Nedlukningen af Wuhan mindskede reproduktionsraten for COVID-19 drastisk

16. marts 2020 kl. 15:20
Nedlukningen af Wuhan mindskede reproduktionsraten for COVID-19 drastisk
Illustration: landio/Bigstock.
Statistisk analyse viser, at mens reproduktionsraten i midten af januar var omkring 2,35, var den ved udgangen af januar kun omkring 1,05.
Artiklen er ældre end 30 dage

Efter coronavirus COVID-19 har fået fodfæste i Danmark, sigter afbødningsstrategien på at mindske reproduktionsraten R, dvs. det antal personer en syg person i gennemsnit vil smitte.

Læs også: Afbødningsstrategien vil virke - men smitten risikerer at blusse op igen

Så længe reproduktionsraten er over 1, vil sygdommen fortsætte med sprede sig. Hastigheden, hvormed det sker, er helt indlysende afhængig af størrelsen af R.

En artikel fra 2014, der gav en oversigt over en lang række videnskabelige studier, kom frem til, at for en typisk sæsoninfluenza under et udbrud er R omkring 1,3, mens den for den spanske syge i 1918 typisk var omkring 1,8. I alle situationer finder man også markant højere værdier på skibe, i militærlejre, skoler og andre steder, hvor mange mennesker er samlet på et mindre område.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alt indikerer, at for COVID-19 er R meget højere, hvis man ikke gør noget aktivt for at formindske værdien.

I en ny artikel i The Lancet Infections Diseases vurderer forskere fra Centre for Mathematical Modelling of Infectious Disease ved London School of Hygiene & Tropical Medicine, at den totale nedlukning af Wuhan den 23. januar havde en mærkbar effekt.

Forskerne vurderer, at hvor reproduktionsraten en uge før nedlukningen lå på 2,35, faldt den til 1,05 i slutningen af januar.

Konklusion er baseret på en modelberegning ud fra en lang række data, som er detaljeret beskrevet i artiklen. Forskerne gør dog også opmærksom på. at der naturligvis foreligger en række antagelser og usikkerhedsfaktorer, men ud fra de nuværende data er det nok det bedste, man kan konkludere i øjeblikket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den stokastiske transmissionsmodel indikerer også, at hvis et udbrud skal bide sig fast i en ny befolkning, skal der helst være mindst fire eller flere uafhængige smittebærere - selvom en enkelt i princippet kan være nok.

Udbruddet af COVID-19 i Wuhan antages således at skyldes en enkelt person, der blev smittet med sygdommen 22. november 2019.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger