Nedlagt kloakrør skyld i åforurening på Fyn

En nedlagt kloakledning, der ifølge kommunen er blændet af, har ført vand fra en lækage hos virksomheden Alunord ud i den lokale å i landsbyen Ålsbo på Vestfyn, hvor alt liv ifølge Fyns miljøvagt er udslettet.

Virksomhedens direktør Anders Jakobsen er overrasket over resultatet efter, at han flere gange har udtalt, at det var usandsynligt at spildevandet kom fra Alunord.

»Jeg troede simpelthen at det var løgn, at det kunne lade sig gøre. Da vi modtog kloaktegninger fra kommunen, viste de tydeligt, at dette rør skulle være blændet helt af,« siger han til ing.dk.

Synderen er en kombination af en lækage i den membran, der skal sikre, at væskerne fra virksomhedens produktion ikke kan lækkes, og den gamle ledning, der ikke var blændet så grundigt som Alunord forventede. Det har ladet væske fra produktionen sive ned i kloakken, der fører direkte til den rørlagte del af Møllebækken i Ålsbo.

Kloakrøret med direkte udløb til bækken stammer fra en tidligere virksomhed på grunden, der farvede garn og i sin tid fik tilladelse til at føre spildevand direkte ud i åen, oplyser Anders Jakobsen.

»Det er jo helt klart at dette her er hændeligt uheld fra vores side. Derudover har kommunen begået en klar fejl i og med, at kloakken ikke var blændet ordentligt af som vi fik at vide.«

På trods af, at politiet fortsat har modtaget en anmeldelse over Alunord i sagen, glæder direktøren sig over at have fundet fejlen:

»Det vigtigste lige nu er at kilden er fundet, og at vi er sikre på, at dette her ikke kan ske igen,« siger han.

Bækken har gennem de sidste uger både været mælkehvid og rød. Ifølge Fyns miljøvagt er alt liv i bækken dræbt. Det er endnu uvist præcis, hvilke stoffer der er tale om, men det står klart, at den røde farve i bækken stammer fra Alunords farvestoffer, der bruges til at farve aluminium.

Ifølge Anders Jakobsen ville det ikke være noget problem, at dokumentere om det røde farvestof stammede fra virksomheden allerede efter de første prøver af forureningen, men Assens Kommune tilbageholder prøverne for ing.dk såvel som for Alunord med henvisning til at sagen er politianmeldt.

Her skete forureningen