Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Nej, det bliver ikke gratis at bruge løs af mobildata i udlandet

Det er en sandhed med store modifikationer, når europæiske politikere i dag fejrer, at det fra juni som hovedregel er sket med at betale ekstra roamingafgifter, når vi bruger mobildata i et andet land.

Herhjemme går energi- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V) forrest med udtalelser om, at dataroaming i videst muligt omfang bliver gratis.

Læs også: Ministerløfte: Nu er det som hovedregel slut med at betale dataroaming i EU

Problemet er imidlertid, at EU har sat en grænse ind, som skal sikre, at teleselskaberne ikke taber for mange penge, når kunderne surfer rundt i udlandet. Den lægger samtidig et loft over, hvor meget gratis data kunderne kan benytte i udlandet.

Hæng på regneeksemplet, hvor facit er 3 GB gratis roaming

Loftet tager udgangspunkt i den pris, som kunden betaler for sit månedlige abonnement, og i de engrospriserne, som teleselskabernes afregninger roaming til hinanden efter.

Engrospriserne blev fastsat med aftalen natten til onsdag og ligger på 55 kroner pr. gigabyte fra 15. juni og resten af 2017.

Begrænsningen illustreres enklest ved et eksempel: En TDC-kunde tager en tur til Frankrig og roamer på Oranges net. Kunden betaler 100 kroner for sit månedlige abonnement hos det danske teleselskab, hvilket er 80 kroner uden moms.

For at regne mængden af gratis roaming-data ud, skal TDC dividere kunden pris med engrosprisen. I dette tilfælde 80 kroner i abonnement delt med 55 kroner i grossistpris eller knap 1,5 gigabyte. Det skal så ganges med to, da EU-aftalen argumenter med, at nogle teleselskaber har indgået roamingaftaler med hinanden, der giver lavere priser end maksimalpriser i den nye aftale.

TDC-kunden kan altså bruge knap 3 gigabyte data gratis i udlandet i dette eksempel, uagtet at der måske er 10 gigabyte indeholdt i abonnementet hjemme i Danmark.

Telebranchen: Umuligt med 'roam like home'

Politikerne har markedsført aftalen med sloganet 'roam like home', altså muligheden for at bruge data i udlandet på samme måde som i hjemlandet. Den køber Jakob Willer, direktør for brancheforeningen Telekommunikationsindustrien, imidlertid ikke.

»Roam like home kan ikke lade sig gøre med de omkostninger,« konstaterer han.

De danske teleselskaber er dog glade for, at der i det hele taget kom en mængdebegrænsning af de udenlandske mobildata med i EU-aftalen. Alligevel bliver konsekvenserne store, for teleselskaberne risikerer at betale dobbelt så meget i grossistafgifter til udenlandske selskaber, som de får i indtægt fra kunden.

»Aftalen får utvivlsomt en negativ betydning. Der bliver trukket penge ud af den danske telebranche, som bliver sendt til Sydeuropa. Der er kun to måder at hente de manglende penge på, og det er højere priser eller færre investeringer,« siger Jakob Willer.

Hvor kom den fordobling af det gratis dataforbrug fra?

Han henviser til, at nordeuropæerne generelt rejser mere til den sydlige del af kontinentet end omvendt.

Særligt kan telebranchen se frem til, at kunderne vil bruge deres udenlandske mobildata helt op til maks.-grænsen, fordi vi i udlandet ikke har samme lette adgang til wifi som i hjemmet og på arbejdspladsen.

Jakob Willer forstår godt princippet i, at grænsen for de gratis roaming-data bestemmes ud fra, at teleselskaberne skal betale grossistafgifterne med kundens abonnement, også selv om det ikke levner overskud til administration, investeringer osv. Men han er stærkt kritisk over for at gange datamængden med to og dermed fordoble selskabernes udgifter.

»Jeg har stadig ikke forstået, hvad rationalet bag det er,« siger han.

Konsekvens: Mange abonnementer bliver helt udelukket fra roaming

Aftalen forpligter ikke teleselskaberne til at udbyde roaming. Konsekvensen kan derfor meget vel blive, at en del danske teleselskaber vil udbyde abonnementer, der kun gælder inden for landets grænser, i hvert fald når det handler om data. En del kunder vil altså blive helt udelukket fra at bruge mobildata i udlandet, mens de øvrige kan se frem til massive prisstigninger.

En del teleselskaber med 3 i spidsen tilbyder allerede i dag abonnementer, hvor mobildata og samtaler i andre lande er inkluderet i prisen.

Det er i øvrigt ikke afklaret i aftalen, hvordan teleselskaberne skal gøre kunderne opmærksomme på, når deres gratis mobildata er ved at udløbe.

»Men det er klart, at forbrugerne skal advares på en eller anden måde, når grænsen er ved at blive nået, og de skal have mulighed for at acceptere en højere takst eller tilkøbe en pakke med mere data,« siger Jakob Willer.

Emner : Mobil
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det her lyder skørt, hvis man lægger ekstra features ind i et abonnement, som f.eks. en PBX, så stiger abonnementsprisen og dermed må kunden roame endnu mere.

Eller kan man fremover dele abonnementet op, så tale og data skilles ud. Og hvorfor så ikke også skille administrationen ud. Jo mere der skilles ud, jo mindre går der til roaming.

  • 2
  • 0

I hvert fald i lyset af, at man i Danmark kan få 10-20 GB for under det dobbelte.

Jeg håber der er aftalt end nedtrapning af prisen de kommende år, eller at der skal laves sådan en aftale efter 2017. Ellers gør det ikke den store gavn.

Med den nuværende aftale er jeg også bekymret for om ikke de fleste danske abonnementer bare bliver uden roaming på data fra nu af - er det tilladt i aftalen?

Man fristes til at spørge, hvorfor de andre selskaber ikke kan lave lige så gode aftaler som "3" tilsyneladende kan...

  • 12
  • 2

Ja, det virker lidt obskurt. Hvis man nu forbød udbyderne at sætte grossistpriserne til udlandskunder højere end indenlandspriser + måske 10%, og så forbød at slutkundens teleselskab at fakturere mere end den pris + måske 10%, så var den vel hjemme? Er der nogen grund til at sådan en model ikke kan lade sig gøre? Man har måske ikke en god indenlandspris der kan tages afsæt i?

  • 8
  • 0

Jeg gad lide at vide hvem der lige har formuleret denne sætning for Hr. Willer, retorikken minder lidt om noget vi har hørt en vis pauseklovn udtale tidligere:

»Aftalen får utvivlsomt en negativ betydning. Der bliver trukket penge ud af den danske telebranche og send til Sydeuropa. Der er kun to måder at hente de manglende penge på, og det er højere priser eller færre investeringer,«

Faktum er at telefanterne indtil nu har lukreret fuldstændig groteskt på roamingafgifter, reelt set har de tjent gratis penge på en uhørt ublu måde.

For hvis jeg bruger data i eksempelvis Spanien, så er det præcis de samme bits Jose bruger, det er ikke sådan at bitsne er oppe at vende i Danmark - men alligevel har telefanterne lavet en forretningsmodel baseret på bitdebitering afhængig af kundens hjemland.

Og den model er dømt til at dø på sigt, og hvis ikke telefanterne vil være med, så venter der andre spillere i kulissen - for det er da udelukkende et spørgsmål om at nu skal selskaberne stille krav til dem de køber hos i udlandet, og ikke bare tørre deres kunder på det groveste.

Men i stedet for at ruste sig til fremtiden, så stiller de sig op og klynker på værste vis - patetisk.

  • 17
  • 2

Og den model er dømt til at dø på sigt, og hvis ikke telefanterne vil være med, så venter der andre spillere i kulissen - for det er da udelukkende et spørgsmål om at nu skal selskaberne stille krav til dem de køber hos i udlandet, og ikke bare tørre deres kunder på det groveste.

Der er masser der griber den bold. Der opstår WiFi hotspots flere og flere steder, også i udlandet. Så mobilselskaberne er selv ude om at de nu også har tabt den på gulvet.

Hvorfor har de ikke bare i starten tilbudt et fornuftigt ekstra abonnement, f.eks. 10 Gb data i udlandet til kr. 200,- indenfor en måned. Havde de gjort det år tilbage, så havde EU sikkert ikke punket dem oveni hatten og de havde haft en fin forretning på det...

Men mon ikke markedet selv finder ud af det ? 3 mobils Roam Like Home abonnement fungerer jo rigtigt fint, hvis man tager udenlands. Sidst jeg var udenfor landets grænser hyggede jeg mig i Amsterdam med at kunne Google, hvad fruen og jeg skulle se på, mens vi gik rundt. En fornøjelse at have dataadgang på mobilen. Det gjorde mange ting nemmere, bla. navigation... I øvrigt koblede jeg på hotellets WiFi, når vi var der. Det var hurtigere Internet og gratis.

  • 11
  • 0

Faktum er at telefanterne indtil nu har lukreret fuldstændig groteskt på roamingafgifter, reelt set har de tjent gratis penge på en uhørt ublu måde.

Det er nok mest de sydlandske, som har tjent tykt på det. Vi har som videresælger af TDC's produkt aldrig fået mere end 10% under TDC's egen udsalgspris, før de første reguleringer. Så jeg kan godt forestille mig at det bunder i, at TDC heller ikke har så forfærdeligt meget bedre priser selv.

Jeg har ikke så meget tiltro til kombinationen Sydeuropa og markedet. De er meget træge dernede, og elsker gratis penge. Aftalen er dog genial for dem, fordi det vil øge deres roaming omsætning enormt, når forbrugerne ikke ser regningen for deres forbrug. Derfor har Willer ret i, at det vil overføre penge fra Nord til Syd.

Det eneste man kan håbe på, er at de nordiske operatører spørger hvem kan levere billigst, og så blokerer de for roaming til de dyrere selskaber. Det er blot en farlig strategi i lande med dårligere mobildækning. I dag er vi jo priviligeret med, at vi kan logge os på det selskab som giver bedst dækning.

  • 4
  • 0

Men mon ikke markedet selv finder ud af det ? 3 mobils Roam Like Home abonnement fungerer jo rigtigt fint, hvis man tager udenlands.

Rart at høre. Jeg skal skifte mobilselskab indenfor de nærmest 1-3 mdr. . Jeg ville egentligt vælge et af TDC's brands (Telmore, youSee, Fullrate) p.g.a. TDC klart bedste dækning i Danmark i almindelighed og udenfor storbyerne is særdeleshed.

Men '3LIKEHOME', der bl.a. også gælder i hele USA og i Canada, og hvor man indenfor danske og lokale samtaler og 10 Gbyte/md ikke behøver at bekymre sig om regningen, er for mig den indlysende løsning.

10GB/md er ret meget, især hvis man bruger gratis WiFi på hoteller ol.

Det er ikke alene om ekstraprisen er 5% eller 500% - det er mindst lige så meget, at jeg slet ikke skal tænke over prisen for normalt brug af mobilen - i Aarhus, i Malaga eller i Toronto.

Lars :)

  • 2
  • 0

10GB/md er ret meget, især hvis man bruger gratis WiFi på hoteller ol.

Ja, det er faktisk ret meget. En tur til Italien, hvor der var FB, Navigation, musik osv. på mobilen ned gennem Europe og på lokationen streaming af dansk TV avis, endte med et forbrug på ca. 8 Gb. Der blev så koblet på de WiFi der kunne....

Det er ikke alene om ekstraprisen er 5% eller 500% - det er mindst lige så meget, at jeg slet ikke skal tænke over prisen for normalt brug af mobilen - i Aarhus, i Malaga eller i Toronto.

Selvom 3 mobils net er skod udenfor byerne, så beholder jeg det udelukkende pga. Roam Like Home. Det er selvom jeg kun er i udlandet få gange om året.

  • 3
  • 0

De har ikke lige så mange lande som 3 men det tyder på at Telenor har nogle bedre aftaler da der er 4G

Det er naturligvis helt hen i skoven at fastholde 3G. Det skal ud hurtigst muligt.

Men for mig er prisen = slet ingen ekstrapris det helt afgørende. Det er min sjælefred og ubekymrethed, der er langt vigtigere end bla. 4G.

Jeg gider ganske enkelt ikke 'prutte' om prisen hver gang jeg ringer / går på nettet. Jeg vil have en fast aftalt pris og så ikke mere bøvl.

Det større antal lande er også helt vigtigt for mig. Jeg vil gerne kunne hoppe på et ferietilbud til Kina, USA eller Australien - selvom det nok ikke sker sådan lige nu.

Lars :)

  • 1
  • 0

Man fristes til at spørge, hvorfor de andre selskaber ikke kan lave lige så gode aftaler som "3" tilsyneladende kan...

Det er jo nok fordi 3 (og alle de andre der har "roam like home" tager overpris alt den tid du er i danmark og så sætter til når du er i udlandet. Dem der rejser meget får en gevinst ud af det og dem der ikke rejser / rejser en smule sætter til på det i forhold til et mere almindeligt abonnement der er billigt hjemme og dyrere ude.

  • 1
  • 0

Det er jo nok fordi 3

Det er nok mere fordi 3 er en global spiller, og dermed står i en bedre forhandlingssituation over for sig selv, om man så må sige.

Der er ingen rationel begrundelse for at datatrafik skal være dyrere i udlandet, men ind til nu har teleselskaberne haft en rigtig lukrativ malkeko, som de ikke rigtig har haft lyst til at slagte.

Nu bliver de nødt til at forhandle nogle fornuftige priser igennem med deres udenlandske samarbejdspartnere, ellers skrider kunderne.

Telefanternes klynken og jammer lige nu er kun teatertorden fordi de er blevet frataget en fuldstændig pervers indtægtskilde, og at de ikke mere har mulighed for at foretage kvantiseringstyveri.

  • 2
  • 1

Her er 3s operatør aftale liste: https://www.3.dk/globalassets/documents/pr...

Det giver ingen mening at man kun kan få 3G på nogle af de net, som de roamer med. Hvad skulle forskellen i omkostning være om data leveres på 3G eller på 4G. Jeg lærer nok aldrig at forstå mobilselskabernes forretningsmodel.

Får en idé der måske kan disrupte branchen. Måske man skulle starte et mobilselskab ? Tror faktisk min idé kunne flytte ret så mange kunder....

  • 0
  • 0

Får en idé der måske kan disrupte branchen. Måske man skulle starte et mobilselskab ? Tror faktisk min idé kunne flytte ret så mange kunder....

Det er en seriøst hård branche hvis man er lille spiller. Men telebranchen opfører sig nogle gange lidt som musikbranchen da streaming begyndte at true dem. Så hvis man får en seriøst god idé som kan levere bredbånd "overalt" til "ingen penge" så er mulighederne åben :-)

  • 0
  • 0

Det giver ingen mening at man kun kan få 3G på nogle af de net, som de roamer med. Hvad skulle forskellen i omkostning være om data leveres på 3G eller på 4G. Jeg lærer nok aldrig at forstå mobilselskabernes forretningsmodel.

Får en idé der måske kan disrupte branchen. Måske man skulle starte et mobilselskab ? Tror faktisk min idé kunne flytte ret så mange kunder....

Det giver fint mening. Ved udelukkende at benytte 3G, så forbruger kunderne mindre data = mindre regning til teleselskabet. Samtidig er det nok billigere at købe sig ind på 3G nettet, da mange selskaber i dag har overkapacitet på 3G nettet efterhånden som datatrafikken flyttes til 4G.

Dette EU indgreb er simpelthen dumt. Det er meget godt at EU griber ind, men det er altså noget juks de har fået strikket sammen.

I dag kan teleselskaberne tjene penge på roaming, men det har EU nu forhindret

I dag kan det danske Teleselskab A kan forhandle med et græsk Teleselskab B om prisen. Teleselskab A kan tjene lidt på roamingen, og det græske Teleselskab B kan også tjene på roamingen. Begge selskaber er interesseret i at Teleselskab As kunder roamer så meget som muligt, at de så begge tjene fleste mulige penge. Problemet er blot, at konkurrencen ikke virker ordenligt - sikke en overraskelse! Teleselskab A sætter nemlig prisen til EUs maks. pris og tjener på forskellen mellem maks. prisen og den pris Teleselskab B tilbyder. Uanset om Teleselskab B faldbyder prisen, så behøves Teleselskab A ikke sætte prisen ned, og de gør de derfor heller ikke.

EUs løsning er så, at de siger til Teleselskab A, at nu skal de tilbyde "gratis" roaming, og Teleselskab B bliver pålagt en maks pris på 5,9 øre pr MB, hvilket er markant mindre end den nuværende pris. I praksis betyder dette setup, at roaming for Teleselskab A gør fra at være en indtægt til at være en udgift - en udgift på 5,9 øre pr. MB.

Dvs. en halv times Netflix kan koste Teleselskab A 30 kroner i udgift, hvilket er ret meget, når et abonnement i Danmark normalt koster 100 kroner inkl. moms. Så tror EU blåøjet at Teleselskab B sætter sine priser lavere end EUs maks. pris, men hvorfor skulle de dog det? Det gør de ikke, og derfor koster hver MB pludselig 5,9 øre i udgift, og da de faste omkostninger i Danmark ikke pludselig forsvinder som dug fra solen, så er der kun én til at betale den udgift.... og det er forbrugeren.

EU har altså lovet "gratis roaming" i EU... Ja, hvis gratis er et andet ord for frivillig tvang og højere abonnementspriser så bliver det helt sikkert "gratis".

Problemet er sådan set ikke måden EU har skruet det sammen på, det er prisen. Fra 59 og ned til 19 kroner pr. GB engang i fremtiden lyder fint, men når danske teleselskaber på rene kommercielle vilkår sælger dataabonnementer med 500 GB data til 319,2 kroner ekskl. moms (<64 øre pr. GB), så kan enhver se, at EUs maks. priser er helt hen i vejret. Selv hvis EUs maks. pris landede 19 kr pr. GB i morgen, så vil prisen stadigvæk være en 30 x dyre end hvad danske teleselskaber sælger 1 GB data til i dag.

EUs maks. pris er simpelthen helt hen i vejret, og det er os forbrugere der kommer til at betale overpris for det.

"Sigter godt men rammer skidt, det gør EU tit"

  • 2
  • 2

Dette EU indgreb er simpelthen dumt. Det er meget godt at EU griber ind, men det er altså noget juks de har fået strikket sammen.

Nu kan man jo starte med at indse, at priser i flere 1000 kr klassen, der indtil nu har fået de fleste af os til at lukke for enhver dataroaming, nu er nedsat til - godt nok fortsat urimelige - 55 kr/GB. Det er dog en pris, som vi og vort teleselskab dog kan betale.

Det er jo et kompliceret politisk spil, hvor ferielandene mod syd og teleselskaberne dernede har en fælles interesse i penge der går sydover.

Uden EU var der næppe kommet nogen løsning. De dataroaming løsninger, der allerede er her, er jo i høj grad opstået efter EU tog emnet op. Teleselskaberne har ville sikre sig mod et alt for stort prispres fra befolkningerne og dermed en strammere prisregulering.

Det er nok rigtigt, at i flere lande vil EUs makspris blive den faktiske pris, men der er jo ikke krav om at et dansk selskab skal aftale roaming med alle selskaber i ethvert andet land. Der er således en vis mulighed for at forhandle pris.

...når danske teleselskaber på rene kommercielle vilkår sælger dataabonnementer med 500 GB data til 319,2 kroner ekskl. moms (<64 øre pr. GB),...

Nu kan man næppe producere til helt så lave priser overalt. En dansk dataaftale på 500GB data vil typisk være 4G til en router evt. en router med antenne. Jo hurtigere det går, jo kortere tid er basisstationen belagt på GB. Det betyder at omkostningen pr GB vil være en del lavere til den faste router end til en tilfældig mobiltelefon, der ofte har en noget tvivlsom antenne og ikke nødvendigvis er placeret med udsyn til mobilmasten.

Omkostningen er naturligvis ikke noget, der ligner 55 kr/GB og heller ikke 19 kr/GB - men i al fairness nok noget over 64 øre/GB. Personligt mener jeg, at engrosprisen skulle have været maksimeret til ca 50-60% af hvert selskabs laveste datapris tilegne kunder.

Jeg synes imidlertid, det allerede nu vil blive ret muligt at anvende data over telefonen i et rimeligt og brugbart omfang.

Lars :)

  • 0
  • 0

Nu kan man jo starte med at indse, at priser i flere 1000 kr klassen, der indtil nu har fået de fleste af os til at lukke for enhver dataroaming, nu er nedsat til - godt nok fortsat urimelige - 55 kr/GB. Det er dog en pris, som vi og vort teleselskab dog kan betale.

Sådan ser jeg ikke på det. En fremskridt for nogle få procent af befolkningen på bekostningen af alle os andre, det er IKKE er fremskridt i min verden. Det er fint, at EU sænker omkostningerne for roaming, men hvis min telefonregning stiger, så kan jeg ikke det geniale ved det.

Omkostningen er naturligvis ikke noget, der ligner 55 kr/GB og heller ikke 19 kr/GB - men i al fairness nok noget over 64 øre/GB.

Det har EU faktisk undersøgt. Jeg er ret sur over, at jeg har forlagt linket til undersøgelsen, men frit efter hukommelsen, så er de nuværende produktionsomkostninger i f.eks. Spanien på omkring 5-6 kr. ekskl. moms pr. GB. Jeg har vitterligt svært ved at se, det fornuftige i EUs maks. priser medmindre det går ind under "egnsstøtte" for de Sydeuropæiske lande.

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten