Nedtur for europæisk rumfart: Vega-raket fejler på sin 'kun' anden opsendelse

22. december 2022 kl. 11:139
Nedtur for europæisk rumfart: Vega-raket fejler på sin 'kun' anden opsendelse
Her ses Vega C-raketten i juli, da den gennemførte sin mission. I tirsdags gik missionen tabt, da raketten afveg den planlagte bane. Illustration: ESA webcast.
Vikaren for de russiske Soyuz-raketter nåede ikke i kredsløb inden den fejlede og førte til tabet af to satellitter.
Artiklen er ældre end 30 dage

En succesfuld jomfrurejse med den nye europæiske Vega C raket i juli markerede, at ESA stadig havde adgang til rummet uden brug af russiske Soyuz-raketter.

Dog gik det knap så godt for anden opsendelse med Vega C.

Vega C raketten lettede øst fra Kourou, Fransk Guiana kl. 20.47 lokal tid d. 20. december med to satellitter til brug for at tage billeder af jorden for Pléiades Neo konstellationen.

Raketten begyndte at afvige fra den planlagte bane fire minutter efter opsendelsen, hvilket gjorde, at raketten ikke kom i kredsløb og satellitterne gik tabt. Det skriver netmediet Space.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Efter opsendelsen og den nominelle tænding af P120C, som er Vega-rakettens første trin, blev der observeret et undertryk på Zefiro-40, som er Vega-rakettens andet trin,« sagde Stéphane Israël, der er administrerende direktør for Arianespace, som står bag raketterne, til ESA's webcast.

Undertrykket skabte afvigelsen, som resulterede i flere store problemer, som fik missionen til at mislykkedes.

Kan se sort ud for EU’s fremtidige opsendelser

Det er både surt for rumfabrikanten Airbus’ to satellitter der tilsammen vejede 1.977 kilo og skulle have fuldendt Pléiades Neo konstellation. Men også for Europas uafhængighed.

På grund af krigen i Ruslands er Soyuz-raketterne ikke længere tilgængelige for den europæiske rumfartsorganisation. Derfor var det godt nyt, da Vega C førte syv satellitter op i sommer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis Vega C viser sig ikke at være optimal, så er det endnu et slag for etableringen europæisk uafhængighed i forbindelse med opsendelser.

Vega C har været en hjørnesten i denne strategi sammen med Ariane 6, som stadig er under udvikling, skriver Space News.

I november tildelte EU Arianespace en kontrakt om fem Vega C-opsendelser af deres Copernicus-satellitter. Kontrakten har medført, at der nu er 13 opsendelser med Vega C-raketten.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
3. januar kl. 10:00

Nu blev JWST tros alt opsendt med en Ariane-5 raket fra Fransk Guyana, så helt dårligt står det vel ikke til.

7
22. december 2022 kl. 13:59

Kan Indien matche Ariane V's 115 opsendelser / 2 fejl ?

Måske nok hvis man måler på fejl pr opsendelse; men jeg anerkender naturligvis at Ariane V har været virkelig god (det var jo faktisk den der sendte jwst op) langt de fleste gange. Jeg skal have flere smiley's på mine indlæg - de var begge med et smil på læben. Det er bare nogle dyre og spektakulære fejl der begås hos Arianespace undertiden (ja, falcon har også haft sine problemer; men space x er nybegyndere, ikk). Og så har ESA bare nogle bommerter i bagagen a la da de blev hacket for 5-10 år siden...

I øvrigt skal du ikke underkende hvor mange opsendelser ISRO har foretaget med deres slv'er - det er også hundredevis og de har både heavy, medium og small på programmet. De er på vej til mars... Indien er faktisk en real rum-magt og har været det længe...

5
22. december 2022 kl. 13:06

SpaceX sendte for nylig 3 raketter afsted indenfor 36 timer.

For den ene booster var det 15. gang.

Meget godt klaret af et privat firma.

4
22. december 2022 kl. 13:02

Jovist. Men lige nu er selv Indiens (som vi fortsat sender ulands-bistand til) rumprogram mere succesfuldt end Europas :o)

Det er muligt. Men vi har da sendt en del raketter op i årenes løb og langt fra alle er da Soyuz.

https://www.esa.int/Enabling_Support/Space_Transportation/Previous_launches

Vi må jo sende nogle kloge folk derned, når nu franskmændene (som er det eneste land der bidrager?) er så dumme.

2
22. december 2022 kl. 12:36

Altimens amerikanerne slå smut henover atmosfæren med månekapsler og kaster en lille personbil 10 mio km ud i verdensrummet for at ramme en kartoffel på størrelse med en stor lagerhal med 6 km/s... Og JWST i stedet for - igen - at droppe et par satellitter, ganske ligesom de gjorde for 20 år siden hvor ariane blev skiftet ud med soyuz....

Det er nu også ret nyt at de gør det. I mange år har man jo også brugt russiske raketter til at sende folk og gods til ISS. Man indså vist bare lidt tidligere end EU, at det ikke var optimalt at være afhængige af russere til den slags. Vi kan jo så heldigvis nu købe os til det i USA indtil vi får det til at virke selv.

1
22. december 2022 kl. 12:13

Altimens amerikanerne slå smut henover atmosfæren med månekapsler og kaster en lille personbil 10 mio km ud i verdensrummet for at ramme en kartoffel på størrelse med en stor lagerhal med 6 km/s... Og JWST i stedet for - igen - at droppe et par satellitter, ganske ligesom de gjorde for 20 år siden hvor ariane blev skiftet ud med soyuz....

Vi skal til at sætte listen med succefuld fransk ingeniørkunst på samme hylde som listen over italienske projekter der overholder budgetter, fortegnelsen over britisk madkunst og opgørelsen af russiske statsborgere med stor demokratiforståelse...