Naturfredningsforening: Skærpet vandkontrol er »et slag i luften«

Miljø- og Fødevareministeriet trækker nu en smule i land med hensyn til den nye drikkevandsbekendtgørelse, som træder i kraft 27. oktober, og som fritager vandværker og boringer, som leverer mindre end 10 kubikmeter vand om dagen, for kontrol.

Nu er det kun forsyninger, der udelukkende leverer vand til én enkelt husstand, der ikke længere skal kontrolleres, lyder det fra ministeriet, som har modtaget adskillige kritiske høringssvar over, at de små vandforsyninger ikke længere skal have kontrolleret vandkvaliteten.

»Alle vandforsyninger, der leverer drikkevand til andre end en enkelt husstand, skal også fremover være omfattet af drikkevandskontrol. Det har jeg sammen med regeringsordførerne og Dansk Folkeparti i sidste uge besluttet i lyset af de høringssvar, vi har modtaget. Alle vandforsyninger bliver derfor omfattet af kontrol med undtagelse af forsyninger, der leverer til én enkelt husstand. Derved sikrer vi, at drikkevand, som leveres videre til en anden ejendom, altid er omfattet af drikkevandskontrol,« meddeler miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en mail.

Læs også: 400.000 danskere mister drikkevandskontrol

Men ser man nærmere på de konkrete tal, så drejer det sig om meget få, som nu alligevel skal kontrolleres. Ifølge ministeriet selv er det stadig i omegnen af 50.000 husstande, som fra 27. oktober ikke længere vil være underlagt myndighedernes kontrol af drikkevandet.

»Det er et slag i luften. De vandværker, som nu alligevel skal kontrolleres, er så lille en del, at det i virkeligheden ikke betyder særligt meget,« siger Walter Brüsch, geologisk seniorrådgiver, tidligere ved Geus og nu ved Danmarks Naturfredningsforening.

I en tidligere mail til Ingeniøren oplyste Miljøstyrelsen, at den oprindelige ændring omfattede omkring 50.000 vandforsyninger, som altså ikke længere skulle kontrolleres. Disse private brønde og boringer forsyner i alt 400.000 danskere, fremgår det af en opgørelse, som er lavet af miljø- og fødevareudvalget i 2016 under det daværende Sundheds- og Ældreministerium.

Og ifølge Walter Brüsch, som selv tidligere har stået for kortlægningen af netop disse små vandforsyninger, så er det tal stort set uændret:

»50.000 husstande med mellem to og fire personer i hver er stadig et enormt stort antal,« påpeger han.

For disse anlæg har en betydelig værdi at kunne konstatere, om der eksempelvis sker en overskridelse af grænseværdien for pesticider. Ved en undersøgelse i 2004 blandt 628 små vandforsyningsanlæg blev der fundet overskridelser af grænseværdierne for enten pesticider, nitrat eller bakterier (heriblandt coli) i 68 procent af anlæggene. Ligeledes blev der ved en undersøgelse af små anlæg i Storstrøms Amt gjort fund af glyphosat eller AMPA-pesticider i 15 ud af 28 undersøgte anlæg.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

hilser jeg denne opblødning velkommen. Der er ingen grund til så omkostningsfulde regler. De fleste behøver virkeligt ikke en ekspert til flere 1000kr til at hente lidt vand på den korrekte måde,

 • 0
 • 0

På den ene side er jeg tilbøjelig til at give dig ret - hvis folk gerne ville drikke vand af en vandpyt, så er det ikke det offentliges problem.

Omvendt så kender jeg også til et eksempel på en brøndboring hvor vandkontrollen efter mange år pludselig viste en kontaminering med bakterier, formodentlig fra nedsivning fra overfladevand. Efterfølgende oprensning efterfulgt af tætning i toppen løste problemet. Måske er det lidt for let at havne i uføre uden regelmæssig kontrol?

Vil du stadig tage prøver af dit vand?

 • 0
 • 0

oftere tage prøver da d nu kan gøres for et rimeligt beløb. beklager kort svar. baby hældte sodavand i tastaturet

 • 0
 • 0

Er der virkelig ikke bedre eller nyere undersøgelser? 68% med fund lyder mistænkeligt. Er der tale om udvalgte overfladenær forsyninger i risikozone? Hvis der er selekteret efter største sandsynlighed for fund, er undersøgelsen ikke uafhængig. Andel af fund ud af forventet andel fund, giver ikke nogen mening.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten