Nedlagt Lapland-bro genopstår som vildmarkshotel

Hotellets samisk inspirerede hytter strækker sig ud over brokanten og ligger i sagens natur med direkte udsyn til den brusende elv. Illustration: Sapmi jokk

Hvis vild natur, høj komfort og gammel ingeniørkunst lyder fristende, så går turen til Lapland i 2017. Her åbner hotellet Sapmi jokk bestående af 21 enkelte hytter placeret på tværs af en brusende elv på en 80 år gammel nedlagt bro, skriver byggvärlden.se.

Da de svenske trafikmyndigheder i 1970'erne anlagde en ny bro over Vindelälven uden for byen Lycksele i Västerbotten, stod de tilbage med en originalbro uden oplagt anvendelse. Planen var at rive broen ned, men det blev aldrig gennemført. 40 år senere står den der endnu.

Blev inspireret på en fisketur

Nu ser det ud til, at broen igen får et formål – og endda et usædvanligt et af slagsen. Planen er at opføre 21 hotelværelser som små samisk-inspirerede moderne træhytter over selve broen.

Illustration: Sápmi jokk/Bierne AB Arkitektkontor

Hotelbro-tanken kom til live, da entreprenøren Christer Kvick under en fisketur fik øje på broen og lod sig inspirere. Faktisk så meget, at han endte med at købe jorden på begge bredder. Derefter skitserede han sine designprincipper for broens genanvendelse, og i november sidste år blev det forberedende arbejde med at realisere bro-hotellet indledt.

Læs også: Nyt megabyggeri i Dubai vil slå fem verdensrekorder

Tanken med arkitekturen er, at det gamle brodesign skal fremstå tydeligt, så byggeriet bliver en hyldest til fortidens rustikke ingeniørkunst.

»At bygge huse oven på en bro er meget unikt. Jeg ville ikke have, at hotelhytterne skulle overskygge broens oprindelige æstetik. Derfor tog jeg udgangspunkt i broens geometri, da jeg tegnede hytterne,« siger Christer Kvick til Byggvärlden.

Det endelige projekt er siden blevet fintegnet af arkitekten Björn Ingridsson fra Bierne AB Arkitektkontor på baggrund af de oprindelige skitser.

Oplagt som lokalt vildmarkscenter

De moderne hytter opføres i træ og strækker sig omkring halvanden meter ud over brokanten. Alle værelser får samme grundareal med mindre variationer i højden og direkte udsyn til den brusende elv.

Læs også: 140 m2 hotelsuite 3D-printet på 100 timer

På landsiden opføres tilhørende konferencefaciliteter og en restaurant med lokal samisk mad. Samtidig skal hotellet blive et aktivitetscenter for lokale oplevelser som kunsthåndværk, fisketure og hundeslædeløb.

Projektet er vurderet til 20 millioner svenske kroner med planlagt byggestart til sommer og åbning i 2017.

Emner : Broer
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det var faktisk en ret sjov og god idé. Det kunne man nok gøre andre steder også. Men der skulle selvfølgeligt være noget unikt ved broen, for at det bliver rigtigt sjovt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten