, Per Lachenmeier.

»Jeg har været ude hos rigtig mange kunder, hvor der står robotter, der ikke er kommet i brug, fordi det er blevet for komplekst. Og det er netop den kompleksitet, vi skal have trukket ud af det, så SMV’erne bliver mere trygge ved at kaste sig ud i de her robotprojekter,« siger han og tilføjer, at også virksomhedens udenlandske distributører efterspørger så færdige ‘plug-and-play’-løsninger som muligt.

Højde, bredde, placering – kør

Hvor det tidligere krævede lidt dybere viden om programmering at omstille ProFeederen mellem serier, er det med det nye brugerinterface blevet betragteligt lettere, forklarer Per Lachenmeier.

Kort fortalt kan man nøjes med at angive højde, bredde og placering på emnet, hvorefter robotten kan gå i gang.

Det vil naturligvis stadig være påkrævet med indledende programmering i indkøringen, men når først robotten er oppe at køre, skulle operatørerne gerne opleve den forenklede betjening som en stor hjælp, uddyber direktøren.

»Det vil stadig typisk være nødvendigt at få en robotintegrator ud til at lave slutindkøring, CE-godkendelser og så videre, men det her kan gøre, at kunderne kommer hurtigere i mål og lettere kan omstille robotten mellem forskellige processer. Det kan være en stor hjælp, hvis man som mindre virksomhed kører mange små og mindre serier.«

40 gratis konsulenttimer

Udviklingen af den nye brugerflade er lavet i regi af Universal Robots+, der er et økosystem af applikationer til Universal Robots forskellige typer robotarme, som ProFeederen er kompatibel med – i øvrigt i lighed med robotter fra ABB, Fanuc, Kuka og Motoman.

Via udviklingsmiljøet URCaps SDK har EasyRobotics og TI lavet en løsning direkte på robottens styring og derudover udviklet nogle kundetilpassede menuer til brugere af EasyRobotics’ systemer, som gør det muligt eksempelvis at definere magasintyper og nye håndteringsemner.

Udviklingen er finansieret gennem projektet Robott-Net, hvor virksomheder kan få en såkaldt voucher med 40 gratis konsulenttimer til at få ført en robotidé ud i livet.

»Det har været et rigtig godt forløb, og Teknologisk Institut har jo nogle superbrugere, som er rigtig godt nede i det her UR+-program. Det er i hvert fald min opfattelse. Alene sådan noget som at lave en kravspecifikation er ikke så ligetil, så det har været godt med hjælp udefra,« konstaterer Per Lachenmeier.

Større og større krav til robotternes omstillingsevne

Karsten Thornø Ahrentsen, konsulent på Center for Robotteknologi, Teknologisk Institut, og medudvikler af EasyRobotics’ brugerinterface, ser det som afgørende, at robotanlæg til især de mindre virksomheder er så lette at bruge og så hurtige at omstille som muligt.

»Tidligere købte man som virksomhed et nøglefærdigt anlæg med et minimum af påkrævet programmering. Men dansk industri går netop mod mindre serier og større varians, hvilket også stiller krav til robotternes omstillingsevne. Så noget af det, vi arbejder med, er at gøre det lettere at stille om mellem serier, uanset om det så er i form af sensorer eller som her et brugerinterface – det er vejen til succes.«

Karsten Thornø Ahrentsen påpeger, at mange af de store robotproducenter for længe siden har åbnet for, at man som integrator eller kunde kan tilpasse robotterne til ens behov, eksempelvis i form af brugerdefinerede knapper og andre features.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten