Navneskifte skal hive prestigefyldt forskningscenter op af økonomisk dødvande
Fra tid til anden skifter danske fodboldstadioner navn, fordi en ny sponsor skal tilgodeses.
Store virksomheder trimmer tillige deres navn, hvis det passer bedre ind i markedsføringsstrategien, så folk straks afkoder navnet.
Nu foreslår Sverige, at det store dansk/svenske forskningscenter ESS – European Spallation Source i Lund i Sverige – går samme vej. Centret skal have en tilføjelse, så det lettere sælger sig selv: New Materials for Global Challenges.
»Det er ganske meget op ad bakke at tale om en spallationskilde,« siger Sveriges tidligere miljøminister, nu specialkoordinator Lena Ek til HD-Sydsvenskans medie 8till5 Nyheter för det skånska näringslivet.
Unikke muligheder inden for materialeforskning
Fyldt udbygget kommer ESS til at rumme verdens stærkeste neutronkilde, der ifølge ophavsmændene vil give uhørte muligheder for tests inden for det materiale- og bioteknologiske område. Og centret er både målrettet universiteter og erhvervsvirksomheder.
Læs også: ESS i pengemangel: Verdens største neutronkilde nedskaleres
Forskningscentret er stadig under opbygning, og centret mangler både penge og medlemslande. Så noget må gøres, så ESS bliver mere kendt internationalt – og især inden for det private erhvervsliv.
I går mødtes den danske og svenske regering med eksperter hos Dansk Industri i København, og der var enighed om, at man bliver nødt til at trække i arbejdstøjet.
Et af forslagene var altså at justere navnet, så man forstår, at det kan hjælpe med udvikling af nye materialer til globale udfordringer.
Sverige vil brande ESS på globale udfordringer
Danmark har for to år siden udarbejdet en dansk strategi for, hvordan Danmark bedst får udbytte af ESS.
Læs også: Neutronens levetid er fysikkens store måleproblem
Om kort tid fremlægger Lena Ek den svenske pendant. Hun løftede dog en flig af sløret og fortalte, at pointen er at markedsføre forskningscentret som et sted, hvor videnskab og industri kan løse en række globale udfordringer inden for materialeforskning. F.eks. lettere materialer til biler samt plastmaterialer, der ikke skader naturen.
Det svenske medie fik også en kommentar til forslaget om navneændringen fra den tidligere danske EU-kommissær, Connie Hedegaard.
»Held og lykke.«
»Men ESS skal gøres mere kendt. Hvis du går til Rådhuspladsen og spørger hundredvis af danskere om ESS, er der måske én, der ved, hvad ESS laver. Så det ville være godt, hvis flere vidste det,« siger Connie Hedegaard.
