Negative elpriser: Jyder og fynboer fik penge for at bruge strøm i nat

Kraftig blæst har sat gang i de danske vindmøller, men reparationer af eksportkablerne til Tyskland og Norge blev skyld i, at overskudsstrømmen ikke kunne eksporteres. Derfor blev elprisen i Vestdanmark negativ.

Fra midnat og frem til klokken 6 i morges kunne jyder og fynboer tjene 2 øre pr kilowatttime strøm, de brugte. For både forbindelsen til Norge og til Tyskland er for tiden under reparation, og samtidig er kapaciteten på forbindelsen til Sverige halveret på grund af havari i Sverige.

Blæsten havde godt fat i vindmøllerne i nat, hvor de sammen med kraftværkerne producerede 2.300 MW. Det vestdanske forbruget lå på 1.650 MW, mens 650 MW blev eksporteret til Sverige og Østdanmark.

Eftersynet af kablerne til Norge og arbejdet med ledningerne i Tyskland var aftalte. Reduktionen af kapaciteten på den svenske forbindelse skyldes et længerevarende havari, som har stået på siden slutningen af august, lyder det fra Klaus Thostrup, markedschef hos Energinet.dk.

Han oplyser, at Skagerrak-forbindelserne til Norge forventes i drift igen på søndag. Derefter er der igen mulighed for at udveksle op til 1.000 MW med nordmændene.

»I nat sørgede markedet i øvrigt for, at der var balance mellem produktion og forbrug gennem negative priser, og det blev ikke nødvendigt for Energinet.dk at afkoble vindmøller eller slukke for kraftværker,« siger Klaus Thostrup.

Negative elpriser er en sjælden begivenhed i Danmark, der sker, når der bliver produceret strøm, der ikke kan sendes videre og sælges videre til vores nabolande. Oftest indtræffer de om natten, hvor strømforbruget er lavt, og særligt omkring jul og nytår, hvor mange virksomheder samtidig er lukkede.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Citat: "Reparationer på kablerne fra Jylland til både Norge og Tyskland var skyld i, at vindmøllestrømmen fra nattens blæsevejr ikke kunne sendes til udlandet. I stedet tjente kunderne to øre per kWh størm, de brugte"

Hvor kunne det være sjovt, hvis det samme skete næste gang der er "Earth Hour", altså der hvor vi allesammen opfordres til at slukke lyset i en time.

  • 0
  • 0

Glædeligt at strømmen kunne finde anvendelse - vindmøllestrømmens fortrængning af CO2 er lige stor uanset hvilken pris den afregnes til.

  • 0
  • 0

Dette understreger bare, at danske forbrugere og virksomheder alle betaler til nordmænd og svenskere for absurd billig el, mens vi køber el af nordmænd og tyskere til markedspris. Forskellen er, at vi ikke kan styre den danske vindproduktion. Hvis vindstrøm kan lagres f.eks. i brændselsceller eller opvarmning af vand, så er der samfundsøkonomisk mening i galskaben. Som det er nu, er det meningsfuldt, men økonomisk set kun for Danmarks/Jyllands to nabolande.

SUK

  • 0
  • 0

Dette understreger bare, at danske forbrugere og virksomheder alle betaler til nordmænd og svenskere for absurd billig el, mens vi køber el af nordmænd og tyskere til markedspris.

[Citation needed]

Jeg kan godt smide lidt data på bordet for 2011, som jeg gennemregnede sidste år.

Værdien af dansk “eksporteret vindenergi” (efter CEPOS opgørelsesmetode) i 2011 var 430 kr/MWh, mens prisen for importeret el er 298 kr/MWh. Faktisk er det sådan at værdien af vores 3 TWh "CEPOS-vindenergieksport” var de samme 1,3 mia kr værd som vores samlede 4,5 TWh import. Denne udveksling med omverden resulterede altså i “gratis” 1,5 TWh strøm. Desuden overstiger værdien af en “CEPOS-vindenergieksporteret” kWh værdien af en gennemsnitlig kWh.

Hvad er empirien for DINE påstande?

———————————

Det interessante for situationen i går/tidlig nat var at vi rent faktisk IMPORTEREDE strøm fra Tyskland, mens prisen var særdeles lav i Jylland, det har så åbenbart ændret sig senere på natten. Og det er klart at “vi" havde kunne have solgt strøm i sydnorge til omkring 40 øre/kWh, såfremt at kabelforbindelsen ikke var i udu. Den norske reservoirsituation i år er faktisk ikke helt så god, så også i denne vinter vil der sandsynligvis igen være en for Danmark særdeles god balance i handlen med el nordpå.

Men ellers er læren fra i går vel:

1) Det danske elforsyningssystem er ganske robust, selv når udlandsforbindelserne er begrænsede, fordi de termiske værker har “lært” at drosle i forhold til markedssignalerne.

2) Men udlandsforbindelserne på den anden side er vigtige og flere af dem er ønskværdige og fremtidige forbindelser gøres så uafhængige af de eksisterende som muligt, så det så vidt muligt undgåes at al forbindelse til f.eks. Norge undergåer vedligehold samtidig...

  • 0
  • 0

Det viser så desværre endnu bedre at der er behov for en mere fleksibel afregningsmetode. For virkeligheden er jo den at ingen jyder eller fynboer fik billig el i praksis: 1. Der er i jylland/fyn meget få målere med timeafregning 2. Afgifterne er uændrede, og så stor en del af forbrugerens pris, at strømmens pris er en detalje.

Godt at vi har afgifter og faste udgifter nok til at sørge for at energibesparelser ikke tager overhånd.

  • 0
  • 0

Hvem er det som får 2 øre pr kWh? Jeg tror ikke der er nogle husstande der kører efter markedsprisen, næsten uanset hvilket abonnement de har. Jeg er heller ikke sikker på jeg ville bryde mig om det. Det fremhæves altid, at man kunne spare, når elprisen blev lav, men det modsatte er vel lige så sandsynligt, og det er fint for mig at et større selskab udjævner det for mig, da jeg går ud fra at jeg betaler en gennemsnitspris. (Håbet er lysegrønt i disse frie markedstider). Det ligner lidt argumentet for en udeføler til fyret. Fordi så sparer man når det bliver varmt, ja - og når det bliver koldt så bruger man det igen.

  • 0
  • 0

Det fremhæves altid, at man kunne spare, når elprisen blev lav, men det modsatte er vel lige så sandsynligt, og det er fint for mig at et større selskab udjævner det for mig, da jeg går ud fra at jeg betaler en gennemsnitspris. (Håbet er lysegrønt i disse frie markedstider).

Hvis du får en fast pris, løber leverandøren en risiko. Hvor mange tror du vil løbe en risiko for dig gratis? Du betaler naturligvis gennemsnitspris + risikotillæg. Elselskabet skal nok sørge for at de ender i positiv, selv hvis du en måned skulle være heldig at tjene på det. Medmindre du spekulerer i at skifte selskab hele tiden.

Pointen i at kunne få del i de lavere priser er at man (dvs. nogle) så kan flytte deres forbrug. Måske ikke dig, men f.eks. folk med varmepumper eller elbiler.

  • 0
  • 0

@ Anders Jakobsen

Citat: "Jeg kan godt smide lidt data på bordet for 2011, som jeg gennemregnede sidste år. Værdien af dansk “eksporteret vindenergi” (efter CEPOS opgørelsesmetode) i 2011 var 430 kr/MWh, mens prisen for importeret el er 298 kr/MWh. Faktisk er det sådan at værdien af vores 3 TWh "CEPOS-vindenergieksport” var de samme 1,3 mia kr værd som vores samlede 4,5 TWh import. Denne udveksling med omverden resulterede altså i “gratis” 1,5 TWh strøm. Desuden overstiger værdien af en “CEPOS-vindenergieksporteret” kWh værdien af en gennemsnitlig kWh"

Fint Anders, kan vi så også lige få et regnestykke, hvor du regner med at danske vindmøller er opført med statstilskud?

  • 0
  • 0

Via den negative pris blev nettet holdt i balance ved at forbruget steg. Men hvem konkret aftog mere el i nat p.g.a. den negative pris? Eksportmuligheden var delvis lukket.

  • 0
  • 0

Hvor kunne det være sjovt, hvis det samme skete næste gang der er "Earth Hour", altså der hvor vi allesammen opfordres til at slukke lyset i en time.

Det ville da være fedt. Så kunne de i TV opfordre os til at skrue op for lyset, jacuzzien, terassevarmeren osv, fordi vi ellers ville spilde CO2 fri strøm.

Så kunne vi bede NASA tage et billede af Europa i anledningen af Earth Hour, både på normal bølgelængde og infrarød, og sende det hele verden rundt med forklaring på hvordan Danmark kunne lyse op med god samvittighed.

  • 0
  • 0

Det gjorde bla. fjernvarmeværker med elkedel eller varmepumper. Vi fik akkumuleret 100 MWh og dem bruger vi nu og resten af weekenden hvor strømpriserne er så lave at det ikke kan svare sig at lave varme via gasgenerator/motor. Desværre er prisen med minus 20 kr. 430 kr. Pr. Mvh fjernvarme plus moms når skattefar skal have sit

  • 0
  • 0

Så vidt jeg ved er de fleste vindmølle ejere garanteret en mindste pris på den El de levere. Hvis den ca. 50 øre per Kwh i gennemsnit (jeg vil ikke bruge Anholdt møllers 1,05 kr) og vi forudsætter at den energi der eksporteres kommer fra vindmøller, skal der fratrækkes 500 kr/MWh fra eksport prisen. Det betyder at vi sælger den eksporterede energi med et tab på 70 kr/MWh. Jeg håber ikke dette er rigtigt.

  • 0
  • 0

@Glintborg Jeg er ikke sikker på meningen med det du skriver. Det jeg skriver om er ikke afgifter, men den pris der aftalt mellen vindmølleejerne og staten. Ved hav møllerne på Anholt er prisen 1,05 Kr/KWh, land møller er billigere, men efterhånden som udbygningen af havmøllerne tager til vil den gennemsnitlige pris per MWh stige, hvad der vil medføre både en øget eksport og en højere udgift per eksporteret KWh. Så alt i alt bliver underskuds forretningen større og de Danske forbrugere skal ikke bare betale for overprisen i den Danske produktion (bortset fra afgifter) men også for den del der bliver eksporteret.

  • 0
  • 0

Hvor er det sørgeligt at man kan få sig selv til at påstå at man får penge for at bruge strøm i vestdanmark. Det er helt forkert, vi forbrugere i vestdanmark betaler det samme for en kilowattime som vi gjorde i går og for 14 dage siden og den pris indeholder susidier til meget dyre vindmølleparker og til solceller på mange tage. De som får gavn af de negative priser er aftagere som køber strøm på spotmarkedet og sådan nogen findes der ikke mange af i Danmark. Den almindelige danske forbruger betaler meget ekstra for at andre kan få strøm til negativ pris.

  • 0
  • 0

De fleste, der læser overskriften, opfatter det nok, som at den enkelte elbruger fik 2 øre/kWh for den strøm, hun brugte. Men jeg har ikke hørt, at private kunder har fået differentierede (varierende) elpriser. Så det må være den fælles konto (hos energinet.dk), der fik glæde af den negative pris? Er der en debattør fra et elselskab, der kan fortælle os, om - og hvornår - der kommer differentierede eltariffer? - Det er jo nødvendigt, hvis vi skal kunne udnytte den voksende mængde vindmølle- (og solcelle-) strøm.

  • 0
  • 0

Jeg tænker at den strøm, der spares ved at private slukker lyset under "Earth Hour" er forsvindende lille i forhold til det samlede forbrug, men jeg VED det ikke!. Tiltag som "Earth Hour" har forhåbentligt den virkning, at flere bliver mere bevidste om at spare på strømmen i hverdagen. Kan overskydende strøm bruges til at fremstille syntetisk benzin?

  • 0
  • 0

Så vidt jeg ved er de fleste vindmølle ejere garanteret en mindste pris på den El de levere. Hvis den ca. 50 øre per Kwh i gennemsnit (jeg vil ikke bruge Anholdt møllers 1,05 kr) og vi forudsætter at den energi der eksporteres kommer fra vindmøller, skal der fratrækkes 500 kr/MWh fra eksport prisen. Det betyder at vi sælger den eksporterede energi med et tab på 70 kr/MWh.

Der er en letlæst oversigt over afregningsreglerne i PDF'en til højre under "dokumenter"

http://www.ens.dk/undergrund-forsyning/el-...

I øvrigt, selv med den model du skitserer med garanteret pris så har du overset at det er et supplement. Hvis man afsætter strømmen til 45 øre i gennemsnit, så skal der kun dækkes 5 øre af PSO'en.

Hvis du gerne vil regne på statstilskuddet, så er det letteste vel at slå op hvor meget der bliver betalt i PSO årligt og så dividere med producerede kWh. De tal er vel til at finde.

Det kan dog også være misvisende for møller afregnet med mindstepris fordi en evt. sænkning af markedsprisen de medfører så udløser et højere tilskud. Så en seriøs beregning skal korrigere for det.

  • 0
  • 0

Strømforbruget stiger i vinterperioden, men vindmøllernes produktion stiger forholdsvis mere end forbruget, derfor er der mere at sælge af netop i vinterperioden når prisen er højest, når vi kan sælge billigere til Norge end de tror deres magasinvand er værd i den kommende periode, så falder magasin vandstanden ikke, og når der er meget på lager så presses prisen ned, altså ikke bare lavere pris når det blæser, men lavere pris når det ikke blæser.

En stor del af PSO afgiften udlignes ved prispres effekten, præcis hvor meget er umuligt at sige, den ekstra strøm skubber jo netop over tid til markedet, derved er markedet stort set ikke påvirket af de enkelte vindperioder, kun af hvordan sæsonen som helhed tegner sig.

At omregne opførelsespris og 10 års drift af en havmøllepark til et tilskud per kWh, giver kun mening hvis vi laver samme regnestykke for andre typer kraftværker, dvs opførelse 10 års drift, samt naturligvis det brændstof der måtte gå til 10 års drift, hvis der skal sammenlignes så skal det være efter sammenlignelige metoder.

  • 0
  • 0

Er der en debattør fra et elselskab, der kan fortælle os, om - og hvornår - der kommer differentierede eltariffer? - Det er jo nødvendigt, hvis vi skal kunne udnytte den voksende mængde vindmølle- (og solcelle-) strøm.

Jeg er ikke repræsentant for et elselskab...

Men du skal ikke regne med at der kommer differentierede eltariffer der styres af den aktuelle produktionspris på nettet.

Der er tale om tidsstyret tariffer hvor prisen er lav om natten, middel om dagen og høj i spidsbelastningerne og denne pristarif ligger fast hver eneste dag, uanset hvad energiselskabet køber strømmen til.

Dette skyldes at nettet er dimensioneret for spidsbelastningen og hvis vi kan fordele forbruget mere ud over et døgn, vil vi kunne overføre mere energi i de samme kabler, uden at bruge penge på forstærkninger af nettet. Det vil koste mange penge at dimensionerer vores net så det kan holde til endnu værre spidsbelastninger (alle bruger strøm når den er gratis) og denne udbygning af nettet vil æde den minimale fortjeneste der er ved at man i få timer om året kan få strømmen gratis og i andre perioder skal betale 10 kr pr kwh... Energiselskabernes fornemmeste opgave er at udligne denne variation så forbrugeren hele året betaler ca. 50 øre pr kwh (resten er til skattefar)...

Variationen i den pris som energiselskaberne kan købe strømmen til, kommer forbrugerne til gode via den konkurrence der er på marked. De penge som en energiselskab har tjent på at sælge "gratis" strøm i en periode, gør at de kan sænke deres pris og få en større markedsandel i en anden periode. Hvis konkurrencen ikke kommer mellem energiselskaberne, så vil forbrugerne ende med dyre strøm...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten