Vi tager gerne mod de 10.000 kubikmeter lav- og mellemaktivt fra Risø, lød det i starten af april fra Vesthimmerland, Ikast-Brande og Helsingør Kommune. Men ingen af kommunerne får lov at modtage affaldet, fremgår det af en netop offentliggjorte rapport fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Vesthimmerlands borgmester Knud Kristensen (K) var ellers meget positiv over for et atomdepot i de himmerlandske heder i starten af april.
»Jeg ved ikke, om jordbundsforholdene er egnede, men de himmerlandske heder fylder meget i kommunen, og der vil et depot kunne placeres i fred og ro,« sagde han til Berlingske Tidende.
Kristensen var ikke selv bekymret for sikkerheden ved et slutdepot - "det er jo bare affald," som han siger. Men han advarede dog staten om, at det kunne blive "op ad bakke" i forhold til debatten med kommunens borgere.
Den debat er der dog ingen grund til at tage. Blandt andet på baggrund af en vurdering af jordbundsforhold, så har Dansk Dekommissionering og Statens Institut for Strålebeskyttelse udpeget seks mulige placeringer.
De seks steder er Østermarie på Bornholm, Rødbyhavn på Lolland, Kertinge Mark ved Kerteminde, Hvidbjerg på Thyholm tæt ved Struer, Thise tæt ved Skive eller i det vestlige Skive.
Dermed er det sikkert, at et lager i 300 år for atomaffald ikke vil blive placeret på Sjælland, og i Lollands kommune er formand for klima-, teknik- og miljøudvalget, Gert Mortensen, rasende.
»Det er ikke første gang, at jeg har været præsenteret for så sindssyge tanker. Det vil sende et helt forkert signal. Erhvervspolitisk og boligpolitisk vil det være et stort problem for hele området«, siger han til Ritzau og fortsætter:
»Og selvom risikoen er minimal, kan man jo aldrig helt eliminere den. Bare se i Japan«.
