Naturstyrelsen under kritik: Ved ikke nok om naturbeskyttelse
Naturstyrelsen kritiseres af forskere fra Københavns og Aarhus Universitet for manglende viden om beskyttelse af naturen.
Det fremgår af en rapport, der er udarbejdet af rådgivervirksomheden Orbicon.
»Der er behov for at opgradere kvalifikationerne i Naturstyrelsen i forhold til viden om sikring af biodiversitet,« står der i konklusionen på rapporten.
På baggrund af en debat i medierne, der involverede forskere, interesseorganisation og meningsdanne, besluttede daværende miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), i foråret at igangsætte et såkaldt servicetjek, der skulle fokusere på naturplejen på statsejede lysåbne arealer.
Opkvalificering på alle niveauer
I servicetjekket kritiseres Naturstyrelsen af forskere fra Københavns og Aarhus Universitet for manglende viden om, hvordan natur og biodiversitet sikres. De foreslår gennemgribende ændringer i Naturstyrelsen.
»Hvis Naturstyrelsen fremover vil satse stærkere på natur og biodiversitet, er der brug for en meget omfattende opkvalificering af kompetencerne i styrelsen, så de matcher målene. Hvis det skal lykkes vil det kræve nye stillingskategorier og stillingsbeskrivelser, efteruddannelse og nyansættelser. Hele vejen fra bund til top,« lyder det fra forskerne fra Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.
Og kritikken fra forskerne fra Københavns Universitet er ikke mindre hård.
»Beslutninger i naturforvaltningen bør baseres på faglig viden. Selvom Naturstyrelsen givetvis råder over mange engagerede og fagligt dygtige medarbejdere, så afslører de jævnlige ”sager”, at der er brug for en grundlæggende opkvalificering af Naturstyrelsen på alle niveauer for at organisationen kan arbejde effektivt hen imod opfyldelse af de fastsatte naturmål uden at hænge fast i optimering af underordnede eller irrelevante samfundsgoder,« lyder det fra forskerne fra Biologisk Institut ved Københavns Universitet.
Behov for bedre overvågning og opsamling af viden
Naturstyrelsen afholdt en række møder i perioden fra 2. maj til 18. juni, hvor forskere fra Københavns og Aarhus Universitet deltog sammen med det Grønne Kontaktudvalg, der er en fællesorganisation for 13 naturorganisationer. Det er på baggrund af disse møder, at servicetjekket er udarbejdet.
Flere af mødernes deltagere fremførte, at der er behov for bedre overvågning og opsamling af viden omkring effekterne af plejetiltag.
Naturstyrelsen forvalter cirka 200.000 hektar statslige skove og naturområdet, hvilket svarer til 5 procent af Danmarks areal. Heraf udgør de lysåbne naturtyper knap halvdelen.
Miljøminister Lea Wermelin (S) oplyser, at hun endnu ikke har fået set grundigt på rapporten, men mener, at der vil være behov for en politisk drøftelse af de mange forslag, der indgår.
»Naturstyrelsen udfører de opgaver, som de får fra politisk side, og derfor er mulige ændringer selvfølgelig også en politisk beslutning,« lyder det fra miljøministeren i en kommentar til servicetjekket.
