Naturlige bakterier i frisk honning slår MRSA ihjel
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Naturlige bakterier i frisk honning slår MRSA ihjel

Honning er ikke bare en gul, klæbrig og velduftende masse. Den er faktisk levende. Eller ... i honningen lever bakterier, og de bakterier har egenskaber, der har fået svenske forskere fra Lunds Universitet til at få armene i vejret.

Forskerne har nemlig undersøgt, hvorfor nogle typer honning bruges med stor succes over hele verden til behandling af sår, og svaret er anderledes end det, andre forskere tidligere er kommet med. Det er bakterierne, skriver forskerne i en pressemeddelelse.

Bakterier har mange våben i bagagen

I honningbiernes maver lever nemlig mælkesyrebakterier, der producerer alt fra proteiner til organiske syrer. Bakterierne indgår i produktionen af honning og lever videre i den gule masse – forudsat at biavlerne ikke varmebehandler honningen. Svenske biavlere varmebehandler typisk honningen, mens f.eks. danske biavlere normalt ikke gør.

I modsætning til klassiske antibiotiske lægemidler, der kun har én aktiv substans, producerer mælkesyrebakterierne forskellige antibiotiske substanser, alt efter de sygdomsbakterier de møder. Og det gør dem unikke til at bekæmpe multiresistente bakterier som f.eks. MRSA.

Efter forgæves behandlinger blev heste raske

I forsøg på Lund Universitet udførte forskerne eksperimenter, hvor de testede honning med bakterierne på heste og bakterieprøver fra mennesker med kroniske sår. Og resultaterne var meget klare. Behandlingen havde en god effekt på MRSA og andre resistente bakterier, som f.eks. VRE, der er resistent over for Vancomycin. Og hestene – der havde lidt under forgæves behandlinger gennem flere måneder – blev kureret.

»Ejerne af hestene havde prøvet alt. Ikke bare antibiotika, men også honning (varmebehandlet, red.), klorhexidin og andre medikamenter. Men intet havde virket,« siger hun.

Næste skridt er at prøve honning med mælkesyrebakterier på 20 patienter med kroniske sår ved Blekinge Sårbehandlingscenter.

Danske sygeplejersker bruger også honning

Også i Danmark bliver honning brugt til sårbehandling flere steder. Et af disse er på værestedet Mændenes Hjem på Vesterbro i København, hvor sygeplejersker bruger den særlige Manuka-honning.

Manuka-honningen har i flere år haft både danske og udenlandske forskeres opmærksomhed, fordi den tydeligvis har en bakteriedræbende effekt.

Australske forskere hævder, at effekten især skyldes stoffet methylglyoxal, der er giftigt for bakterierne, mens hollandske forskere peger på, at det især er stoffet defensin, der dræber bakterierne, fordi stoffet destabiliserer bakteriernes membran og forstyrrer deres stofskifte.

Læs også: Honning slår resistente bakterier i sår ihjel

Danske sygeplejersker har dog lagt mærke til, at Manuka-honningen danner brintoverilte, når den kommer i forbindelse med vand, og andre peger på, at det især er sukkeret, der simpelthen suger vand ud af bakterierne.

Se Lunds Universitets egen video om forskningsprojektet her:

Det syens jeg ikke rigtig fremgår af artiklen.

I øvrigt er der vel ikke noget nyt i den svenske forskning?
Ing.dk skrev 31. okt 2013 om lignende australske forskningsresultater: http://ing.dk/artikel/honning-slaar-resist...

Manukahonning kommer fra te-træ (tea tree) i Australien og New Zealand og koster en mindre formue i danske helseforretninger.
Fra 134 kr. til 358 kr. for 250 gram i Matas: http://www.matas.dk/soeg/manukahonning

Tea tree oil har i sig selv siges også at have frlere helbredende effekter, inkl bekæmpelse af MRSA.
Tea tree oil medical use: http://en.wikipedia.org/wiki/Tea_tree_oil#...
"In vitro studies show that tea tree oil is capable of killing MRSA in a laboratory setting."

Men i artiklen fra 31. okt 2013 fremgår det også at tyske undersøgelser peger på at især Nordeuropæisk rapshonning har samme helbredende effekter og britiske undersøgelser viser at honning fra det nordlige Skotland er særlig effektiv.
http://ing.dk/artikel/honning-slaar-resist...
"Tyske undersøgelser fra biinstituttet i Celle peger på, at især nordeuropæisk rapshonning har samme dræbende virkning på bakterier, fordi det har et højt indhold af methylglyoxal. Britiske undersøgelser viser, at også skotsk honning har bakteriedræbende egenskaber."

Umiddelbart virker det som om forskellige undersøgelser har mest travl med at pleje nationale interesser ved at fremhæve egne produkter.
Australske undersøgelser fremhæver te-træ baseret manukahonning som produceres i Australien og New Zealand.
Tyske undersøgelser fremhæver Nordeuropæisk rapshonning som blandt andet produceres i Tyskland.
Britiske undersøgelser fremhæver honning fra det nordlige Skotland.

Men hvis Nordeuropæisk rapshonning er lige så effektiv som manukahonning, så vil jeg da anbefale man køber det, da det er væsentlig billigere end manukahonning her i Danmark.
Matas har 500 gram økologisk rapshonning fra Slesvig-Holsten til 89,95 kr. http://www.matas.dk/rapshonning-oe-rdiger-...
Det kan sikkert købes billigere i supermarkeder. Men ifølge artiklen skal man dog være sikker på det ikke er varmebehandlet.

  • 6
  • 0

Til yderligere information kan jeg oplyse at det er almindeligt at stabilisere følsomme enzymer og proteiner i netop sukkerstoffer. Sukkeret - eller 'sukrerne' - lægger sig som en beskyttende matrice 'rundt om' de molekyler man vil beskytte, det fortrænger vand og det stabiliserer dem i deres rummelige struktur.

  • 1
  • 0