Fremover vil de små kraftvarmeværker ikke være bundet til naturgas, biogas, eller biobrændsel. De vil kunne producere deres fjernvarme med varmepumper – der vil endda være være restriktioner på ren brændselsfyrring. Det er resultatet af forligskredsen bag energiaftalens seneste drøftelser.
Det er ifølge Dansk Fjernvarme en »bred og fornuftig aftale om fjernvarmens fremtid, der giver fjernvarmeselskaberne mulighed for mere frihed til at investere fornuftigt«
»Fjernvarmeselskaberne vil gerne bidrage til elektrificeringen af varmesektoren. Men det skal ske på en måde, hvor selskaberne ikke bare ensidigt bliver bundet til et nyt brændsel, men opnår fleksible muligheder for at levere varme og grøn omstilling til konkurrencedygtige priser,« siger Kim Mortensen, direktør i fjernvarmeselskabernes brancheforening, i en pressemeddelelse.
Nødvendigt efter grundbeløbets ophør
I seneste energiaftale besluttede Folketinget at lempe på elvarmeafgiften for at gøre varmepumper billigere og mere konkurrencedygtige. Det bliver særligt relevant med grundbeløbets ophør i udgangen af 2018.
Forligskredsen håber, at varmepumper vil blive implementeret i fremtidige investeringer og at værkerne kun omstiller til biomasse, hvor det er strengt nødvendigt.
»Selv om selskaberne får mulighed for at omstille fra den fossile kraftvarmeproduktion, så har mange af selskaberne allerede investeret i nye anlæg, som de vil skulle afskrive på over en årrække endnu,« siger Kim Mortensen i en pressemeddelelse
»Selvom fjernvarmeselskaberne over de seneste fire år har reduceret prisen på fjernvarme med 14,2 procent, så betyder politikernes sendrægtighed desværre, at det kan blive nødvendigt for en række selskaber at sætte priserne op til næste år,« siger han.
Biomasse-forhindringer
Forligskredsen har i den nye aftale kastet deres kærlighed på varmepumpen, og i nogen grad vraget den tidligere flamme, biobrændsel.
Ifølge den nye aftale, skal værker fremover kunne påvise en besparelse for varmekunderne på 1.500 kroner i forhold til det næstbilligste alternativ, hvis de vil investere i ren biomasse-produktion.
Desuden kan projekter med biomasse i kombination med eldrevne varmepumper undtages brugerøkonomikravet, hvis varmepumpekapaciteten er størst.
»For de mange selskaber, der i dag alene fyrer med bæredygtig biomasse, står det ikke lysende klart, om de kan blive ved med det eller om den biomasseforskrækkelse, der har indtruffet på Christiansborg, også betyder, at de skal skrotte deres anlæg for at investere i varmepumper,« siger Kim Mortensen i en pressemeddelelse.
»Det skylder politikerne svar på, så ikke de mange varmekunder og deres selskaber ender i et nyt dødvande, hvor de ikke ved, hvilke regler og rammer, der gælder,« siger han
Opdatering klokken 12:20:
For to timer siden deltog energi,- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i Dansk Fjernvarmes Landsmøde. Her forsikrede ministeren, efter spørgsmål fra salen, at nuværende værker ikke skal frygte, at de vil blive påtvunget en omgående omstilling.
»Hvordan er vi stillet efter forliget, som 100% biomasseværk? Sagt med andre ord, er der også et krav om, at man skal finde plads til varmepumper der, eller hvordan skal det tolkes?,« lød et spørgsmål fra salen
»Nej, det er der ikke noget krav om. Det vil være op til det enkelte værk at vurdere på, hvad de synes er fornuftigt. Kigger man ud over landskabet, og kigger man ud over varmepriserne, så kan man jo konstatere, at de værker, der kører ren biomasse til varmeproduktion, det er også for det meste nogle, der har de laveste priser,« lød det fra ministeren, der understregede, at det er de enkelte selskaber lokalt, der har ansvaret for at vurdere, hvordan de vil sikre varmeproduktionen.
»Og jeg kan kun opfordre til, at man lokalt gør sig overvejelser om, og hele tiden overvejer: Hvordan organiserer vi den lokale varmeforsyning så godt og fornuftigt som muligt. Og er der nogle af de ting, der melder sig på banen omkring alternative og andre energiformer, når værkerne er afskrevet eller nedslidte, så kan man gøre sig nye overvejelser om, hvad man kan gøre og om det eventuelt er en varmepumpe, der skulle installeres,« fortsatte han.
