Neandertalerne blev ikke udryddet af klimakatastrofe

Nej, klimaændringer var ikke skyld i, at neandertalerne uddøde. Det viser ny forskning, som har sammenlignet historiske klimadata med de tidspunkter, fortidsmenneskene skulle være forsvundet.

Det er et internationalt studium under ledelse af Leeds Universitet, der har ført forskerne et skridt nærmere en løsning af mysteriet om, hvordan neandertalerne uddøde.

Der er siden starten af det 19. århundrede fundet knogler fra mere end 400 neandertalere. Fundene tyder på, at neandertalerne, der er opkaldt efter Neanderdalen nær Düsseldorf, hvor de først blev registeret som en uddød menneskeart, levede i Europa og dele af Asien i mere end 100.000 år.

Årsagen til deres udslettelse har været et mysterium for forskerne i mange år. Nogle mener, at de tabte i konkurrencen med vi moderne mennesker. Andre har skudt skylden på klimaet.

Men den nye forskning, der er publiceret i tidsskriftet Science, viser, at udryddelsen ikke hang sammen med nogen af de ekstreme klimahændelser i den sidste istid.

Detaljeret klimahistorie

Indtil nu har der været tre begrænsninger i forbindelse med forståelsen af sammenhængen mellem klimaet og Neandertalernes udryddelse; usikkerhed omkring tidspunktet for deres forsvinden, usikkerhed i forbindelse med at kulstof-14 datering og usikkerhed omkring den kronologiske rækkefølge af de gamle klimahændelser.

Forskerne benyttede en ny metode, hvor de lagde datoer fra kulstofdateringerne ind i et detaljeret arkiv over alle klimaforandringerne, der er sket på jorden.

Det fjernede de sidste to punkter og gav et meget mere detaljeret billede af klimaet på de tidspunkter, hvor neandertalerne muligvis forsvandt.

De brugte den nye metode på de tre mest sandsynlige tidspunkter for neandertalernes forsvinden fra Gorhams Hule i Gibraltar, hvor man mener, at de sidste overlevende neandertalere har holdt til.

De testede det generelt accepterede tidspunkt for deres forsvinden, som er omkring 30.000 til 32.000 radiokarbon år siden, det nyere foreslåede tidspunkt, omkring 28.000 radiokarbon år siden, samt det vedholdende tidspunkt, omkring 24.000 radiokarbon år siden.

Holdet påviste, at klimatilstandene i Europa på de to seneste tidspunkter svarede til det generelle klimabillede i den sidste istid - forhold som neandertalerne allerede havde bevist, at de kunne overleve.

Det sidste, mest kontroversielle tidspunkt placerede de sidste neandertalere lige før, der skete en stor udbredelse af isen fra nord og koldere klima ramte det nordlige Europa. Men det påvirkede ikke klimaet på Gibraltar på det tidspunkt. Måske på grund af det varme Atlanterhav, som strømmede ind i Middelhavet.

Klimaændringer var ikke direkte skyldige

Forskerne konkluderer derfor, at de ikke kan finde bevis for, at en enkelt klimahændelse skulle være årsag til, at neandertalerne uddøde.

Klimaændringen i det nordlige Europa kunne dog have ført til øget konkurrence med homo sapiens, der trak sydpå. På den måde kan klimaændringerne indirekte have ført til udryddelsen af neandertalerne.

Forskernes store detaljerede database over historiske klimahændelser kan også bruges til at løse mange andre historiske mysterier, som muligvis har involveret klimaet, hvis bare der er fossiler, der kan dateres med kulstof-14-metoden til rådighed.

Emner : Evolution
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten