Navneskifte skal hive prestigefyldt forskningscenter op af økonomisk dødvande

23. august 2017 kl. 16:09
Navneskifte skal hive prestigefyldt forskningscenter op af økonomisk dødvande
European Spallation Source (ESS) kommer ifølge de oprindelige planer til at koste 15 milliarder kroner. ESS skal anvendes til materialestudier inden for en lang række fagområder med hjælp af neutronstråling. Illustration: ESS – European Spallation Source.
Især erhvervssektoren svigter European Spallation Source, så man er nødt til at gøre forskningscentret mere kendt, mener både Danmark og Sverige.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fra tid til anden skifter danske fodboldstadioner navn, fordi en ny sponsor skal tilgodeses.

Store virksomheder trimmer tillige deres navn, hvis det passer bedre ind i markedsføringsstrategien, så folk straks afkoder navnet.

Nu foreslår Sverige, at det store dansk/svenske forskningscenter ESS – European Spallation Source i Lund i Sverige – går samme vej. Centret skal have en tilføjelse, så det lettere sælger sig selv: New Materials for Global Challenges.

»Det er ganske meget op ad bakke at tale om en spallationskilde,« siger Sveriges tidligere miljøminister, nu specialkoordinator Lena Ek til HD-Sydsvenskans medie 8till5 Nyheter för det skånska näringslivet.

Unikke muligheder inden for materialeforskning

Fyldt udbygget kommer ESS til at rumme verdens stærkeste neutronkilde, der ifølge ophavsmændene vil give uhørte muligheder for tests inden for det materiale- og bioteknologiske område. Og centret er både målrettet universiteter og erhvervsvirksomheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: ESS i pengemangel: Verdens største neutronkilde nedskaleres

Forskningscentret er stadig under opbygning, og centret mangler både penge og medlemslande. Så noget må gøres, så ESS bliver mere kendt internationalt – og især inden for det private erhvervsliv.

I går mødtes den danske og svenske regering med eksperter hos Dansk Industri i København, og der var enighed om, at man bliver nødt til at trække i arbejdstøjet.

Et af forslagene var altså at justere navnet, så man forstår, at det kan hjælpe med udvikling af nye materialer til globale udfordringer.

Sverige vil brande ESS på globale udfordringer

Danmark har for to år siden udarbejdet en dansk strategi for, hvordan Danmark bedst får udbytte af ESS.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Neutronens levetid er fysikkens store måleproblem

Om kort tid fremlægger Lena Ek den svenske pendant. Hun løftede dog en flig af sløret og fortalte, at pointen er at markedsføre forskningscentret som et sted, hvor videnskab og industri kan løse en række globale udfordringer inden for materialeforskning. F.eks. lettere materialer til biler samt plastmaterialer, der ikke skader naturen.

Det svenske medie fik også en kommentar til forslaget om navneændringen fra den tidligere danske EU-kommissær, Connie Hedegaard.

»Held og lykke.«

»Men ESS skal gøres mere kendt. Hvis du går til Rådhuspladsen og spørger hundredvis af danskere om ESS, er der måske én, der ved, hvad ESS laver. Så det ville være godt, hvis flere vidste det,« siger Connie Hedegaard.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger