Naturlige bakterier i frisk honning slår MRSA ihjel

Vores svenske naboer har vist, at et hav af bakterier, herunder MRSA, bukker under for en særlig ingrediens, der findes i nogle typer honning.

Honning er ikke bare en gul, klæbrig og velduftende masse. Den er faktisk levende. Eller ... i honningen lever bakterier, og de bakterier har egenskaber, der har fået svenske forskere fra Lunds Universitet til at få armene i vejret.

Forskerne har nemlig undersøgt, hvorfor nogle typer honning bruges med stor succes over hele verden til behandling af sår, og svaret er anderledes end det, andre forskere tidligere er kommet med. Det er bakterierne, skriver forskerne i en pressemeddelelse.

Bakterier har mange våben i bagagen

I honningbiernes maver lever nemlig mælkesyrebakterier, der producerer alt fra proteiner til organiske syrer. Bakterierne indgår i produktionen af honning og lever videre i den gule masse – forudsat at biavlerne ikke varmebehandler honningen. Svenske biavlere varmebehandler typisk honningen, mens f.eks. danske biavlere normalt ikke gør.

De bakterier i honningen, som svenske forskere har fundet en effekt af mod resistente bakterier, overlever kun i honningen, hvis den ikke er varmebehandlet. (Arkivfoto)

I modsætning til klassiske antibiotiske lægemidler, der kun har én aktiv substans, producerer mælkesyrebakterierne forskellige antibiotiske substanser, alt efter de sygdomsbakterier de møder. Og det gør dem unikke til at bekæmpe multiresistente bakterier som f.eks. MRSA.

Efter forgæves behandlinger blev heste raske

I forsøg på Lund Universitet udførte forskerne eksperimenter, hvor de testede honning med bakterierne på heste og bakterieprøver fra mennesker med kroniske sår. Og resultaterne var meget klare. Behandlingen havde en god effekt på MRSA og andre resistente bakterier, som f.eks. VRE, der er resistent over for Vancomycin. Og hestene – der havde lidt under forgæves behandlinger gennem flere måneder – blev kureret.

»Ejerne af hestene havde prøvet alt. Ikke bare antibiotika, men også honning (varmebehandlet, red.), klorhexidin og andre medikamenter. Men intet havde virket,« siger hun.

Næste skridt er at prøve honning med mælkesyrebakterier på 20 patienter med kroniske sår ved Blekinge Sårbehandlingscenter.

Danske sygeplejersker bruger også honning

Også i Danmark bliver honning brugt til sårbehandling flere steder. Et af disse er på værestedet Mændenes Hjem på Vesterbro i København, hvor sygeplejersker bruger den særlige Manuka-honning.

Manuka-honningen har i flere år haft både danske og udenlandske forskeres opmærksomhed, fordi den tydeligvis har en bakteriedræbende effekt.

Australske forskere hævder, at effekten især skyldes stoffet methylglyoxal, der er giftigt for bakterierne, mens hollandske forskere peger på, at det især er stoffet defensin, der dræber bakterierne, fordi stoffet destabiliserer bakteriernes membran og forstyrrer deres stofskifte.

Læs også: Honning slår resistente bakterier i sår ihjel

Danske sygeplejersker har dog lagt mærke til, at Manuka-honningen danner brintoverilte, når den kommer i forbindelse med vand, og andre peger på, at det især er sukkeret, der simpelthen suger vand ud af bakterierne.

Se Lunds Universitets egen video om forskningsprojektet her:

Kommentarer (21)

Det syens jeg ikke rigtig fremgår af artiklen.

I øvrigt er der vel ikke noget nyt i den svenske forskning?
Ing.dk skrev 31. okt 2013 om lignende australske forskningsresultater: http://ing.dk/artikel/honning-slaar-resist...

Manukahonning kommer fra te-træ (tea tree) i Australien og New Zealand og koster en mindre formue i danske helseforretninger.
Fra 134 kr. til 358 kr. for 250 gram i Matas: http://www.matas.dk/soeg/manukahonning

Tea tree oil har i sig selv siges også at have frlere helbredende effekter, inkl bekæmpelse af MRSA.
Tea tree oil medical use: http://en.wikipedia.org/wiki/Tea_tree_oil#...
"In vitro studies show that tea tree oil is capable of killing MRSA in a laboratory setting."

Men i artiklen fra 31. okt 2013 fremgår det også at tyske undersøgelser peger på at især Nordeuropæisk rapshonning har samme helbredende effekter og britiske undersøgelser viser at honning fra det nordlige Skotland er særlig effektiv.
http://ing.dk/artikel/honning-slaar-resist...
"Tyske undersøgelser fra biinstituttet i Celle peger på, at især nordeuropæisk rapshonning har samme dræbende virkning på bakterier, fordi det har et højt indhold af methylglyoxal. Britiske undersøgelser viser, at også skotsk honning har bakteriedræbende egenskaber."

Umiddelbart virker det som om forskellige undersøgelser har mest travl med at pleje nationale interesser ved at fremhæve egne produkter.
Australske undersøgelser fremhæver te-træ baseret manukahonning som produceres i Australien og New Zealand.
Tyske undersøgelser fremhæver Nordeuropæisk rapshonning som blandt andet produceres i Tyskland.
Britiske undersøgelser fremhæver honning fra det nordlige Skotland.

Men hvis Nordeuropæisk rapshonning er lige så effektiv som manukahonning, så vil jeg da anbefale man køber det, da det er væsentlig billigere end manukahonning her i Danmark.
Matas har 500 gram økologisk rapshonning fra Slesvig-Holsten til 89,95 kr. http://www.matas.dk/rapshonning-oe-rdiger-...
Det kan sikkert købes billigere i supermarkeder. Men ifølge artiklen skal man dog være sikker på det ikke er varmebehandlet.

 • 6
 • 0

Til yderligere information kan jeg oplyse at det er almindeligt at stabilisere følsomme enzymer og proteiner i netop sukkerstoffer. Sukkeret - eller 'sukrerne' - lægger sig som en beskyttende matrice 'rundt om' de molekyler man vil beskytte, det fortrænger vand og det stabiliserer dem i deres rummelige struktur.

 • 1
 • 0

Vil tro at myndighederne hurtigt kunne spænde ben her med regler og §'er.
Honning er jo alt for naturligt og det går jo ikke, der mangler jo en masse tilsætningstoffer eller håndterings regler som vil ødelægge honningen. /ironi off

Hvordan er det lige det kan overraske så højt uddannede folk at honning virker på den her måde? De kan jo bare spørge historigerne de kan finde beviser der er 6-800år gamle for at det blev brugt til at hele sår med.
Når nu honning generelt virker så var det måske en større nyhed hvis de kunne sige hvad det var på tværs af alle produktions variablerne der stadig gør det virksomt.

 • 3
 • 5

Ja, men så må vi have flere økologiske landbrug, bredere udyrkede bræmmer langs vandløbene og flere markskel med levende hegn.

 • 5
 • 2

Hvordan er det lige det kan overraske så højt uddannede folk at honning virker på den her måde? De kan jo bare spørge historigerne de kan finde beviser der er 6-800år gamle for at det blev brugt til at hele sår med.
Når nu honning generelt virker så var det måske en større nyhed hvis de kunne sige hvad det var på tværs af alle produktions variablerne der stadig gør det virksomt.

Nu er det jo ikke alt man gjorde i sin tid som er en god idé. Ellers så må det jo også virke at smøre gedelort i sår for at sikre at det heler.
Eller årelade folk for at øge sårhelingen efter en amputation.
Listen kunne sådan set blive ved, men pointen er, at blot fordi noget er gjort i lang tid, gør det ikke til det rigtige. Og selv hvis det var rigtigt engang, så er det ikke nødvendigvis stadigt rigtigt.

 • 9
 • 1

Jeg brændte min håndflade vældig en dag med varmt olie, min ægyptiske mand kom honning på brandsåret så tørt mel på toppen (kom mere mel på da det faldt af hver gang jeg bevægede hånden). Det gjorde ikke så ondt, men tog en smertestillende. Honning og melet smeltede sammen til en kage på brandsåret og skulle blive siddende til det selv faldt af. I dag er der ingen ar eller noget hvor honning og melet blev siddende til det selv faldt af. Huden er mørkt og fin og se på nu, og langtsomt kommer det nye lyse hud frem, jeg har ingen ar eller sår.

 • 1
 • 0

Hej Peter. Honningen skal smøres på, medmindre det er infektioner i svælget man vil af med. Det gamle husgeråd om honning (i te eller varm mælk) mod halsproblemer er der faktisk kød på. Jeg har læst en del om det og kan lige se om jeg kan finde links på det. Tak for gode links!

 • 1
 • 0

Shania. Jeg tror ikke det er bakterierne du har haft den store gavn af i din situation, men selve honningens fysiske egenskaber. Honningen lægger sig som en lufttæt uigennemtrængelig hinde på dit sår, samtid med at såret konstant holdes fugtigt. Det er optimalt for sårheling og kan være svært at skabe selv med plastre og gaze m.m., så honning er bestemt smart! En anden god egenskab er, at kulhydraterne opløser arvævet i de tidlige stadier. Jeg har også selv prøvet det af, men desværre ikke med et helt så godt resultat som dig.

Lasse

 • 1
 • 0

2000 B.C. - Here, eat this root.
1000 A.D. - That root is heathen. Here, say this prayer.
1850 A.D. - That prayer is superstition. Here, drink this potion.
1940 A.D. - That potion is snake oil. Here, swallow this pill.
1985 A.D. - That pill is ineffective. Here, take this antibiotic.
2000 A.D. - That antibiotic is artificial. Here, eat this root

 • 3
 • 1

@Henning.

Så er det bare ærgerligt, at landbruget også gør livet svært for bierne.


På hvilken måde?
Faktisk lejer en del frøavlere bistader - det samme gælder for flere rapsavlere.
Der er lovgivning vedrørende erstatningsansvar for skader på bier forårsaget af
sprøjtning, der sker faktisk meget sjældent skade på bier fra landmandens side,
biavlerne skal blot sørge for at bierne har adgang til rent vand.

Men måske tænker du på noget andet?

.

 • 1
 • 3

Se filmene "GMO OMG" og "More than Honey"

Bier bliver stresset fra rigtig mange vinkler, som gør at de kollapser.

"heldigvis" er det kun "produktionsbier" som dør - bier som lever i fred fra mennesker har det vidst fint nok, så længe de ikke lever i et sprøjtet område.

 • 0
 • 1

...og læg dertil at dræning og mono-kultur er meget hårdt ved vores insekter generelt (og dermed ved hele fødekæder).

Retfærdigvis skal det siges, at det ikke kun er landbruget; skovbruget er desværre gået i samme retning.

 • 0
 • 1

Se filmene "GMO OMG" og "More than Honey"

Hvorfor bruge sin tid på den slags når der er masser af seriøs information på netttet?
Er det bare fordi det er lettere lige at stene til youtube end at læse en videnskabelig artikel?

Hvis du gjorde lidt mere ud af din informationssøgning ville du vide at der slet ikke findes vilde honningbier i DK og store dele Europa længere. De er for længst udryddet af den invasive varroa mide.

Her er bare et enkelt forslag til en mere seriøs informationssøgning:

http://link.springer.com/article/10.1007/s...

 • 1
 • 2

En rapsmark giver meget honning når den blomstrer og intet resten af året.
Det kaldes for grønne ørkener.

Hvede har bierne heller ingen gavn af.

 • 0
 • 1