Naturgas og fjernvarme slås stadig om varmekunderne

Plus6. september 2019 kl. 14:363
Naturgas og fjernvarme slås stadig om varmekunderne
Illustration: Harald Hoyer.
Mens loven er klar omkring blokvarmecentraler, så er fjernvarmeprojekter i natur­gasområder en juridisk kampplads mellem selskaberne rundt om i landet. Fjernvarmen oplever flere klagesager; gasselskabet afviser kritikken
Artiklen er ældre end 30 dage

Hos Skive Fjernvarme er der behersket glæde i dag. Selskabet fik onsdag – efter næsten tre års juridisk tovtrækkeri med gasselskabet HMN – Energiklagenævnets godkendelse til at bygge en ny flisfyret kedelcentral og udvide forsyningsområdet i den nordvestlige del af Skive by.

Projektet har været undervejs siden 2014. Skive Byråd gav som varme­planmyndighed sin tilladelse til projektet i november 2016, men det lokale gasselskab HMN - som i dag er fusioneret ind i det statslige DGD, Dansk Gas Distribution - klagede dengang til Energiklagenævnet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
6. september 2019 kl. 23:10

EU direktivet for gas-markedet er meget klar. Et gasdistributionsselskab skal drives uafhængigt af andre energiselskaber i gassektoren, og hvis distributionsselskabet er ejet af et andet energiselskab, må distributionsselskabets beslutninger om drift må ikke være påvirket af en ejerens interesser. Energinet må godt eje DGD, men må ikke blande sig og misbruge sin dominerende stilling, og DGD må ikke handle til fordel for Energinet. Sådan er reglerne. På den baggrund er det noget besynderligt, at man har ladet Energinet købe DGD. Det er jo nærmest at lægge op til magtmisbrug, som oven i købet er ulovlig.

2
6. september 2019 kl. 17:11

Fjernvarme uden for tætbebyggede byområder og gas til opvarmning giver kun mening fordi afgiften på el er uforholdmæssig høj. Sidestil afgift på energi, sæt en masse vindmøller op og hjælp evt. husholdningerne med skift til varmepumper. Det giver både økonomisk, storpolitisk og klimamæssig mening - så sæt i gang!

1
6. september 2019 kl. 15:22

Strøm og fjernvarme er ikke energi. Det er transmissionsteknologier på linje med hydraulik og kardanaksler. (Men selvfølgeligt en del smartere teknologier).

Gas er energi. Når man fjerner gas fra forsyningen, så skal noget andet sættes i stedet. Det kunne som i Skive være træflis.

I Skive erstattes gas med træflis for at de kan kalde sig grønne, og det dur på papiret indtil den dag, at regeringen beslutter, at træflis ikke længere er grønt. Så er der blevet brugt en masse penge på et flisværk og fjernvarme - der måske kan bruges til noget andet? En ting er sikkert, det er skibonitterne, der betaler.