Neandertalere malede verdens ældste hulemalerier
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Neandertalere malede verdens ældste hulemalerier

Illustration: P. Saura

Tidligere har forskerne antaget, at vores fjerne slægtninge på menneskehedens udviklingsstige – neandertalerne – mentalt ikke kunne måle sig med vores Homo sapiens-­forfædre.

Men de seneste år har flere studier tydet på, at den antagelse nok ikke holder stik.

F.eks. fastslog forskere tilbage i 2014, at indgraveringer i en klippe viste, at neandertalerne lavede kunst og kunne udtrykke sig abstrakt.

Nu bekræfter hulemalerier i tre forskellige huler i Spanien ifølge forskerne, at neandertalerne kognitivt mindede om vores forfædre, skriver tidsskriftet Science.

20.000 år før det moderne menneske

Hulemalerierne er de ældst daterede i verden, og de er ældre end 64.800 år. Dermed er de skabt i hvert fald 20.000 år før, det moderne menneske ifølge gældende estimater baseret på fossilfund ankom til Europa.

Konklusionen må derfor være, at de hovedsageligt røde og sorte malerier blev udført af neandertalere.

Det er forskere fra blandt andet Max Planck-instituttet i Leipzig i Tyskland og Barcelona Universitet i Spanien, der har undersøgt hulemalerier i de tre huler.

Det er La Pasiega i Cantabrien i det nordlige Spanien – der er en del af Monte Castillo-hulekomplekset, der er så unikt, at det i 2008 blev optaget på Unescos verdensarvsliste – Ardales i Andalusien nær Malaga i det sydlige Spanien samt Maltravieso i Extremadura i det vestlige Spanien.

Udsmykket gennem 25.000 år

I La Pasiega er malerierne, der bl.a. viser dyr, tegn og mulige menneskelige former, dateret til at være mindst 64.800 år gamle. I Maltravieso har man fundet røde håndaftegninger og geometriske mønstre (f.eks. prikker og trekanter) og malede og graverede figurer og dateret dem til at være mindst 66.700 år gamle.

Og endelig har man i Ardales, der rummer over 1.000 malerier og graveringer med geometriske former og figurer, der er repræsentationer af dyr som heste, hjorte og fugle, har dateret malerierne til at have en alder på 65.500 år.

I sidstnævnte kan man også se, at ‘udsmykningen’ er noget, der har stået på over en periode af mindst 25.000 år, og altså har været en del af en lang tradition.

Daterede kalkaflejringer

Forskerne har benyttet en forfinet udgave af den velkendte geologiske dateringsmetode U-Th-Pb-datering, hvor man måler det radioaktive henfald af uran- og thoriumisoto­per, til datering af malerierne i grotterne.

De har undersøgt 53 prøver fjernet fra 25 kalkaflejringer fra grundvandet, der havde lagt sig i lag oven på hulemalerierne. Forskerne har opdelt hver prøve i tre delprøver – det yderste lag, midten og det indre af kalkaflejringen – og derudfra dateret malerierne.

Den videnskabelige artikel er offentliggjort samtidig med et andet studie fra forskerne publiceret i tidsskriftet Science Advances, der viser, at man i en fjerde grotte (Cueva de los Aviones) på Spaniens sydøstkyst også har fundet muslingeskaller med røde og gule pigmenter, som har cirka 115.000 år på bagen.

Det er ifølge forskerne med til at understrege, at neandertalerne havde en lang tradition for at udtrykke sig kunstnerisk. Altså igen mange tusinde år før, det moderne menneske (formentlig) gik rundt i Europa.

Emner : Kultur
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

I dag skal man være heldig, hvis malingen holder 10 år - og skulle den holde er det sikkert at konen kræver en ny farve, nye gardiner nyt køkken etc...

Det giver stof til eftertanke at neandertalerne var så meget dygtigere..... måske uddøde de fordi de var for grimme til at finde en kone?

  • 4
  • 4

Det giver stof til eftertanke at neandertalerne var så meget dygtigere..... måske uddøde de fordi de var for grimme til at finde en kone?

De udøde ikke helt, vi er stadigt alle sammen uden for Afrika nogle få % neandertaler.

Neandertalerne kvinderne fik først børn som 18 årig. Dette er ikke så stor en ulempe da barnet så overlever bedre, men flere udvandringsbølger ud af Afrika så er de fleste grene på stamtræet uddøde, og kun en gren har de samme 4% neandertaler-gener.

De andre mennesker i fortiden var heller ikke for kønne. De var nok ikke så kritiske, og parrede sig med alt hvad de kunne få fat på.

  • 3
  • 4

Til at starte med var opfattelsen at neandertalerne ikke rigtigt havde kunst. Næste opfattelse var at neandertalerne først fik kunst fra "os" da "vi" kom til Europa. Nu ved man så at de havde kunst før "vi" kom ind i billedet. Og at der i øvrigt ikke er noget entydigt "vi" for alle ikke-afrikanere lader til at have et par procent neandertal-DNA.

Det er endeløst fascinerende både at vi har så fremmedartede forfædre og at man kan finde frem til det.

  • 6
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten