Nato-kritik af missilindkøb: Fregatter vil sejle halvtomme mange år endnu

Plus29. marts kl. 05:308
Nato-kritik af missilindkøb: Fregatter vil sejle halvtomme mange år endnu
Nato retter kritik af Danmark for kun at anskaffe sig 50 langtrækkende luftforsvarsmissiler. Vi burde købe 183, lyder det. Illustration: Flyvevåbnets Fototjeneste.
Køb af kun 50 styk nye missiler betyder, at kun halvdelen af affyringsrørene på de danske fregatter kan fyldes. Det er alt for få til kamp, lyder det fra militæranalytiker.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det bliver svært at klare sig i kamp. Især, hvis den tager lang tid. 

Sådan lyder udmeldingen fra militæranalytiker Hans Peter Michaelsen om udsigten til, at Søværnets fregatter til næste år 'kun' får tilsammen 50 langtrækkende luftforsvarsmissiler af mærket SM2. 

Indkøbet af missilerne har været forsinket ad flere omgange, og faktisk har de tre danske fregatter i Iver Huitfeldt-klassen sejlet rundt med tomme affyringsramper, de såkaldte MK41-launchere, i over 10 år nu. 

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
31. marts kl. 15:50

Noget for noget

Et SM-2 missil koster 20 millioner. Et SM-6 missil næsten 35-millioner. Så det vil koste 2-3 milliarder at fylde skibene op "EN" gang.

Vi har et forsvarsbudget på 27 milliarder. det rækker ikke langt når 10% af budgettet på et år skal bruges på et enkel lille våben investering.

En kampvogn koster i dag 70-80 millioner Et stk kampfly ca. 600 millioner En ny fregat(TYPE-31) som DK deltager i udviklingen af 3,5 milliarder. En ubåd 8+ milliarder

Så der ikke meget at købe for når lønninger er betalt. Skal Danmark opgradere skal vi gøre som med kampflyenene og så modregne.

Terma havde ordrer for ca 2 milliarder efter de første 200 f-35 var bygget. Så vi ender med at levere ordrer for min. 30 milliarder såfremt der bygges 3000 stk.

Så skal Danmark købe noget skal vi have noget til gengæld ellers kommer vi aldrig videre eller også skal vi acceptere vi har et forsvar på discountklasse.

8
1. april kl. 10:27

Så skal Danmark købe noget skal vi have noget til gengæld ellers kommer vi aldrig videre eller også skal vi acceptere vi har et forsvar på discountklasse.

Modkøb er en idiotisk tanke. Danmark har et pænt overskud på betalingsbalancen. Fx. USA har et stort underskud. Vi kan fint håndtere indkøb.

Den eneste grund til at lave modkøbsaftaler er når vi enten har problemer med betalingsbalancen eller når vi har en stor forsvarsindustri vi ønsker at understøtte. I praksis får man ikke en moderne forsvarsindustri med mindre man er villig til at investere rigtigt mange penge. Hvis man fx. ser på den offentlige liste over Termas leverancer til F-35 så er det meste ikke noget der rigtigt flytter noget på R&D fronten. Der er sikkert mere end det men spørgsmålet er om det er merprisen værd.

Norge og Sverige derimod har avanceret udvikling og produktion af fx. missiler.

7
1. april kl. 08:35

En ny fregat(TYPE-31) som DK deltager i udviklingen af 3,5 milliarder.

Danmark (forsvaret) deltager som sådan ikke i Type-31, men OMT har leveret basisdesign for skrog og fremdrivning. En videreudvikling af Iver Huifeldt, uden område luftforsvar.

Rom blev ikke bygget på en dag !

Man opbygger heller ikke et forsvar på et enkelt år, det er en proces der tager 10-15 år i fredstid, og husk at vi fortsat ikke er i krig.

Her og nu burede opgaven være at prioriterer mellem støtte til Ukraine, og frasvarets behov. Dernæst må man udarbejde en langtidsplan plan for styrkemål, og de nødvendige materielanskaffelser. Lige nu virker det som om man fare rundt som hovedløse høns !

4
31. marts kl. 10:39

Suk - ligesom EU er ved at indse at vi er nødt til at kunne producere computer chips mv. selv - så skulle man nok også se på at sikre at vi har producenter indenfor EUs grænser af den slags nødvendigheder til selvforsvar - og så kunne man jo håbe på at vi kunne tage ved lære af f.ex. Tesla og andre firmaers evner til at sænke produktionsomkostningerne - så prisen også kunne blive bedre over tid.

5
31. marts kl. 14:50

så skulle man nok også se på at sikre at vi har producenter indenfor EUs grænser

Det har man også, Eurosam et konsortie af Thales og MBDA- Italien og Frankrig, fremstiller et tilsvarende Aster 30, der også anvendes af UK.

Aster 30 kan affyres fra den Amerikanske Mk 41 VLS-launcer, som er på Iver Huitfeldt-klassen.

2
29. marts kl. 23:33

Fyld SM6 i resten af hullerne. Skift radaren og køb AEGIS combat system. Og udvid søværnet sådan at vi har flere besætninger.

1
29. marts kl. 09:43

Tja, det passer jo meget godt med at man kun har besætning til to skibe. Indkøbet er tilstrækkeligt til at man kan udsende et komplet skib, have et skib i hjemlige farvande delvist bevæbnet, mens det tredie skib er under vedligehold.

Når mange betragter SM2 som forældet, og foretrækker SM6, så er det nok meget godt man ikke indkøber et fuldt arsenal af våben, der vil være uddaterede inden det sidste leveres. SM2 er nu fortsat standard på de tilsvarende tyske og nederlandske skibe.