Naturgenopretning kan lagre CO2 og øge biodiversiteten

19. oktober 2020 kl. 15:386
Naturgenopretning kan lagre CO2 og øge biodiversiteten
Illustration: TM.
Ved at genoprette landbrugsjorder i tropiske områder til deres oprindelige økologiske systemer kan man give biodiversiteten bedre kår og samtidig lagre CO2.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis vi vil sænke mængden af CO2-emissioner og håndtere tabet af biodiversitet, kan en afgørende del af løsningen bestå i at genoprette landbrugsjorder til deres naturlige tilstand. Det viser nye modelberegninger udført af en brasiliansk forskergruppe ifølge New Scientist.

Bernardo Strassburg fra the Pontifical Catholic University i Brasilien og hans kolleger har analyseret data indhentet fra 2.870 millioner hektar jord globalt, der er omdannet til landbrugsjord. Ud fra deres beregninger af disse data konkluderer de, at genopretning af 30 procent af landbrugsjorden i nogle bestemte områder rundt om i verden, blandt andet kystområder i Brasilien og Vestafrika og en stor del af Sydøstasien, kan fjerne 465 gigaton CO2 fra atmosfæren.

Reduceret risiko for udryddelse

Genopretningsindsatsen vil være så effektiv, fordi naturlige skove og græsarealer kan lagre langt mere CO2 end landbrugsjord. Og en genopretning vil også kunne medføre andre fordele; f.eks. forhindre 71 procent af de de kommende årtiers forventede dyre-udryddelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der er en kendt miljømæssig sammenhæng mellem, hvor meget en art har mistet af sit oprindelige område og sandsynligheden for udryddelse. Efterhånden som et habitat genoprettes, reduceres risikoen for udryddelse,« siger Strassburg til New Scientist.

Beregningerne antyder, at selv en relativt lav grad af genoprettelse på 15 procent kan forhindre så meget som 60 procent af udryddelsen, samtidig med at jorden kan lagre helt op til 299 gigaton CO2.

Læs forskernes egen artikel i Nature her

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
20. oktober 2020 kl. 16:04

Al den ekstra plantevækst vil så også føre til større absorption af Solen og derved fremskynde opvarmningen af Jorden. Om det øgede optage af CO2 kan opveje det er så et godt spørgsmål. Men at terra-forme i sådan en skala vil føre til konsekvenser.

3
20. oktober 2020 kl. 10:46

....at bygge Akraftværker i Vestafrika til afsaltning af havvand så man kunne opdyrke deres ørkenområder og lave landbrug som befolkningen kunne leve af og måske også lave "naturskove" til dyrene ? Der er vind dernede. Nordøstpassaten, men den er ikke særlig kraftig inde over land, men ja ret konstant. Så hvis man mener at vindmøller er en bedre løsning til dette område så er det godt nok for mig. Løsningen tager så lidt længere tid.

En detalje som ligger langt fra vores livsopfattelse er, at i de muslimske vestafrikanske lande er slaveri, om ikke tilladt, så accepteret

fra Berlingske Tidende

https://www.berlingske.dk/internationalt/langsomt-afrikansk-opgoer-med-slaveri

""Selv i dag er det nødvendigt for visse afrikanske stater at sætte ind mod slaveri. Mauretanien er det seneste eksempel. Officielt forbød landet slaveri i 1981, men der var ingen straf for at overtræde forbudet.""

En anden detalje er at i de områder opererer der ret aggresive terror grupper

2
20. oktober 2020 kl. 10:27

Meningen må antages at være, at områderne skal tilbageføres (til uopdyrket tilstand), hvilket vel nærmest er det modsatte af genopretning! Flertalsformen 'jorder' forekommer iøvrigt ukonventionel! :)

https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=jord-

1
20. oktober 2020 kl. 10:11

Det lyder jo godt nok, men hvad skal de lokale bønder så leve af?