Nautilus bliver scannet for skjulte rum

Skat har sendt deres nyeste mobile containerscanner til København for at scanne ubåden Nautilus for skjulte hulrum. Illustration: Skat

Politiet scanner i dag ubåden Nautilus med hjælp fra Skats mobile containercanner kaldet Ravnen.

Politiet understreger i en pressemeddelelse om undersøgelsen, at der ikke er konkret mistanke om, at der er noget skjult i Nautilus. Scanningen foretages for at udelukke, at noget er blevet overset.

»Scanningen gennemføres på baggrund af mange forskellige henvendelser om mulige hulrum i ubåde generelt og konkret også i forhold til Nautilus. Der søges i sagens natur efter spor efter en forbrydelse samt muligt gerningsvåben med mere. Det skal understreges, at scanningen foretages for at udelukke, at der kan findes uafsøgte rum, og ikke på baggrund af en konkret mistanke om dette,« skriver politiet i pressemeddelelsen.

Eftersøgning blev til drabssigtelse

Ubåden var 10-11. august åstedet for endnu uopklarede begivenheder, der kostede den svenske journalist Kim Wall livet.

Torsdag den 10. august sejlede hun ud med ubådskaptajnen Peter Madsen for at skrive en artikel om ham. Om natten blev Kim Wall og ubåden efterlyst, fordi hun ikke var vendt hjem til aftalt tid.

Fredag formiddag blev ubåden fundet sejlende i Køge Bugt med Peter Madsen i tårnet. Kort efter sank ubåden. Da Peter Madsen kom i land forklarede han, at et uheld under en reparation af ubådens ballasttank var årsag til forliset, og at han havde sat Kim Wall af på Refshaleøen torsdag aften. Men fredag eftermiddag anholdt politiet Peter Madsen og sigtede ham for drab. Samtidig fortsatte eftersøgningen efter Kim Wall til lands og til vands.

Dagen efter blev Peter Madsen fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret. Bag lukkede døre forklarede han, at der var sket et uheld ombord, som havde kostet Kim Wall livet. Efterfølgende havde han - ifølge politiets gengivelse af forklaringen 'begravet hende til søs.' Retten varetægtsfængslede ham for 'uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder'. Peter Madsen nægtede sig skyldig, men acceptererede varetægtsfængslingen.

Mandag den 21. august blev en kvindetorso fundet flydende i vandkanten ved den sydlige del af Amager. DNA-test viste efterfølgende, at det var Kim Wall og retsmedicinske undersøgelser viste ifølge politiet, at liget var blevet tilført skader for at forsøge at sikre, at det ikke ville hæve sig fra havbunden. Desuden var det forsøgt tynget ned med metalgenstande. I mellemtiden var Nautilus blevet hævet og bragt på land i Nordhavn, hvor politiets teknikere blandt andet fandt størknet blod fra Kim Wall ombord.

Den 25. august blev sigtelsen udvidet til også at omfatte usømmelig omgang med lig.

Politiet leder stadig efter de manglende ligdele og Kim Walls tøj og har opfordret alle der bevæger sig på eller langs Øresund om at holde ekstra øje med genstande, der kunne være relateret til sagen.