Naturgas fundet ned til to kilometer under Grønland - men ingen olie

Det lader til, at grønlænderne får deres drømme opfyldt. Cairn Energy har tirsdag formiddag meddelt, at man har fundet de første tidlige tegn på kulbrinter i form af naturgas i Baffin Bay Basin i Grønland.

Det er i T8-1-brønden, man har gjort fundet ned til 2.000 meters dybde, oplyste selskabet på et pressemøde i forbindelse med præsentationen af sine halvårsresultater.

»Vi har ikke fundet olie, men naturgas. Men det betyder ikke, der ikke er olie, det er bare alt for tidligt at sige endnu,« sagde Bill Gammell, der koncernchef for Cairn Energy.

Han var glad for, at Cairn har fået de første indikationer på et aktivt kulbrintesystem i den første brønd i Grønland, men ville ikke sige mere om forventninger til mængderne.

»Men vi kan konstatere, at vi fandt kulbrinter i den første brønd - hvem ved, hvad der er i de andre brønde,« lød det fra Bill Gammell.

Ifølge Dr. Mike Watts, vicekoncernchef, er det primært sumpgas, eller naturgas, som man har lokaliseret ved T8-1-brønden indtil videre. Det består af næsten ren methan (mere end 99 pct.) og har en karakteristisk isotopsammensætning. Han understregede flere gange, at Cairn er på et meget tidligt stadie i processen.

»Vi forstår stadig ikke undergrunden i området. Gassen kom meget hurtigt, og vi mangler masser af analyser i laboratoriet. Men vi er stærkt opmuntret, og vi tror, der er en god chance for, at den naturgas, vi fandt, er forbundet med et større reservoir. Men vi ved det ikke endnu,« sagde Mike Watts.

Briterne forventer at bore op til fire brønde. De tre er planlagt, mens den fjerde vil afvente resultaterne af de første boringer.

»Vi har ikke fundet et reservoir, men vi har åbnet et helt nye område med et meget stort potentiale, og vi står med et stort forspring,« sagde Bill Gammell.

Lover høj sikkerhed

Mange frygter risikoen for uheld, der kan skade det sårbare miljø især efter katastrofen i Den Mexicanske Golf. Blandt andet er Greenpeace-skibet Esperanza ankommet til Baffin-bugten i Vestgrønland for at konfrontere det britiske olieselskab.

Cairn-cheferne understregede derfor flere gange, at man har prioriteret og stadig vil prioritere sikkerheden. Blandt andet giver borestrategien mulighed for at bore aflastningsbrønde, hvis der er brug for det, lød det fra Cairn Energy.

»Vi er meget opmærksomme på det ansvar, der er ved at arbejde i et arktisk område. Vi har prioriteret sikkerhed og miljøbeskyttelse meget højt, hvilket faktisk har betydet, at vi har været lidt langsommere, end vi havde regnet med,« siger Dr. Mike Watts, der også pegede på, at der var langt mindre is i boreområdet, end man forventede og var forberedt på.

Cairn sælger 51 procent af aktierne af selskabets indiske aktiviteter blandt andet for at få frigivet kapital til aktiviteterne i Grønland, som man forventer sig meget af.

»Vi ved, der er et system af kulbrinter offshore i Grønland. Det er bare et spørgsmål om at finde dem,« sagde Mike Watts.