Natron fjerner pesticider fra æbler

Forskerne benyttede økologiske Gala-æbler i forsøget. (Arkivfoto) Illustration: Santeri Viinamäki og Wikimedia Commons

Natron har mange gode egenskaber ud over at blive brugt til bagning. Det kan f.eks. bruges til rengøring og til at fjerne dårlig lugt i skabe og fodboldstøvler.

Nu har forskere fra University of Massachusetts i USA fundet ud af, at det også er rigtig godt til at vaske pesticider ud af æbler, der er blevet overfladebehandlet med sprøjtemidler for at øge høstudbyttet.

I forvejen vasker den amerikanske frugtbranche æbler i en USA-godkendt blegemiddelopløsning (Clorox) eller almindeligt vand som standardbehandling i to minutter for at fjerne mest muligt af pesticiderne, der kan skade sundheden.

Men helt almindelig natron, NaHCO3, som mange i forvejen har i køkkenskabet, er langt mere effektivt, fortæller Lili He, lektor på Department of Food Science ved University of Massachusetts, til Ingeniøren.

Æbler udsat for svampemiddel og insektmiddel

Forskerne behandlede økologiske Gala-æbler i 24 timer med to forskellige meget brugte pesticider i USA; svampemidlet thiabendazol samt møllarvemidlet phosmet.

Æblerne blev vasket med tre forskellige blandinger: postevand, en vandopløsning med én procent natron samt den godkendte kommercielle blegemiddelopløsning i hver to minutter.

»Vandet fra vandhanen var 9 procent dårligere end natron, mens Clorox-blegemiddelet var 16 procent dårligere end natron,« fortæller Lili He.

Effektivt, men fjerner ikke alt

Men hvor effektivt er natronbadet egentlig? Det satte forskerne sig også for at undersøge.

Billeder skabt ved hjælp af LC–MS/MS (væskekromatografi-massespektrometri) viste, at thiabendazol (systemisk pesticid) trængte op til 80 mikrometer ind i æblet, mens phosmet (ikke-systemisk pesticid) blot trængte 20 mikrometer ind i æblet.

»Vi testede, hvor længe det er nødvendigt for fuldstændigt at fjerne overfladepesticiderne. Efter 12 minutter havde natron fjernet 80 procent af thiabendazol, og efter 15 minutter 96 procent af phosmet,« fortæller Lili He.

En væsentlig svaghed ved forskningen er, at forskerne ikke har lavet smagsanalyser af æblerne efter natronbadet. Selv om man går glip af vigtige vitaminer i æbleskrællen, kan den bedste løsning på at spise sprøjtede æbler altså stadig være at skrælle dem.

Forskningsresultatet er offentliggjort i Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Emner : Fødevarer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Derimod er Danske æbler foreløbig fri for utilsigtet afdrift. Ved forebyggelse (og IP).

 • 1
 • 3

Ingen af de 2 midler i undersøgelsen er tilladt i Danmark.

Æblerne blev sprøjtet med de 2 midler 24 timer før afvaskning - 3 uger havde nok været mere relevant, og hvad havde resultatet så været?

 • 3
 • 1

Nu er kemi jo et livsvilkår for os alle. Og vi må fx dagligt leve med at der skvulper større mængder saltsyre rundt i maven på os. Og hvis Natron, som generelt må anses for at være harmløst i moderate mængder, kan fjerne andre langt mere problematiske stoffer, så har jeg ikke de store betænkeligehder. Ligesom når jeg bruger sæbe og opvaskemiddel tilmat fjerne uønskede ring fra min krop og service.

 • 5
 • 3

Hvorfor behandles æblerne med et blegemiddel i første omgang? Hvis midlet er dårligere til at fjerne pesticid rester end vand må årsagen vel være en anden? eller hvad?

 • 3
 • 0

Enig! Særligt da behandling, ligesom skrælning, fjerner en del vitaminer. Og smag.

 • 0
 • 0

Æbler transporteres i storkasser, og den mest skånsomme måde at tømme dem på er at sænke dem ned i vand i et bassin. Vand får svampesporerne på æbler til at spire, og "blegemidlet", som er perchlorat, desinficerer æblerne.

 • 2
 • 0

I Danmark sprøjter vi æblerne få uger inden høst, så de kan holde sig hele vinteren. Læssere her: http://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/t...

Det er ligesom at vi i stigende grad sprøjter vores korn med roundup op til 10 dage før høst for at tvangsmodne kornet.

Vi pjasker altså gift ud på vores fødevarer og accepterer at vi dermed er deltagere i er stort eksperiment som vi først vil se de endelige konsekvenser af om en årrække. Rigtig mange gange viser det sig, at det vi troede var helt uskadeligt faktisk er ret skadeligt. Men vi fortsætter med at eksperimentere - ikke mindst på børnene, som vi faktisk ved fra flere undersøgelser påvirkes mest af pesticider mm.

 • 6
 • 1

Ved at have forskellige sorter fra tidlige til sene, og med korrekt opbevaring

Kan vi selv i dette forjættede nordlige land, have æbler omkring 8 måneder om året. Og det helt uden nogle former for kemi.

Skurv ramte æbler laves til most, pulpen gemmes til vinter hønsefoder. De gode opbevares køligt og tørt.

Der er var en masse med skurv i år, men jeg skulle stadigt have spiseæbler til og med marts.

Jeg ved godt jeg bruger megen tid på den manuelle proces, men hvad jeg/mennesker kan gøre manuelt kan også gøres af fuldautomatiske robotter.

 • 4
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten