Naturhistorisk samling i fare for at forgå

Samlingen på Statens Naturhistoriske Museum er blandt verdens ti største, men i dag opbevares den forkert, og derfor er den i fare for at forgå, advarer museumsdirektør Morten Meldgaard.

»Problemet er så stort, at der skal gøres noget ved det nu. Og vi har travlt. Jeg kan ikke længere som ansvarlig museumsdirektør stå og se på,« fortæller Morten Meldgaard til Kulturen på TV 2 News.

Han tør ikke længere tage ansvaret for samlingen. Indslaget i Kulturen på TV 2 News viser blandt andet, hvordan den store samling hvalskeletter i dag er opbevaret i en parkeringskælder, der ikke er indrettet til, at temperatur og luftfugtighed kan styres.

Desuden opbevares en række genstande i lokaler, der er i risiko for at blive ramt af vandskader, ligesom det allerede er sket for en del af museets enestående samling, der nu er mistet.

»Samlingen repræsenterer både vores kulturhistorie og vores kendskab til naturen i verden som helhed. Det er danskernes historiebog, og bevis for vores udvikling,« forklarer Morten Meldgaard.

Samlingen har blandt andet været brugt til at spore indholdet af tungmetaller i de over 100 isbjørnekranier, der findes på museet. Derudover har det været muligt at hente genomer i flere af de gamle knogler.

Museet er i dag en del af Københavns Universitet og er derfor uddannelsesminister Morten Østergaards (R) ansvarsområde. Han henviser over for TV 2 News til, at problemet må løses af universitetet.

Se hele indslaget og læs mere på TV2.dk.