Naturvenner har fundet ti alternative placeringer af testvindmøllecenter

Danmarks Naturfredningsforening har været på mærkerne, siden tidligere miljøminister Troels Lund Poulsen (V) offentliggjorde, at der på foranledning af ønsker fra vindmølleindustrien skal etableres et vindmølletestcenter i Østerild Klitplantage ved Thy, hvor op til 1.500 hektar fredskov skal fældes for at gøre plads til seks-syv kæmpemøller.

Foreningen har hyret en GIS-specialist (geografiske informations systemer), der har fundet ti alternative placeringer i Danmark, som alle skulle opfylde de krav, der opfyldes i Østerild Klitplantage.

GIS-specialisten har screenet hele Danmark for industriens ønskede vindhastigheder, sikret sig at fredskov, fredede områder og Natura 2000-områder ikke berøres, samt er der inden for området på 4,4 x 1 kilomenter ikke findes flere end seks boliger med personer, som må flyttes - samme antal som der på flyttes ved Østerild Klitplantage.

I alt er ti placeringer dukket op.

»Undersøgelsen viser netop, at der er et antal mulige placeringer på landbrugsjord - uden for fredskov, fredede områder og Natura 2000-områder. Samtidig viser rapporten, at testcenteret kan placeres steder, hvor kun få husstande berøres,« siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, i en pressemeddelelse.

Foreningen vil nu sende undersøgelsen videre til den ny miljøminister, Karen Ellemann, med en opfordring til at genoverveje placeringen i Nordjylland.

»Vi har dokumenteret, at der ikke findes et eneste rimeligt argument for, at der skal fældes 12 kvadratkilometer skov i Østerild. Regeringen bør gøre arbejdet færdigt, så vi får mere af den nødvendige grønne energi, uden at naturen skal holde for,« siger Bisschop-Larsen.

GIS-specialisten har desuden screenet landet for steder, hvor op til 10, 20 og 30 husstande berøres, og så stiger antallet af mulige placeringer voldsomt.

På trods af anstrengelserne ser det ud til, at DN får det svært. Tidligere har de to største oppositionspartier, Socialdemokratiet og SF, givet opbakning til regerings placering i Østerild Klitplantage under forudsætning af, at der etableres erstatningsnatur i samme omfang som det, der berøres af fældningen.

Derudover vil yderligere VVM-undersøgelser forsinke processen med at etablere et nationalt testvindmøllecenter, som industrien i en årrække har ønsket, og som der også i Folketinget er bred opbakning til.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det undrer mig at Harboøre Tange ikke er med på listen - der synes at være god plads, og der er i forvejen teknisk landskab (Cheminova) og store 2MW møller. Gredstedbro burde også være oplagt. Disse og andre kan ses ved at søge på Forsøgsvindmøller i Google Maps Brugeroprettede kort (Vis valgmuligheder for søgning).

Men godt at se at Nørrekær Enge og Skjern er med.

 • 0
 • 0

Her gik man så og troede, at vi skulle satse på havmøller i Danmark, da vi ikke ville have vores natur ødelagt af vindmøller på land... og at landmøller heller ikke er så effektive som dem på havet.

At havmøller nu skal testes på land lyder lidt underligt... og at man vælger placere dem væk fra vestkysen, så de ligger i læ... tja, det skal nok blive en god test.

1.500 hektar fredskov skal fældes... tja, et a-kraftvæk fylder 1 hektar. Og så al den ballade det giver for 6-7 møller... vi skal kun finde plads til 4500 af dem for at opveje et a-kraftværk.

 • 0
 • 0

Selvfølgelig skal havmøller testes på land, da testfasen kræver at teknikerne tit får adgang. Jeg kan fx se at Avedøremøllerne testes grundigt for tiden. Teknikken skal være grundigt gennemprøvet før man sejler mange ud i det blå.

Der er som nævnt ovenfor masser af steder at placere kommende testparker, helst i god vind, men det vigtige er at møllerne er til at komme til.

Dertil kommer at Horns Rev 2 vist har en testplads til en mølle så man kan sammenligne testdata fra de to placeringer.

 • 0
 • 0

Jeg kan godt have ondt af alle de teknikere og andet godtfolk fra olieindustrien, hvis det er så svært at "tit få adgang" til installationer til havs. Selvfølgelig skal HAV-vindmøller testes på havet! Byg, køb eller lej en beboelses-platform og sæt vindmøllerne op omkring den. Så kan det nok lade sig gøre, at få et fornuftigt testcenter.

 • 0
 • 0

Der er granulariteten til forskel - olieanlæg er store og få nok til at berettige beboelse på stedet, og når en ubeboet olieplatform får fejl er der så meget desto større beløb på spil, på godt og ondt.

Selvfølgelig skal havmøller testes på havet - men først skal de testes på land.

Horns Rev 2 har faktisk allerede en beboelsesplatform kaldet Poseidon med plads til 24 personer. Men udstyr og folk kan ikke sejles tit nok til at en testplads kan betale sig på havet. Adgangen vil altid være væsentligt nemmere på land.

 • 0
 • 0

Selvfølgelig skal havmøller testes på havet - men først skal de testes på land.

Hvorfor kan tyskerne finde ud af, at teste havmøller på havet, når danskerne ikke kan?

Et alternativ er at anlægge en kunstig ø (ring-ø) med en dæmning til land, og så teste møllerne der.

Så kunne man også teste, om ring-øer kan anvendes til backup for havvindmøller.

Og så skal vindmølleproducenterne huske, at det et testområde, og at de vindmøller ikke skal blive stående til de er slidt op.

 • 0
 • 0

Tyskerne har også testet på land i årevis med de største møller, fx REpower 5MW i Brunsbüttel før de -meget tøvende- begav sig ud på havet. Sagen er selvfølig stadig: adgangen på land er meget lettere end på vand, og det er kritisk i stadiet fra prototype til begrænset produktion.

Testområder er højt værdsatte, så de nyeste møller får prioritet. Det er iøvrigt Risø/DTU der kører Høvsøre og Østerild/alternativ, ikke producenterne.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten